Logo image
Logo image

Bijwerkingen van het ketogeen dieet

4 minuten
Ketose is een proces waarbij het lichaam het opgeslagen vet omzet in ketolichamen in het bloed. Deze worden dan gebruikt als energiebron.
Bijwerkingen van het ketogeen dieet
Laatste update: 11 juli, 2019

Het ketogeen dieet draait om het consumeren van minder koolhydraten, waardoor de lever gedwongen wordt om ketonen te produceren. Deze ketonen worden vervolgens gebruikt als brandstof. In onderstaand artikel zullen wij je er iets meer over vertellen en ook stilstaan bij de bijwerkingen van het ketogeen dieet.

Het is geen eiwitrijk dieet, maar wel vetrijk en restrictief als het gaat om koolhydraten. Het ketogeen dieet bestaat uit consumptie van natuurlijke vetten en eiwitten die de optimale toestand van ketose bevorderen.

Koolhydraten moeten bij een ketogeen dieet tussen de twee en vijf procent van je dagelijkse calorie-inname uitmaken. Dit in tegenstelling tot westerse diëten, waar 45 tot 65 procent van de calorieën afkomstig zijn uit koolhydraten. Het is essentieel om de ketose onder controle te houden en dit dieet niet te lang te volgen.

Want, hoewel ze goed zijn in het verbranden van vet, kunnen ketonen schadelijk zijn voor de spieren. Daarom moet je dus extra voorzichtig zijn.

Some figure

Hoe werkt ons lichaam?

Koolhydraten vormen de belangrijkste energiebron in ons lichaam omdat ze na consumptie worden omgezet in glucose, die vervolgens door het bloed wordt getransporteerd om uiteindelijk in glycogeen omgezet te worden. Dit laatste wordt opgeslagen in de lever en de spieren en het geeft ons lichaam direct energie als we bewegen.

Als je besluit om glycogenese te negeren, moet je je nog wel realiseren dat je alvleesklier insuline blijft afgeven die de omzetting van glucose in glycogeen activeert om de in het bloed aanwezige glucose tegen te gaan.

Des te meer eenvoudige koolhydraten je eet, des te hoger de insulinepiek. Naarmate je lichaam meer glucose omzet, verandert een groter deel daarvan in vet.

Ketose: definitie

Wanneer je de inname van koolhydraten vermindert, neemt het glycogeengehalte aanzienlijk af en daarom moet het lichaam de opgeslagen energie gebruiken om glycogeen aan te maken. Deze opgeslagen energie is afkomstig van vetten.

Om vet om te zetten in ketolichamen synthetiseert de alvleesklier een hormoon dat glucagon wordt genoemd. Tenslotte start de alvleesklier het proces van ketogenese. Bij dit proces komen de ketolichamen vrij. Als dit enkele dagen aanhoudt, hopen de ketolichamen zich op in het bloed. Dit noemen we ketose.

Het is dus duidelijk dat als we met ketose vetten kunnen verbranden om als brandstof te gebruiken, het normaal is dat er diëten zijn die op dit principe zijn gebaseerd.

Het ketogeen dieet bevat eiwitten en een beperkte hoeveelheid koolhydraten. Toch moet je rekening houden met de gevolgen van het volgen van een dergelijk dieet en de bijwerkingen die je zou kunnen ondervinden van ketose.

Bijwerkingen van het ketogeen dieet

Lichaamsgeur

  • Vies ruikende urine. Ketolichamen verlaten het lichaam meestal via de urine, dus de geur ervan kan sterker dan normaal zijn.
  • Slechte adem. Wanneer je lichaam een overmaat aan ketolichamen heeft, probeert het deze via je adem kwijt te raken. Daarom moet je veel water blijven drinken. Veel mensen beweren dat ze een metaalachtige smaak in hun mond ervaren.
  • Overmatig zweten. Dat klopt, ketolichamen kunnen ook door zweet vrijkomen, dus bereid je voor op een sterkere lichaamsgeur.

Some figure

Gezondheidsproblemen

  • Duizeligheid en hoofdpijn. Bij het volgen van het dieet worden de symptomen na drie dagen zichtbaar. Het lichaam heeft geen energie en bij plotselinge bewegingen kun je duizelig worden. Je hersenen hebben glycogeen – of ketolichamen – nodig om te functioneren, daarom komt dit symptoom zo vaak voor.
  • Verminderde eetlust. Eiwit en vet houden je verzadigd. Ze zijn moeilijker door het lichaam te verteren dan koolhydraten. Je zult dus van nature minder gaan eten.
  • Misselijkheid en braken, buikpijn, ademhalingsproblemen en algehele vermoeidheid.
  • Onregelmatige hartslag. Het is mogelijk dat je onderbrekingen waarneemt in de elektrische impulsen van het hart, waardoor aritmie ontstaat.
  • Verminderde calciumniveaus. Het overtollige eiwit bevordert het verlies van calcium via de nieren en kan zelfs het risico op osteoporose verhogen.
  • Verlies van spiermassa. Als je te veel tijd in een staat van ketose doorbrengt, gebruikt je lichaam eerst vet als energie, maar daarna begint het spieren te gebruiken om aminozuren als brandstof aan te wenden. Dit behoort tot een van de vaakst genoemde bijwerkingen van het ketogeen dieet.
  • Problemen met de hersenfunctie. Omdat de hersenen glucose gebruiken en ketogene diëten de hoeveelheid glucose laten verminderen, moeten de hersenen omschakelen naar ketolichamen.  Doordat de hersenen niet goed gevoed worden, zullen ze wellicht niet naar behoren functioneren. 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Herrera Castillón, E., & Montoya, E. (1974). Ayuno y diabetes en el estudio de las interrelaciones hidratos de carbono y grasas. https://repositorioinstitucional.ceu.es/handle/10637/729
  • MayoClinic. (2020). ¿La dieta cetogénica es para ti? Opinión de un experto de Mayo. (2020, January 3). Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/es-es/is-the-keto-diet-for-you-a-mayo-expert-weighs-in/art-20457595
  • Ríos, V. G., Panico, L. R., Demartini, M. G., & Carniello, M. Á. (2001). Complicaciones en el tratamiento para epilepsia con dieta cetogénica. Revista de neurologia33(10), 909. https://doi.org/10.33588/rn.3310.2001341

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.