Logo image
Logo image

Hoe kies je de beste spinningfiets voor jouw lichaam?

4 minuten
Als je liever thuis traint doet in plaats van in de sportschool, dan is spinning één van de beste manieren voor cardio-training. Daarom vertellen wij je nu hoe je de beste spinningfiets voor jouw lichaam kiest.
Hoe kies je de beste spinningfiets voor jouw lichaam?
Laatste update: 25 november, 2019

Wil je thuis een work-out doen omdat je geen tijd hebt om naar de sportschool te gaan? Wil je je vrije tijd nuttig besteden door te trainen terwijl je televisie kijkt en je eten in de oven staat? Zo ja, dan luidt de vraag: hoe kies je de beste spinningfiets voor jouw lichaam?

De spinningfiets kan namelijk een uitstekende investering zijn. Onthoud daarom ook de volgende tips die we je geven over hoe je de beste spinningfiets voor jouw lichaam kiest.

Waarom een spinningfiets kopen?

Some figure

Als je het goed uitrekent, dan is het wellicht voordeliger om een spinningfiets te kopen dan de maandelijkse kosten voor de sportschool te betalen. Daarbij heb je dan 24 uur per dag en 365 dagen in het jaar een fiets tot je beschikking.

Met andere woorden, dit kan precies de drijfveer zijn die je nodig hebt om eindelijk eens extra gewicht te verliezen. Er is dan tevens geen excuus meer om niet te gaan trainen, want je hebt de apparatuur tot je beschikking wanneer je:

  • naar het werk gaat
  • thuiskomt van kantoor
  • vrij bent in het weekend

En het beste is nog wel dat je aan spinning kan doen terwijl je:

  • naar een film kijkt
  • een tv-serie volgt
  • op de draaiende wasmachine wacht
  • een maaltijd in de oven hebt gezet

Het is zelfs mogelijk om een work-out te doen terwijl je kinderen hun huiswerk maken of liggen te slapen.

Bovendien is het zo dat apparaten in de sportschool vaak tekenen van slijtage vertonen en slecht onderhoud, zelfs in de modernste en duurste sportscholen van de stad. Een hometrainer in je eigen huis zal je daarentegen vast niet verwaarlozen en het juist in perfecte staat houden.

Hoe kies je de beste spinningfiets voor jouw lichaam?

Als je al overtuigd bent dat een spinningfiets voor jezelf kopen en trainen in je eigen huis een goed idee is, dan moet je gaan nadenken over wat het meest geschikte materiaal is voor jou. In je zoektocht naar de beste spinningfiets moet je vooral letten op de vier volgende kenmerken.

1. Zwaar vliegwiel

Dit is één van de belangrijkste zaken die je zal moeten overwegen als je thuis een spinningfiets gaat gebruiken. Wat is een vliegwiel? Het is het wiel dat de pedaalas laat ronddraaien en de druk jij geeft kopieert. De weerstand van het vliegwiel zorgt absoluut voor een betere work-out.

Bij een spinningfiets hoort het gewicht van het vliegwiel minstens 18 kilo te zijn. Je zal zelf wel merken dat dit is wat je nodig hebt, want als je er eenmaal op zit voel je gewoon de stabiliteit en stevigheid.

Het is waar dat minder robuuste en meer betaalbare fietsen ook nuttig kunnen zijn. Als je echter de beste spinningfiets wilt kiezen, dan is een vliegwiel cruciaal.

2. Riemaandrijving voor de beste spinningfiets

Some figure

De spinningfiets heeft nog een belangrijk onderdeel. De pedalen zijn verbonden met het vliegwiel door een zogenoemde ‘aandrijving’ en dit kan een riem of ketting zijn.

Als dit een riem is, dan is het mogelijk duurzamer. Daarnaast heeft het minder onderhoud nodig en het maakt minder geluid (perfect dus om thuis op bepaalde tijden te gebruiken). Wordt het evenwel aangedreven door een ketting, dan zal je deze waarschijnlijk zo nu en dan moeten vervangen.

3. Verstelbaar zadel

Elke fiets die je gebruikt dient een comfortabel zadel te hebben dat je naar wens kunt verstellen. Als dit niet het geval is, dan zal je uiteindelijk minder zin krijgen om te gaan trainen.

Het is handig om te weten dat niet alle spinningfietsen een verstelbaar zadel hebben. Let daarom goed op hoe ver je de hoogte en de afstand tot het stuur kan verstellen. Bovendien moet je controleren of je het wel zo kan verstellen dat het ook precies aansluit op de lengte van je armen en benen.

4. Stuur met meerdere standen

Net als met het zadel is het noodzakelijk dat je het stuur kan afstellen op je lichaam (en niet andersom, want dat kan je onnodige pijn bezorgen). Je moet de hoogte kunnen verstellen en tevens de lengte, zodat je de handvatten kan vastpakken.

Met ‘meerdere standen’ wordt bedoeld dat de fiets op verschillende plekken ondersteuning biedt aan je:

  • handen
  • ellebogen
  • armen

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.