Logo image
Logo image

Werken eiwitshakes echt?

4 minuten
Veel mensen zijn gewend om eiwitshakes te drinken na het sporten in de sportschool. Vandaag zullen we de werkelijke effectiviteit van deze voedingsroutine bekijken en analyseren.
Werken eiwitshakes echt?
Laatste update: 18 februari, 2019

Ons gebrek aan kennis over eiwitshakes kan ertoe leiden dat we deze drank associëren met professionele bodybuilders. De waarheid is dat, hoewel deze professionals zeker eiwitshakes consumeren, de shakes niet de reden zijn dat ze zo veel spiermassa bezitten. In feite dienen eiwitshakes voor veel andere doeleinden. Daarom: werken eiwitshakes echt?

Wat zijn eiwitshakes en waar zijn ze voor?

Eiwitshakes zijn voedingssupplementen, dat wil zeggen poedervormige voedingsmiddelen, maar ze onderscheiden zich vooral door hun hoge eiwitgehalte en laag vetgehalte. Wanneer je traint, krijgen je spieren een aantal scheurtjes en moeten ze zich herstellen. Dit gebeurt met eiwitten.

Wanneer heb je eiwitshakes nodig? Het belangrijkste probleem dat ertoe kan leiden dat je eiwitshakes gaat nemen, is als je trainen combineert met een hypocalorisch dieet dat niet voldoet aan je dagelijkse calorische behoeften.

Dit kan zorgen dat je spieren verdwijnen. Dit komt omdat ze zullen proberen zich te voeden met andere voedingsstoffen die het niet toestaan ​​dat ze zich ontwikkelen.

Some figure

Er wordt geschat dat we ongeveer 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht zouden moeten consumeren. Deze hoeveelheid kan te klein zijn als je regelmatig traint of als je spiermassa wilt kweken. Dit geldt niet alleen voor mannen die spieren willen opbouwen, maar ook voor vrouwen die hun lichaam willen versterken.

Eiwitshakes zijn uitstekend om het eiwit te compenseren dat je normale dieet misschien niet biedt. Er is zelfs aangetoond dat ons lichaam deze eiwitdranken veel beter verwerkt en ze veel sneller verteren.

Dit betekent echter niet dat je je eten moet vervangen door deze shakes. Integendeel zelfs. Ze moeten alleen dienen als een aanvulling die je lichaam van de voedingsstoffen zal voorzien die het nodig heeft, en helpen om je metabolisme te versnellen.

Wanneer werken eiwitshakes het beste?

Er zijn twee momenten op een dag dat je lichaam een ​​hogere dan normale dosis eiwitten nodig heeft: ‘s ochtends na het opstaan ​​en direct na het sporten.

  1. In de ochtend, na enkele uren rust en zonder eten, heeft je lichaam geleefd op wat het heeft kunnen vinden. Natuurlijk, als je een gezond voedingspatroon volgt, heeft je lichaam geen vetten en suikers gevonden. In plaats daarvan zal het eiwit hebben gevonden en gebruikt.
  2. Het andere moment van de dag waarop je lichaam veel eiwitten nodig heeft, is direct na het sporten. Zoals we eerder al zeiden, zullen je spieren een grotere hoeveelheid eiwit nodig hebben om te herstellen, en de shakes kunnen dit bieden. Als je daarnaast wilt afvallen, hebben de shakes een verzadigend effect en verminderen het hongergevoel na het trainen.

Als je een van die mensen bent die ‘s ochtends geen probleem heeft met het eten van het ontbijt en gewoon kan opstaan ​​en eiwitten kan krijgen door kalkoen, kaas, eieren of tonijn te eten, zijn eiwitshakes niet nodig. De shakes zijn echter een goede manier om een ​​vloeibaar ontbijt te krijgen voor mensen die geen tijd hebben of een volledige maaltijd willen eten. Je kunt de shake combineren met het eten van een banaan, havermout of beide.

Wanneer je ‘s avonds traint en daarom’ s avonds eiwitshakes drinkt, hoef je het ‘s ochtends niet meer te drinken, omdat de dosis voldoende zal zijn. Als je op enig moment van de dag niet veel trek hebt, kun je een maaltijd vervangen door een van deze shakes en zal het je de nodige energie geven.

Je moet er echter voor zorgen dat dit geen gewoonte wordt. Speel niet met je gezondheid, het is het belangrijkste dat je hebt!

Welke eiwitshakes werken het beste?

Er zijn verschillende merken en smaken van shakes in de aanbod. Alles hangt af van je persoonlijke smaak, behoeften en budget. Het belangrijkste om rekening mee te houden is de hoeveelheid eiwitten die de shake je zal geven, per dosis. De shakes die gemaakt zijn van wei zijn het meest compleet, omdat ze tot 90% eiwit kunnen bevatten.

Some figure
      • Houd er rekening mee dat om te zorgen dat eiwitshakes werken, deze niet meer dan vijf gram koolhydraten per 100 gram shake mag bevatten.
      • Je moet ook extra voorzichtig zijn met vetten. Omdat de eiwitten in principe afkomstig zijn van melkwei, kan je mogelijk meer vet gaan eten dan zou moeten. Net als bij koolhydraten mag de hoeveelheid vetten niet hoger zijn dan vijf gram per 100 gram.

Ja, eiwitshakes werken wel, maar ze zijn geen wondermiddel. Je moet ze niet verkeerd gebruiken of als een snel dieet om af te vallen. Het zien van de resultaten van het nemen van eiwitshakes is een langdurig proces.

Een gezonde levensstijl hebben om gezond van buiten en vooral van binnen te zijn, is een kwestie van doorzettingsvermogen, inspanning en toewijding.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bello-López, Juan & Lizeldi, Bernardino & S., Anabelle & P., Xóchitl & Quiñones-Ramírez, Elsa & Salinas, Carlos. (2004). Productos lácteos: La ruta de la metamorfosis. Revista Digital Universitaria. 5. 14.
  • Cristina Olivos, O., Ada Cuevas, M., Verónica Álvarez, V., & Carlos Jorquera, A. (2012). Nutrición Para el Entrenamiento y la Competición. Revista médica Clínica Las Condes23(3), 253–261. https://doi.org/10.1016/s0716-8640(12)70308-5
  • Honorio, G., & Marlene, R. (2019). Efecto de la adición de proteína de suero de leche concentrado y tiempo de almacenamiento sobre la acidez, viscosidad, sinéresis, recuento de bacterias lácticas y aceptabilidad general en el yogurt bebible. Universidad Privada Antenor Orrego – UPAO.
  • Nisarre, L. M., Rodrigo-Carbó, C., Galindo-Lalana, C., Pérez-Calahorra, S., Lamiquiz-Moneo, I., & Mateo-Gallego, R. (2022). Estudio del efecto de una dieta baja en calorías y rica en proteínas, preferentemente de tipo animal, en comparación con una dieta hipocalórica rica en proteínas, principalmente de tipo vegetal, en personas con prediabetes o dibetes tipo 2 y sobrepeso u obesidad: resultados preliminares. Revista española de nutrición humana y dietética26, 22–23. https://www.renhyd.org/index.php/renhyd/article/view/1801
  • Odriozola, J. M. (2006). Importancia de las proteínas en la dieta de los deportistas. FutSalCoach. https://futsalcoach.es/importancia-de-las-proteinas-en-la-dieta-de-los-deportistas

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.