Een reinigingsdieet: wanneer is het nodig?
Een reinigingsdieet kan nuttig zijn, maar het is essentieel om het altijd onder toezicht van een deskundige en nooit te lang achter elkaar te doen. Anders zul je, behalve dat je je doelstellingen niet zult halen, je ook zwak en moe voelen.
Het is essentieel dat je dit soort diëten niet volgt tenzij het echt nodig is, en dan nooit op een regelmatige basis. Hieronder leggen we uit wanneer je er een moeten volgen en wat het inhoudt. Ook zullen we ons verdiepen in wat dit type van regime kenmerkt en hoe je het effectief kunt doen zodat het gunstig voor het lichaam is.
Wanneer is het nodig om op een reinigingsdieet te gaan?
Het reinigingsdieet of ontgiftingsdieet reinigt zoals de naam al doet vermoeden het lichaam. Daarom hoef je ze niet regelmatig te volgen maar alleen wanneer dat nodig is.
Een goed moment om dit te doen bijvoorbeeld is na Kerstmis. Over het algemeen is Kerstmis de tijd van het jaar wanneer we het meeste eten. Gedurende een paar weken tijd stapelen zware maaltijden, snoep en alcohol zich op.
Als de feestdagen eenmaal voorbij zijn zijn we zo een paar kilo zwaarder. Maar het is niet alleen een kwestie van gewicht, het innemen van grote hoeveelheden voedsel in een korte periode zorgt ook voor maagklachten en vaak voor maagzuur.
Nou, dit zou het perfecte moment moeten zijn om aan een reinigingsdieet te beginnen. Een paar dagen zijn genoeg om het lichaam te reinigen en overtollig vet en alcohol te verwijderen.
Het reinigingsdieet als keerpunt
De keuze om het reinigingsdieet te doen als schakelmoment van overmatige naar normale gezonde voeding is een intelligente beslissing. Een paar dagen lang een reinigingsdieet volgen helpt bij overgewicht en zorgt ervoor dat het maagzuur verdwijnt zodat we weer op dezelfde manier kunnen eten als voorheen.
Het heeft geen zin om een reinigingsdieet te gaan volgen als je daarna toch ongezond blijft eten. Daarom moet je het doen als een keerpunt, het moment om terug te keren naar een gezond eetpatroon.
Denk eraan, probeer niet geobsedeerd te zijn door eten, soms is te veel eten gewoon onvermijdelijk. Hier is niets mis mee, zolang je daarna maar terugkeert naar het een normaal dieet en er regelmatig bij beweegt.
Kenmerken van een reinigingsdieet
Het beginnen aan een reinigingsdieet betekent niet dat je moet stoppen met eten of dat je jezelf een aantal dagen moet uithongeren. Het is essentieel om vijf maaltijden per dag te eten: vermijd daarnaast gewoon bepaalde voedingsmiddelen.
De hoofdrolspelers van dit dieet zijn onder andere:
- Vitaminen
- Mineralen
- Water
- Eiwitten (die niet geassocieerd worden met vetten)
De voedingsmiddelen die tijdens deze dagen verboden zullen zijn (omdat er geen andere manier is), zijn:
- Vetten
- Suikers
- Alcohol
Bovendien moeten granen een onderdeel van elke maaltijd uitmaken. Het is essentieel om excessen te elimineren en de werking van het spijsverteringsstelsel te stimuleren.
We moeten ook vijf keer per dag vocht binnenkrijgen. In die zin zijn natuurlijke sappen of kruidenthee zeer heilzaam en zeer aan te bevelen in elk reinigingsdieet.
Hoe lang je dit dieet moet volgen, hangt af van de mate van excessen die je de dagen ervoor hebt gehad. Hoe dan ook, dit soort dieet mag nooit langer dan een week duren. De meest geschikte tijdspanne is tussen de drie en zes dagen.
Conclusie
Reinigingsdiëten zijn zeer nuttig nadat je je te goed hebt gedaan aan overmatig eten. Je moet ze gebruiken als een overgang van momenten van overvloedig eten naar normaal eten.
Vergeet niet zoals hierboven al geadviseerd, je mag tijdens deze dagen geen alcohol, vetten en suiker gebruiken en het dieet mag niet langer dan een week duren.
Houd er in ieder geval rekening mee dat dit slechts enkele fundamentele richtlijnen zijn. Als je een reinigingsdieet wilt volgen, dan is het raadzaam om eerst een deskundige te raadplegen voor advies. Deze persoon kan een gepersonaliseerd dieet voor je samenstellen, afhankelijk van je behoeften en kenmerken.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Elisa Blázquez Blanco. La dieta depurativa. Sindicato Nacional de Trabajadores de la Secretaría de Salud. Recuperado de: http://www.sntsa37.org/bien/docs/dietad.pdf
- OMS. (2003). Dieta, nutrición y prevención de enfermedades crónicas. Serie de Informes Técnicos 916, 1, 1–152. https://doi.org/ISBN 92 4 120916 X ISSN 0512-3054 (NLM classification: QU 145)
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.