Wat is de relatie tussen eiwit en sport?

Eiwit is een belangrijk onderdeel in het dieet van een atleet. Het geeft de nodige energie en helpt om spieren op te bouwen. We gaan bekijken wat de invloed is van eiwitten op sportactiviteiten.
Wat is de relatie tussen eiwit en sport?

Laatste update: 28 maart, 2019

We horen altijd dat sporters veel eiwitten moeten eten, maar waarom? Wat is de relatie tussen eiwit en sport? Vandaag bespreken we dit wat gedetailleerder, aangezien het nooit kwaad kan wat extra informatie te lezen.

Het belang van eiwitten

Eiwitten zijn erg belangrijk voor het lichaam, vanwege de talloze functies die ze hebben. Ze zijn een rijke bron van koolstof, waterstof, stikstof en zuurstof, en bevatten bovendien vele aminozuren die essentieel zijn voor onze gezondheid.

Dit zijn enkele functies van eiwitten:

  • Ze vormen belangrijke lichaamsstructuren. Eiwitten spelen een grote rol bij de aanmaak van spieren, pezen en weefsels in ons lichaam. Daarnaast stimuleren ze de groei van haar en van nagels, en zorgen ze voor de vorming van collageen in de botten.
  • Eiwitten maken deel uit van het immuunsysteem. Hierdoor helpt het eten van voldoende eiwitten om ons lichamelijk afweersysteem sterk te houden en daardoor ziektes te voorkomen.
  • Ze transporteren zuurstof. Eiwitten vervoeren zuurstof door ons hele lichaam en ze bevorderen de opname van stoffen die we nodig hebben voor ons lichaam, zoals glucose.
  • Het is een bron van energie. Ons lichaam haalt ook energie uit koolhydraten en vetten, maar als deze niet voldoende energie leveren, gebruikt ons lichaam eiwitten om alsnog de energie te krijgen die het nodig heeft.

De relatie tussen eiwit en sport

De relatie tussen eiwit en sport

Ongeacht of we sporten of niet, we hebben al gezien dat eiwitten nodig zijn voor ons lichaam en er is dan ook een belangrijke relatie tussen eiwit en sport. In het geval van sporters zijn ze essentieel.

Ze leveren energie

De verhouding tussen eiwit en sport ligt onder andere op dit vlak. Zoals we al gezien hebben, leveren eiwitten de energie die het lichaam nodig heeft als het aantal vetten of koolhydraten in je lichaam minder energie opleveren dan dat je gebruikt.

Logischerwijze daalt de consumptie van voedingsstoffen wanneer we sporten, maar neemt de hoeveelheid energie die we nodig hebben wel toe.

Daardoor is het binnenkrijgen van eiwitten zo belangrijk. Het is de beste manier om de nodige energie te krijgen zonder vet op te slaan. Daarom worden sporters soms aangemoedigd om eiwitsupplementen te nemen, om te zorgen dat ze zelfs een nog grotere hoeveelheid eiwit binnen krijgen.

Voedingsstoffen voor de spieren

Calorieën verbranden door te sporten kan ervoor zorgen dat je spiermassa verliest, als je niet goed erbij eet. Je wilt misschien gewicht verliezen en daarom meer cardio dan gewichten doen in je training. Dit is één van de redenen waarom je meer eiwitten moet eten.

Zoals we al eerder zagen, spelen eiwitten een belangrijke rol bij de ontwikkeling van je spieren. Hierdoor kun je, als je genoeg eiwitten eet, gewicht verliezen zonder spiermassa af te breken.

Ze bevorderen de bloedcirculatie

We hebben ook al gezien dat eiwitten zuurstof vervoeren, wat goed voor je is als je aan het sporten bent. Je bloed stroomt dan immers nog sneller om zuurstof en voedingsstoffen aan te voeren en afvalstoffen af te voeren.

Een goede doorstroming van zuurstof houdt onze circulatie actief, waardoor ons hart rustiger blijft.

Waar zitten eiwitten in?

eiwit en sport zijn onlosmakelijk verbonden

Eiwitten kunnen door je lichaam uit de volgende soorten voedsel worden gehaald:

  • vlees
  • vis
  • zuivelproducten
  • eieren

Melkeiwitten zijn zeer goed, omdat ze een effectieve versterker zijn van aminozuren, wat de aanmaak van eiwitten voor je spieren verhoogt.

Je ziet dat niet alleen dieet een cruciaal punt is voor iedere atleet, maar dat voldoende inname van eiwit nog veel belangrijker is. We moedigen je daarom aan om dit goed in de gaten te houden. Laat eiwitten je resultaten ondersteunen, om je gezond en fit te houden.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.