Opgeblazen na het eten: wat doe je eraan?

Het is een vervelend gevoel dat je plannen in de weg staat en het is niet goed voor je dagelijks welzijn. Hoewel je misschien gewend bent om je na het eten opgeblazen te voelen, is deze irritatie helemaal niet natuurlijk. Toch is er een oplossing voor!
Opgeblazen na het eten: wat doe je eraan?

Laatste update: 04 september, 2019

Veel mensen voelen zich zo vaak opgeblazen na het eten dat ze denken dat dit normaal is. De waarheid is dat een opgeblazen gevoel helemaal niet natuurlijk is. Wanneer je je na het eten van je maaltijden steeds weer opgeblazen voelt, betekent dit meestal dat er iets aan de hand is.

De oorzaken van buikpijn kunnen een fysiologische oorsprong hebben. In een aanzienlijk aantal gevallen zijn ze echter te wijten aan slechte eetgewoonten. Een opgeblazen gevoel kan ontstaan door het eten van voedsel van lage kwaliteit. Maar je kunt je ook opgeblazen voelen door slechte gewoontes bij het plannen van je dieet.

Opgeblazen na het eten door te snel eten

Bij het eten is het heel belangrijk om er zoveel tijd voor te nemen als je lichaam nodig heeft. Er zitten veel gevolgen aan te snel eten, hierbij maakt het niet of het gaat om:

  • Het ontbijt
  • De lunch
  • Het diner
Te snel eten kan je een opgeblazen gevoel geven

Als je haastig eet stuur je voedsel naar de maag dat niet goed gekauwd is. Dit kan het moeilijk maken voor spijsverteringsenzymen om zich aan het voedsel te hechten. Als gevolg hiervan wordt de spijsvertering zo veel moeilijker voor je lichaam, waardoor er gassen en krampen in het buikgebied ontstaan.

Wanneer je je eten te snel naar binnen schrokt komt er ook veel meer lucht in je spijsverteringssysteem terecht. Deze gewoonte veroorzaakt vaak overtollige lucht in je maag en zorgt voor het ongemak dat je je voelt.

En als klap op de vuurpijl kan het te snel eten van voedsel ertoe leiden dat je nog meer gaat eten. Dat komt omdat de maag minstens 20 minuten nodig heeft om het bericht dat het vol zit naar de hersenen te sturen.

Deze vertraging zorgt er zeer waarschijnlijk voor dat wanneer de hersenen eindelijk de boodschap krijgen dat de maag vol is, je al veel te veel gegeten hebt. In dat geval moet de buikwand uitzetten om ‘plaats te maken’ voor het extra voedsel dat je hebt binnengekregen.

Koolzuurhoudende dranken

Het is niet moeilijk te begrijpen waarom het drinken van koolzuurhoudende dranken je een opgeblazen gevoel kan geven. Dit soort dranken bevatten gassen die de vloeistoffen vrijgeven wanneer ze in de maag terechtkomen.

De kooldioxide hoopt zich op in andere voedingsmiddelen, wat op zijn beurt de spijsvertering bemoeilijkt. Dat leidt uiteindelijk tot het gevoel dat je maag opgeblazen is.

Koolzuurhoudende dranken kunnen je een opgeblazen gevoel geven

Deze incidenten zijn vaak nog heviger als je koolzuurhoudende dranken drinkt bij je hoofdmaaltijden. Toch is het drinken ervan op andere tijdstippen dan het ontbijt of diner geen garantie dat je maag niet wordt aangetast. In plaats van een frisdrank of een biertje bij je eten te drinken is het altijd beter om een glas water of zelfs wijn te drinken.

Eten van vezels

Alles in het leven moet in balans zijn. Wanneer je beslist wat je die dag gaat eten moet de balans je belangrijkste uitgangspunt zijn. Het is waar dat een gebrek aan vezels in je dieet kan leiden tot constipatie (een aandoening die vaak gepaard gaat met een opgeblazen gevoel). Aan de andere kant kan een teveel aan vezels ook contraproductief zijn.

Dit soort problemen hebben vaak invloed op mensen die hun eetgewoonten radicaal proberen te veranderen. Als je voedsel met meer vezels erin wilt eten moet je dat geleidelijk in je dieet aanpassen. Als je ineens veel meer vezels gaat eten loop je het risico dat je uiteindelijk met darmirritatie te maken krijgt.

Intolerantie voor sommige voedingsmiddelen

Een opgeblazen gevoel na het eten is één van de klassieke symptomen van intolerantie voor bepaalde voedingsmiddelen. Sommige van de meestvoorkomende stoffen waar mensen vaak intolerant voor zijn:

  • Gluten
  • Lactose
  • Fructose

Zeevruchten en de schil van sommige vruchten kunnen ook vervelende reacties bij mensen veroorzaken.

Lactose kan je een opgeblazen gevoel geven

Het is waar dat deskundigen deze allergieën als mild beschouwen als hun enige symptoom darmklachten zijn. Het is echter altijd een goed idee om de ingrediënten waar je lichaam niet tegen kan te identificeren en ze van je menukaart te halen.

Gefrituurde voedingsmiddelen kunnen je een opgeblazen gevoel geven

De meeste mensen houden van voedsel dat gefrituurd wordt in veel olie. Zo zijn bijvoorbeeld frietjes over de hele wereld populair. Niemand zal echter beweren dat het eten ervan voordelen biedt die verder gaan dan hun heerlijke smaak.

De belangrijkste schakel tussen gefrituurd voedsel en een opgeblazen middenrif is dat deze voedingsmiddelen veel van de olie waar je ze in bakt absorberen. De olie wordt dan een deel van hun moleculaire structuur. Hierdoor kost het de maag meer tijd om ze te verteren. Ze kunnen zelfs in je spijsverteringskanaal gaan gisten.

Zeg ‘nee’ tegen stress

Behalve dat je kieskeurig bent over het voedsel dat je op tafel zet, vermijd je zo dat je in de negatieve kuil van stress valt. Dit is één van de beste adviezen om een opgeblazen gevoel na het eten te voorkomen.

Dit zal je helpen om te voorkomen dat je maar ongecontroleerd blijft dooreten. Als je gestrest bent heb je de neiging om snel te gaan eten. Je kauwt slecht en geniet niet goed van je eten en daardoor voel je je uiteindelijk opgeblazen. Vergeet niet dat een goede spijsvertering begint in de mond.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.