Logo image
Logo image

Gezonde gewoonten voor een goede stofwisseling

4 minuten
Een efficiënte stofwisseling is belangrijk om het ideale gewicht te krijgen en ook om een goede algemene gezondheidstoestand te garanderen. Hoe kunnen we dit proces verbeteren?
Gezonde gewoonten voor een goede stofwisseling
Laatste update: 23 december, 2019

Een trage stofwisseling kan in je lichaam tot ophoping van vet leiden: het is dus het beste om je gewoonten zo aan te passen dat je een goede stofwisseling krijgt. Al met al laten we je dit artikel zien hoe je je gewoonten in positieve zin kunt veranderen!

De stofwisseling of het metabolisme is een term die de meeste chemische reacties beschrijft die je lichaam in leven houden en laten functioneren. Meestal echter wanneer we het over de stofwisseling hebben, wordt er verwezen naar hoe je lichaam calorieën verbrandt en energie produceert.

Daarom kenmerken we mensen die gemakkelijk calorieën verbranden en een hoog energieniveau hebben als mensen die een snelle stofwisseling hebben. Bovendien is het hebben van een goede stofwisseling gunstig voor je gezondheid in het algemeen.

Om een snelle stofwisseling te krijgen, is het essentieel om gezonde gewoontes te behouden. Die stellen je lichaam namelijk in staat om zo goed mogelijk te functioneren. Besteed daarom aandacht aan de tips die we hieronder zullen delen en verbeter met slechts een paar veranderingen dit aspect van je welzijn.

Gezonde gewoonten voor een goede stofwisseling

1. Een goede nachtrust

De slaapcyclus is een aspect van grote waarde voor de goede werking van de stofwisseling. Dit komt omdat het lichaam terwijl we rusten:

  • Cellen herstelt
  • Herstelt van alle inspanningen gedurende de dag
  • De energie die we verloren hebben regenereert

Zoals genoeg slaap positieve effecten heeft, heeft een gebrek aan slaap veel negatieve effecten op onze stofwisseling. Enkele hiervan die opvallen zijn:

In het licht hiervan moeten we elke nacht goed uitrusten. Niet alleen is het noodzakelijk om een vast schema aan te houden, maar ook om een zo gezond mogelijke slaapcyclus te hebben. Dit houdt namelijk de stofwisseling en de hormonale processen in balans.

2. Drink genoeg water

Regelmatig water drinken is een gewoonte die veel voordelen biedt, zoals bijvoorbeeld:

  • Een gezondere huid
  • Het afvoeren van giftige stoffen
  • Een betere oxygenatie van de hersenen
  • Goede metabolische functies

Het drinken van water is veel beter dan het drinken van een of andere frisdrank of bewerkte sappen. De reden hiervan is dat frisdranken de prestaties van je stofwisseling verslechteren door de hoeveelheid suiker, kleurstoffen en ongezonde chemicaliën die ze bevatten.

Some figure

Het drinken van water in plaats van andere dranken helpt de snelheid van je stofwisseling te verhogen, vooral als het koud water is. Dit komt omdat je lichaam energie moet gebruiken om de temperatuur van het water aan te passen aan die van de lichaamstemperatuur. Het verbranden van calorieën is hierbij dus veel effectiever.

3. Gewoonten voor de stofwisseling: sla geen maaltijden over

Als je een goede stofwisseling wilt hebben, sla dan zo min mogelijk maaltijden over. Het is het beste om een vast schema aan te houden voor het ontbijt, de lunch en het diner: dit naast de snacks tussen de maaltijden door.

Dit is uiterst belangrijk in het licht van het feit dat, als je lichaam niet zeker weet wanneer de volgende maaltijd eraan komt, je stofwisseling zal vertragen. Met als gevolg dat het lichaam meer calorieën als vet gaat opslaan, in plaats van ze om energie te krijgen gaat verbranden.

4. Vermijd te lang zitten

Te lang achter elkaar zitten is echt slecht. Om te zitten heb je geen spieren nodig, integendeel, voor stabiliteit vereist de eenvoudige handeling staan de betrokkenheid van meerdere spiergroepen, wat de stofwisseling verhoogt.

Ook urenlang zitten heeft een verband met gewichtstoename, dit omdat er minder calorieën worden verbrand. Daarom kun je als je zittend werk verricht beter af en toe gaan staan of rondlopen.

5. Eet meer vezels: gewoonten voor de stofwisseling

Het consumeren van meer vezelrijk voedsel zal resulteren in een hogere calorieverbranding. Dit komt omdat het lichaam harder moet werken om deze voedingsstof te verteren. Dit helpt ook om constipatie tegen te gaan en het vermindert het cholesterolgehalte in het lichaam.

Some figure

Als je meer vezels in je dieet wilt opnemen, dan kun je ook voedingsmiddelen eten, zoals:

  • Volkoren granen
  • Haver
  • Appels
  • Avocado’s
  • Pistachenoten
  • Peulvruchten
  • Broccoli
  • Frambozen
  • Amandelen

6. Vermijd plantaardige olie

Olie is veel schadelijker dan wat algemeen wordt aangenomen. Hart- en vaatproblemen, een hoog cholesterolgehalte en het risico op obesitas zijn enkele van de negatieve effecten ervan.

In plaats van voedsel te consumeren dat klaargemaakt is met plantaardige olie, is het veel gezonder om deze te vervangen door kokosolie of olijfolie. Kokosolie heeft een hoog gehalte aan vetzuurketens opgebouwd uit middellange ketens, wat ons helpt om onze stofwisseling te versnellen.

De kleine gewoontes die je in je routine kunt aanpassen zullen echt een verschil maken, niet alleen wat je stofwisseling betreft. In het algemeen zal je gezondheid ook aanzienlijk verbeteren: aarzel daarom niet langer en ga deze gewoonten nu toepassen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Brown, C. M., Dulloo, A. G., & Montani, J. P. (2006). Water-induced thermogenesis reconsidered: The effects of osmolality and water temperature on energy expenditure after drinking. Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, 91(9), 3598–3602. https://doi.org/10.1210/jc.2006-0407
  • Stookey, J. J. D. (2016, January 2). Negative, null and beneficial effects of drinking water on energy intake, energy expenditure, fat oxidation and weight change in randomized trials: A qualitative review. Nutrients. MDPI AG. https://doi.org/10.3390/nu8010019
  • Stookey, J. D., Constant, F., Popkin, B. M., & Gardner, C. D. (2008). Drinking water is associated with weight loss in overweight dieting women independent of diet and activity. Obesity, 16(11), 2481–2488. https://doi.org/10.1038/oby.2008.409
  • Vij, V. A., & Joshi, A. (2014). Effect of excessive water intake on body weight, body mass index, body fat, and appetite of overweight female participants. Journal of Natural Science, Biology and Medicine, 5(2), 340. https://doi.org/10.4103/0976-9668.136180
  • Biswas, A., Oh, P. I., Faulkner, G. E., Bajaj, R. R., Silver, M. A., Mitchell, M. S., & Alter, D. A. (2015, January 20). Sedentary time and its association with risk for disease incidence, mortality, and hospitalization in adults a systematic review and meta-analysis. Annals of Internal Medicine. American College of Physicians. https://doi.org/10.7326/M14-1651
  • Scheen, A. J., Byrne, M. M., Plat, L., Leproult, R., & Van Cauter, E. (1996). Relationships between sleep quality and glucose regulation in normal humans. American Journal of Physiology, 271(2 Pt 1), E261-70.
  • Chokroverty, S. (2010, February). Overview of sleep & sleep disorders. Indian Journal of Medical Research.
  • Smith, M. R., Perreault, L., Wright, K. P., Eckel, R. H., Markwald, R. R., Melanson, E. L., & Higgins, J. (2013). Impact of insufficient sleep on total daily energy expenditure, food intake, and weight gain. Proceedings of the National Academy of Sciences, 110(14), 5695–5700. https://doi.org/10.1073/pnas.1216951110
  • Assunção, M. L., Ferreira, H. S., Dos Santos, A. F., Cabral, C. R., & Florêncio, T. M. M. T. (2009). Effects of dietary coconut oil on the biochemical and anthropometric profiles of women presenting abdominal obesity. Lipids, 44(7), 593–601. https://doi.org/10.1007/s11745-009-3306-6

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.