Drie redenen om calorieën tellen te vermijden tijdens je dieet
Calorieën zijn de hoofdrolspelers van de meeste diëten. Mensen op dieet zijn meestal de hele dag bezig met calorieën tellen in alles wat ze eten, om te voorkomen dat ze hun dagelijks maximum overschrijden.
Bovendien bekijken ze altijd de voedingswaardetabellen als ze in de supermarkt zijn. Soms kan dit een obsessie worden. In dit artikel geven we je een aantal redenen om calorieën tellen in je dieet te vermijden.
Niet alle calorieën zijn hetzelfde
Het eerste waar we duidelijk over moeten zijn, is dat niet alle calorieën hetzelfde zijn. Je dient altijd de volgende vijf voedingsstoffen binnen te krijgen:
- Vitaminen
- Mineralen (zouten)
- Eiwitten
- Koolhydraten
- Vetten
Al deze voedingsstoffen hebben verschillende eigenschappen, dus moet je ze op verschillende tijden en in variabele hoeveelheden eten. Daarom heeft het geen zin om calorieën uit de ene voedingsstof te vergelijken met calorieën uit een andere voedingsstof. Eveneens moet je ze niet generaliseren.
Het klopt dat de hoeveelheid calorieën een goede richtlijn kan zijn, maar ze zouden niet de boeman in je dieet moeten zijn. Normaal gesproken is er een maximale hoeveelheid calorieën, die mensen die op dieet zijn niet mogen overschrijden. Om dit bij te houden zijn er vele apps waarin je invoert wat je gegeten hebt, waarna zij het gedurende de dag voor je bijhouden.
Stel je voor dat iemand op dieet de hele dag door gezond eet en zijn doel bereikt om niet meer dan een bepaalde hoeveelheid calorieën te eten. Iemand anders die ook bezig is met calorieën tellen heeft dit ook voor elkaar gekregen, maar alleen maar fastfood gegeten.
Had het tellen voor die persoon ook zin? Dit simpele voorbeeld maakt duidelijk dat calorieën alleen ook niet alles zijn.
Calorieën tellen houdt geen rekening met verschillende voedingsstoffen
Als je jezelf een maximaal aantal calorieën per dag oplegt, kan dat leiden tot het niet eten van alle benodigde voedingsstoffen. Aannemen dat ze allemaal gelijkwaardig zijn klopt niet, zoals we hierboven hebben laten zien.
Voor een uitgebalanceerd voedingspatroon moet je rekening houden met je bouw en je fysieke activiteit. Iemand die veel sport of beweegt moet meer calorieën consumeren, omdat ze er ook veel verbranden.
Ook kan een vrouw van 1,65 meter en 55 kilo niet dezelfde richtlijn aanhouden als een man van 1,85 meter en 90 kilo. Hiermee willen we je laten zien dat een uitgebalanceerd dieet veel meer inhoudt dan enkel calorieën tellen.
Andere belangrijke aspecten
Behalve calorieën zijn er nog andere belangrijkere aspecten op het gebied van het volgen van een dieet. Om je te laten zien dat het niet enkel gaat over calorieën tellen of obsessief bezig zijn met de samenstelling van je gerechten, geven we je wat zaken die je moet overwegen om een gezond dieet te volgen:
- Drink dagelijks twee liter water. Je kan deze hoeveelheid ook bereiken met thee of natuurlijke sapjes.
- Eet gerechten met vezels. Je verbetert hiermee je spijsvertering en darmbewegingen.
- Eet vijf porties groente en fruit per dag. Die zijn namelijk fundamenteel voor een goede ontwikkeling van je lichaam. Je zult je beter voelen als je ze bij iedere maaltijd eet.
- Eet vijf keer per dag. Als je op dieet bent is het beter om meerdere keren per dag kleine porties te eten. Probeer om te ontbijten, lunchen en dineren. Daarnaast neem je een snack rond 11 uur ‘s ochtends en eentje rond half 4 ‘s middags. Vergeet zware maaltijden en merk hoe goed je maag daardoor voelt.
- Eet niet te veel koolhydraten bij je diner. Het beste is om deze alleen tijdens de eerste uren van de dag te eten. Op deze manier geeft alle energie die ze leveren je de vitaliteit om de dag aan te kunnen. Echter, wanneer je ze ‘s avonds laat eet kom je hier alleen maar door aan.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Acevedo, José Luis; Famá, María Victoria; Moreno, Griselda. (2012). Alimentación del personal de enfermería: (Tesina de grado). Mendoza, Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Enfermería. https://bdigital.uncu.edu.ar/10079.
- Dantas Filho, J. V., Cavali, J., Nunes, C. T., Nóbrega, B. A., Gasparini, L. R. da F., Souza, M. L. R. de, … Pontuschka, R. B. (2021). Proximal composition, caloric value and price-nutrients correlation of comercial cuts of tambaqui (Colossoma macropomum) and pirarucu (Arapaima gigas) in diferente body weight classes (Amazon: Brazil). Research, Society and Development, 10(1), e23510111698. doi:10.33448/rsd-v10i1.11698
- Labollita, J. P. (2011). Consumo de hidratos de carbono en futbolistas amateur. Universidad ISALUD.
- Agua: ¿cuánto tienes que beber todos los días? (2022, October 12). Retrieved December 9, 2022, from Mayo Clinic website: https://www.mayoclinic.org/es-es/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/water/art-20044256
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.