Logo image
Logo image

5 tips om voor een wedstrijd goed te kunnen slapen

3 minuten
Leer hoe belangrijk slaap is en hoe het je sportprestaties beïnvloedt. Gebruik deze tips om voor elke wedstrijd een goede nachtrust te krijgen.
5 tips om voor een wedstrijd goed te kunnen slapen
Laatste update: 12 februari, 2020

Op de avond voor een wedstrijd komen nervositeit, rusteloosheid en onzekerheid maar al te vaak voor. Als gevolg daarvan kunnen slaapstoornissen ontstaan en deze kunnen later hun tol eisen. We hebben vijf tips om met je te delen, zodat je deze problemen kunt vermijden en om voor een wedstrijd goed te kunnen slapen.

Slaap en atletische prestaties

Het goed doorlopen van je slaapcycli is namelijk van fundamenteel belang voor optimale sportprestaties. De gevolgen van slaaptekort, iets wat we allemaal wel eens hebben meegemaakt, zijn zeer ongemakkelijk. Enkele van de meestvoorkomende zijn bijvoorbeeld:

  • Irritatie
  • Vermoeidheid
  • Gebrek aan concentratie

Als je een sport beoefent of in training bent, dan zal een gebrek aan slaap vaak een negatieve invloed hebben op je sportieve prestaties. Je wordt sneller moe en het is moeilijker om op je doelen geconcentreerd te blijven.

Aanbevelingen om voor een wedstrijd goed te kunnen slapen

1. Het belang van een routine

Routines zijn een enorme hulp bij het handhaven van een gezond slaapschema. Het zal moeilijker zijn voor je lichaam om je slaapschema te veranderen als je jezelf went aan elke dag op dezelfde tijd te:

  • Eten
  • Slapen
  • Sporten

 Als je niet goed bent in het volgen van routines en het hebben van een vast schema, voel je dan wel vrij om de dingen een beetje flexibel te houden.

Some figure

Naarmate de wedstrijd dichterbij komt, moet je je strikter aan je routines houden, en met name dan je uren slaap. Vermijd lange dutjes, want die kunnen je ‘s nachts uit je slaap houden. Je kunt ‘s morgens ook een wekker gebruiken om het aantal uren dat je slaapt te controleren.

2. Vermijd zware maaltijden

In het bijzonder zijn grote maaltijden vaak de reden waarom we ‘s nachts niet in slaap kunnen vallen. Houd daarom ‘s avonds je diner licht. Zoek enkele ideeën voor gezonde maaltijden waar je genoeg aan zult hebben.

Probeer bovendien ten minste twee uur voor je gaat slapen voor het laatst te eten. Op die manier heb je de maaltijd al verteerd tegen de tijd dat je naar bed gaat en voel je je niet opgeblazen.

3. Zoek wat afleiding en vergeet de wedstrijd

Naarmate de wedstrijd dichterbij komt, verdwijnt deze niet meer uit onze gedachten. Dit is volkomen normaal omdat we er zoveel tijd en moeite in gestoken hebben.

Dat je aan de wedstrijd denkt, betekent dat je gemotiveerd bent, en dat is geweldig. Maar als je niet in staat bent om je gedachten los te laten, dan kan dat leiden tot slapeloosheid.

Zoek een afleiding die je een paar uur bezig kan houden om vervolgens niet aan de wedstrijd te denken. Allemaal goede opties zijn:

Al met al zal het je helpen om de spanning los te laten en je meer ontspannen te voelen.

4. Probeer voor een goede nachtrust eens thee

Zoals we al eerder hebben vermeld, kan thee drinken een geweldige manier zijn om ons lichaam te helpen rusten. Probeer het maar eens te drinken net voordat je gaat slapen. Het zal je helpen te ontspannen en als gevolg daarvan gemakkelijker in slaap te vallen.

5. Ontspanningstechnieken

Het is normaal om je voor een wedstrijd gespannen te voelen. Het is een duidelijk gevolg van alle zenuwen eromheen. Maagproblemen zijn nog een symptoom van nervositeit, samen met problemen om stil te blijven liggen en prikkelbaarheid. Al deze symptomen leiden meestal tot problemen bij het in slaap vallen.

Some figure

Als antwoord op deze problemen kun je ontspanningstechnieken uitproberenDeze oefeningen helpen je om je spieren te ontspannen en spanning los te laten.

Conclusie: een goede nachtrust is fundamenteel

Rust is essentieel om goed te kunnen presteren, bijvoorbeeld:

  • Op het werk
  • Bij het studeren
  • Tijdens een wedstrijd

Een gebrek aan slaap kan ons persoonlijke en professionele leven schaden. Hierdoor is het erg belangrijk om de slapeloosheid aan te pakken. Kortom, gebruik deze tips en ga goed slapen!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Medic, G., Wille, M., & Hemels, M. E. (2017). Short-and long-term health consequences of sleep disruption. Nature and science of sleep9, 151.
  • Montserrat Galaa, A. M., & Fortes del Valleb, M. A. (2013). Aprender a dormir. Pediatría de Atención Primaria.
  • Vitale, K. C., Owens, R., Hopkins, S. R., & Malhotra, A. (2019). Sleep hygiene for optimizing recovery in athletes: review and recommendations. International journal of sports medicine40(08), 535-543.
  • Watson, A. M. (2017). Sleep and athletic performance. Current sports medicine reports16(6), 413-418.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.