Logo image
Logo image

De beste oefeningen voor de handen met de gyrobal

4 minuten
Het is verbazingwekkend hoe een eenvoudig voorwerp zoals een gyrobal ontzettend veel mogelijkheden kan bieden. Hier zullen we bekijken hoe het doen van oefeningen met een gyrobal je kan helpen om je vingers en handen te trainen na een blessure, en zelfs blessures kan voorkomen.
De beste oefeningen voor de handen met de gyrobal
Laatste update: 07 oktober, 2020

De gyrobal, ook wel powerball genoemd, is nuttig voor het herstelproces van mensen die een blessure aan hun bovenste ledematen hebben opgelopen. Daarnaast kun je oefeningen met de gyrobal opnemen in je sportschoolroutine. Steeds meer mensen doen elke dag oefeningen voor de handen met een gyrobal.

In dit artikel vertellen we je meer over de beste oefeningen voor de handen die je met de gyrobal kunt doen. Dit is perfect als je ieder dag urenlang een toetsenbord of computermuis gebruikt.

De gyrobal en het herstel van blessures

De gyrobal is een bol die artsen inzetten voor revalidatiebehandelingen bij blessures. De reden hiervoor is omdat het de spieren stimuleert en versterkt. Op het eerste gezicht lijkt het een gewone bal, maar als je goed kijkt, zie je dat er een gyroscoop in zit.

Waar een gyrobal voor bedoeld is? Gebaseerd op het principe van centripetale kracht, ook wel middelpuntzoekende kracht genoemd, zorgt het ervoor dat je meer kracht gebruikt dan een gewone bal zou bieden. Afhankelijk van de snelheid waarmee je hem laat draaien, zal de gyrobal meer of minder weerstand bieden en je zo helpen bij je herstel.

Het mooiste is dat je geen elektriciteit of batterijen nodig hebt om het te gebruiken. Je kunt het mechanisme activeren door aan een touw in de bal te trekken en verder te gaan met de snelheid die je kiest. Het nieuwste model heeft een autostart-functie, die wordt ingeschakeld door de impuls van je bewegingen.

Waar wordt de gyrobal voor gebruikt?

Some figure

De gyrobal wordt voornamelijk gebruikt om blessures, pijn en problemen in de schouders, ellebogen, polsen en vingers te behandelen. Het kan ontstekingen en pijn verminderen. Dit werkt door de beschadigde spier te versterken en tegelijkertijd andere nabijgelegen gebieden te laten werken.

Tegelijkertijd stelt deze bal je in staat om de coördinatie en flexibiliteit van je spieren te vergroten. Daarom kun je hem ook gebruiken in de sportschool of bij je trainingsroutines thuis.

Het wordt niet alleen aanbevolen bij blessures, peesontstekingen of ongevallen, maar ook als preventieve behandeling van typische aandoeningen zoals:

  • het bekende carpaaltunnelsyndroom.
  • een tenniselleboog (epicondylitis).
  • een golfelleboog (epitrochlearis).

Als je sporten beoefent waarbij je armen veel inspanningen leveren, zoals tennis, rotsklimmen, windsurfen of motorrijden, kan de gyrobal je helpen de spieren en gewrichten te versterken die een grotere kans op blessures hebben. De meestvoorkomende risicogebieden zijn schouders, ellebogen en polsen.

De beste oefeningen voor de handen met de gyrobal

Some figure

Daarnaast is het niet nodig om een topsporter te zijn om van de voordelen van de gyrobal te kunnen profiteren. Veel mensen gebruiken hem tijdens hun werkdag, vooral als ze urenlang typen met een toetsenbord of een computermuis. Het kan zelfs handig zijn als je vaak je telefoon in je handen houdt.

De volgende oefeningen voor de handen met de gyrobal zijn voor iedereen gunstig. Twijfel er daarom niet aan om ze uit te voeren voordat je blessures oploopt of als behandeling voor meer specifieke problemen.

1. Vingertoppen

Je kunt beginnen met een eenvoudige maar zeer effectieve oefening. Je versterkt niet alleen je vingers, maar ook je de spieren rondom je pols.

  • Pak de bal met de vingers van je rechterhand vast.
  • Ontspan dan je arm en houd je rug en hoofd recht.
  • Maak vervolgens snelle cirkelvormige bewegingen met de bal zodat deze weerstand biedt.
  • Doe dit 30 seconden en wissel dan van hand.

2. Twee vingers

  • In dit geval moet je de gyrobal met je duim en wijsvinger vasthouden; laat de andere drie vingers gestrekt.
  • Buig vervolgens je elleboog lichtjes en wijs met de palm van je hand naar voren.
  • Draai de bal sneller en sneller rond terwijl de gyroscoop steeds blijft versnellen.
  • Houd dit 30 seconden vol voordat je de oefening met de andere hand herhaalt.

3. Op- en neergaande beweging

  • Dit is een van de beste oefeningen voor je handen met de gyrobal die ook je schouders, onderarmen en ellebogen traint.
  • Ga gemakkelijk zitten en houd de bal met je hele hand vast, alsof je hem inpakt.
  • Laat je onderarm daarbij op je knie rusten en steek je hand in de lucht.
  • Als je arm zich eenmaal in deze positie bevindt, maak je vervolgens snelle op- en neergaande bewegingen, alsof je een pot verf mixt of een pak yoghurt schudt.
  • Wissel na 20 seconden van hand.

Zoals je misschien hebt opgemerkt, zijn al deze oefeningen voor je handen eenvoudig en duren ze maar een paar minuten. De voordelen op het gebied van preventie en revalidatie zijn echter opmerkelijk. Versterk je spieren dus met deze oefeningen voor je handen met de gyrobal!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Amo Usanos, C., Alonzo Fernández, J., Amo Usanos, I., Cantero Ayllón, M. J., & Puente Muñoz, A. I. (2000). Síndrome del túnel del carpo. DOLOR. https://doi.org/10.1016/S0211-5638(04)73099-0
  • Taleb, C., & Liverneaux, P. (2016). Lesiones recientes de los tendones flexores de los dedos. EMC – Técnicas Quirúrgicas – Ortopedia y Traumatología8(4), 1–10. https://doi.org/10.1016/S2211-033X(16)80744-6
  • Santos, L. G., Beltrán, J. A., & Pitarque, C. B. (2014). Lesiones deportivas de la muñeca y mano. Archivos de Medicina Del Deporte31(159), 41–50. https://doi.org/10.1016/B978-84-8174-844-4.50001-7
  • Le Nen, D., Hu, W., Dubrana, F., Prud’homme, M., Genestet, M., & Lefèvre, C. (2004). Fracturas, esguinces y luxaciones de la mano y los dedos. EMC – Aparato Locomotor37(1), 1–27. https://doi.org/10.1016/S1286-935X(04)70524-9

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.