Zo kun je het rebound-effect voorkomen

De eerste stap die je moet nemen al je wilt dat een dieet werkt en om het rebound-effect te voorkomen, is het helder plannen en structureren van wat, wanneer en hoeveel je gaat eten.
Zo kun je het rebound-effect voorkomen

Laatste update: 17 april, 2019

Na maanden op dieet te zijn heb je eindelijk je streefgewicht bereikt. Je hebt bepaalde eetgewoonten veranderd en opgeofferd, je trainingen gepland en geweldige resultaten geboekt. Echter, je loopt nu kans op het rebound-effect.

Omdat je nu je streefgewicht hebt bereikt, volg je langzaamaan een steeds meer relaxte routine. Ook al eet je niet meer zoals je dat ooit deed, toch kom je langzaam een beetje aan, totdat je weer terug bij af bent. Als je ooit een dieet hebt gevolgd, dan klinkt dit vast bekend. Dit is het rebound-effect en in dit artikel vertellen we je hoe je dat voorkomt.

Zo voorkom je het rebound-effect

Zeg nee tegen magische diëten

Er bestaat geen magische formule om gewicht te verliezen. Als je dat wilt doen, moet je vanaf het begin in gedachten houden:

  • Gewicht verliezen is een werkwoord.
  • Het vereist inspanning en offers.
  • Bovendien is afvallen een progressief proces. Daarom moet je, afhankelijk van hoe veel kilo je kwijt wilt raken, middellange- of langetermijndoelen stellen voor jezelf.
Magische diëten hebben een rebound-effect

Met magische diëten verlies je aanvankelijk misschien gewicht. Soms zelfs wel vijf kilo in drie dagen, wat overigens ongezond is. In werkelijkheid verlies je met snelle en drastische diëten enkel het gewicht van water. Zodra je dit soort diëten hebt afgerond of stopt, kom je meteen weer aan tot je oude gewicht, of misschien zelfs meer.

Als je gewicht wilt verliezen, kies dan voor een gezond en gevarieerd dieet dat je voor heel lang vol kunt houden. Zoals we al eerder hebben gezegd, bestaan wonderen niet en is het compleet zinloos om een paar dagen of weken niet of nauwelijks te eten. Vooral niet als je daarna weer in je oude gewoonten vervalt.

Sluit diëten met weinig calorieën uit om het rebound-effect te voorkomen

Een vrouw moet tussen de 1.500 en 2.000 calorieën per dag consumeren en een man tussen de 1.800 en 2.500. Ieder dieet dat je voorschrijft om minder te eten dan dit, heeft een hoge risicofactor voor een rebound-effect. Er zijn diëten die willen dat je zo’n 500 calorieën per dag eet… dat is compleet gestoord!

  • Als je diëten met weinig calorieën volgt, is het enige dat je bereikt het afbreken van je spieren en een constant moe gevoel.
  • Op lange termijn kunnen deze diëten serieuze problemen met je gezondheid veroorzaken, zoals bloedarmoede.
  • Het moet heel duidelijk zijn dat gewicht verliezen geen spelletje is en dat je gezondheid altijd op de eerste plaats staat.

Het rebound-effect vindt altijd plaats na het volgen van zogenoemde wonderdiëten. In dit geval komt dat doordat je metabolisme vertraagt wanneer je zeer weinig calorieën nuttigt. Als het dieet ten einde komt, neemt je lichaam veel meer vet op dan normaal, omdat het voedingsstoffen tekort komt.

Maak van je dieet een gewoonte

Een uitgebalanceerd dieet voorkomt het rebound-effect

Als iemand besluit om op dieet te gaan, zou diegene dat niet moeten zien als iets tijdelijks, maar eerder als een doorlopend leerproces. Wanneer je op dieet moet, is dat omdat je iets fout doet. Het betekent dat je niet goed eet, niet sport, of zelfs allebei. Daarom moet je diëten zien als een leerproces en een manier om gezonde gewoonten op te bouwen.

Naast dat het je helpt om gewicht te verliezen, leert een gezond dieet je ook over hoe je zou moeten eten en hoe je er een gezonde levensstijl op na kunt houden. Als je je streefgewicht bereikt hebt, heb je een aantal routines opgebouwd die het rebound-effect zullen voorkomen.

Je zou diëten niet enkel als een manier om gewicht te verliezen moeten zien, maar beter als een manier om je gezondheid en levenskwaliteit te verbeteren. Hiermee bedoelen we niet dat je de rest van je leven een strikt dieet moet volgen. Kies gewoon voor gezondere maaltijden en stop met het gebruiken van bepaalde ingrediënten.

Stop niet met trainen

Sporten is een fundamentele basis voor ieder dieet. Daarom moet je op zoek naar een sport die goed past bij jou en bij je doelen. Denk hierbij onder andere aan:

  • Hoeveel kilo je wilt verliezen.
  • Je fysieke conditie.
  • Hoeveel vrije tijd je hebt.

Beweging helpt je om sneller gewicht te verliezen, je spieren te definiëren en voor je lichaam om stress los te laten.

Zodra je je streefgewicht hebt bereikt, ga dan door met sporten als je geen last wilt krijgen van het rebound-effect. Je kan misschien met een lagere intensiteit trainen, maar wordt niet te relaxed waardoor je weer terugvalt in een zittende levensstijl. Als je met een partner traint, is het op langere termijn makkelijker om fit te blijven en vol te houden.

Profiteer van je dieet door van sporten te genieten en er een hobby van te maken:

  • mooie wandelroutes
  • fietsen
  • vaker gaan lopen
  • zwemmen…

De mogelijkheden zijn eindeloos. Bovendien zijn ze ook gewoon leuk, terwijl ze je tegelijkertijd helpen om fit te blijven. Stel doelen om gemotiveerd te blijven en houd de work-outs die je doet bij.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Gómez Díaz, A. (2021). El peligro de las dietas milagro. UCrea Repositorio abierto de la Universidad de Cantabria.
  • Organización de Consumidores y Usuarios (OCU). (2021). Dieta equilibrada de 1500 calorías diarias. https://www.ocu.org/alimentacion/adelgazar/informe/dieta-equilibrada-1500-kcal
  • Pichucho, C., & Dayana, J. (2022). Proceso de atención nutricional en paciente masculino de 35 años de edad con tuberculosis y desnutrición grado 2. Babahoyo: UTB-FCS, 2022.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.