Functioneel trainen is effectief en biedt vele voordelen

Functioneel trainen bestaat uit oefeningen waarbij je meerdere spieren traint. Door functioneel te trainen kun je natuurlijke bewegingen ontwikkelen en meerdere spieren in je lichaam tegelijk trainen.
 

Functioneel trainen is zeer effectief. Het is een training die op de individuele behoefte is aangepast en is ontworpen om het uitvoeren dagelijkse taken te verbeteren. Dit zal dan de kwaliteit van je leven verbeteren. Ook dagelijkse bewegingen worden verbeterd door dit soort oefeningen.

Verschillen tussen conventioneel en functioneel trainen

Het grote verschil tussen functioneel en op conventionele wijze (‘gewoon’) trainen is competitie. Functioneel trainen is ontwikkeld om zowel de gezondheid als het algemene welzijn te verbeteren van diegene die het doet.

Desondanks worden ook klassieke cardio oefeningen uitgevoerd. Het verschil is echter dat bij functioneel trainen atleten optimaal profiteren van hun:

 • bewegingen
 • lichaam in het algemeen
Verschillen conventioneel en functioneel trainen

Met functioneel trainen komen alle vlakken van het fitnessen samen. Behalve dat men rekening houdt met de fysiologie en biologische mechanismen van het lichaam worden ook neurologische en natuurkundige wetten bij iedere beweging van het lichaam toegepast.

Dus om optimale resultaten te kunnen behalen zijn functionele oefeningen gebaseerd op een gedetailleerde studie van het lichaam van de betreffende persoon en zijn/haar conditie.

Bovenop het verbeteren van fysieke eigenschappen zoals kracht, snelheid en uithoudingsvermogen werken we met functioneel trainen ook aan andere belangrijke vaardigheden. Dit zijn:

 
 • Flexibiliteit
 • Mobiliteit
 • Stabiliteit
 • Coördinatie
 • Balans

Een ander voorbeeld van deze oefeningen is dat je er geen apparaten voor hoeft te gebruiken. Losse gewichten, fitnessballen en TRX-banden voorhanden hebben is genoeg.

Functioneel trainen is effectief

Faciliteert het verbranden van vet

Het is waar dat een gezond en gebalanceerd dieet de sleutel is tot gewicht verliezen. Functioneel trainen is daarop echter een goede aanvulling, waardoor je meer resultaat zult zien.

Met dit type training kan je vet verbranden, maar het zal je bovendien ook helpen om:

 • de weerstand verhogen
 • je metabolisme verbeteren
 • een grotere kracht van je spieren te ontwikkelen
Functioneel trainen verbetert je postuur

Verbetert je postuur

Een slecht postuur gedurende de dag kan zorgen voor spierproblemen, vooral als het samengaat met stress. Met deze functionele fitnesssessies kun je zowel een slecht postuur als een disbalans tussen de spieren corrigeren.

Betere stabiliteit

Functioneel trainen is ook nuttig voor:

 • de stabiliteit van het lichaam
 • flexibiliteit
 • balans
 • mobiliteit
 • kracht

Dankzij deze combinatie van factoren zal je lichaam daardoor een grote vooruitgang in stabiliteit ervaren, bovenop een verbeterde gezondheid.

 

Aanvullende training

Het doen van functionele training is zowel bedoeld om je gezondheid te verbeteren als een extra aanvulling bij een andere sport. Het verbetert ook de samenwerking tussen je zenuwstelsel en het spiersysteem.

Verbetert de kracht van je middel

Dit soort training heeft directe invloed op de activatie van je celkernen, wat je kan helpen om je ruggenwervels te stabiliseren. Dit kan door iedere dag een serie bewegingen en posities uit te voeren.

Vermindert het risico op blessures

Nog meer dan dat het je postuur verbetert en voordelen biedt voor je lichaam, helpt functioneel trainen ook bij het voorkomen van blessures. Dankzij de bewegingen kunnen we ook de spieren en gewrichten sterker maken. Er is dan ook geen twijfel dat met een sterker spierstelsel we het risico op het lijden aan blessures verkleinen.

Minder blessures door functioneel trainen

Sociale voordelen

Ten slotte is iedere activiteit waarbij je in een groep moet samenwerken is goed voor sociale relaties. Als je deze training in een groep uitvoert dan kan het je dus ook helpen om nieuwe sociale relaties op te bouwen.