6 hulpmiddelen om je zwemtraining te verbeteren
Zwemmers die hun prestaties naar een hoger niveau willen tillen, moeten hun techniek blijven verbeteren. Als je dit wilt bereiken, kan je gebruikmaken van hulpmiddelen om je zwemtraining te verbeteren. Dit maakt je work-out bovendien comfortabeler en efficiënter.
Hulpmiddelen om je zwemtraining te verbeteren
1. Zwemplank
De zwemplank is een essentieel hulpmiddel als je je zwemtraining wil verbeteren, vooral als je in een competitie meedoet. Met een zwemplank focus je de concentratie en inspanning namelijk op het onderste gedeelte van je lichaam. Met name je benen en voeten moeten dan het werk doen.
- Over het algemeen is deze zwemplank gemaakt van schuim of kurk.
- Zwemmers houden met beide handen het bovenste gedeelte van de plank vast en bewegen dan alleen hun benen.
- Op deze manier richten ze hun fysieke inspanning uitsluitend op de benen.
2. Zwempaddles
Zwempaddles helpen je om je armen sterker te maken en geven meer weerstandsvermogen. Door peddels te gebruiken wordt de oefening dus intenser en productiever. Aangezien je meer weerstand aan je zwemslagen toevoegt, dien je meer spierkracht en balans te gebruiken. Hierdoor ontwikkel je strakkere spieren en verhoog je ook je zwemsnelheid.
- Een peddel lijkt op een mix van een pingpong batje en een handschoen.
- Het heeft namelijk een plat gedeelte dat je handpalm bedekt en een riem om het vast te houden. Daardoor komen de peddels niet los.
3. Snorkel
Sinds kort is de snorkel ook één van de hulpmiddelen om je zwemtraining te verbeteren. En dat is eigenlijk geen verrassing. Zwemmers die het al gebruiken, herkennen bijvoorbeeld de voordelen die het biedt tijdens zwemoefeningen.
Een snorkel voor zwemmers is niet hetzelfde als een gewone snorkel. Het grote verschil is namelijk het luchtsysteem voor in- en uitademen. De zijwaarts lopende buizen waardoor de lucht binnenkomt zijn onafhankelijk van de luchtuitgang die je gebruikt om uit te ademen.
Met dit hulpmiddel krijg je bovendien altijd lucht van buiten en de buis om in te ademen is dan niet gevuld met de CO2 die je voortdurend uitademt. Het gebruik van een snorkel zorgt er dus voor dat je je niet meer hoeft te concentreren op de lucht die je ademt. In plaats daarvan kan je je op je lichaam richten.
Daarnaast hoeven zwemmers hierdoor ook niet meer te denken aan de hoofdbewegingen die ze moeten maken om te ademen. Je ervaart zodoende een rustige ademhaling, terwijl je de focus legt op de manier waarop je je armen en benen beweegt.
Zowel beginners als ervaren zwemmers die zeer intensief trainen kunnen gebruikmaken van snorkels. De routines zullen natuurlijk wel verschillen in beide gevallen.
4. Pullbuoy (of beendrijver)
De pullbuoy behoort tot de populairste hulpmiddelen om je zwemtraining te verbeteren. Het is vooral nuttig als je de kracht in je armen en benen wilt vergroten.
- Het is een drijvend hulpmiddel in de vorm van een acht en meestal gemaakt van schuim met gesloten cellen.
- Zwemmers plaatsen het tussen hun benen, waardoor deze niet kunnen bewegen. Het gevolg hiervan is dus dat de benen geen stuwkracht bieden.
Met een pullbuoy blijven je benen de hele tijd drijven. Op die manier kunnen zwemmers zich concentreren op hun armen en bovenlichaam. Ze negeren dan hun benen, die er normaal voor zorgen dat ze niet zinken.
5. Zwemvliezen
Zwemvliezen kan je goed gebruiken om je benen sterker te maken en de flexibiliteit in je enkels te vergroten. Er zijn verschillende soorten zwemvliezen.
- Als je net begint, dan adviseren we je om lange en brede vliezen te gebruiken, aangezien ze je meer stuwkracht geven.
- Aan de andere kant gebruiken ervaren zwemmers juist vaak kleine en rechte vliezen.
Trainingsroutines zijn hetzelfde met en zonder zwemvliezen. Het verschil zit hem in de tijd die je nodig hebt voor hetzelfde aantal baantjes. Dankzij je zwemvliezen kan je dezelfde work-out sneller uitvoeren.
6. Zwempak
Elke ervaren zwemmer weet hoe belangrijk het is om het juiste zwempak te kiezen. Dit kledingstuk moet het volgende bieden:
- optimaal comfort
- duurzaamheid
- frictie en weerstand in het water verminderen
- efficiëntie van de zwemslagen vergroten
Zwempakken zijn echter niet allemaal hetzelfde. Het materiaal waarvan het gemaakt is, bepaalt voor een groot gedeelte:
- het comfort
- de pasvorm
- de duurzaamheid
- de capaciteit om frictie in het water te verminderen
Ideaal is toch vooral als zwemmers helemaal vergeten dat ze een zwempak aanhebben. Het moet eigenlijk aanvoelen alsof het bijna hun eigen huid is. Verder dient het geen enkel ongemakkelijk gevoel of wrijvingsweerstand te veroorzaken. Door de weerstand van het water te elimineren moet het juist de bewegingen van de zwemmer vooruithelpen.
Het populairste materiaal is PBT (polybutyleentereftalaat). De zwempakken die van dit materiaal gemaakt zijn, zijn heel goed bestand tegen zon en chloor. Daarbij zijn ze ook nog comfortabel en ze passen goed.
Sportwinkels bieden pakketten aan met hulpmiddelen om je zwemtraining te verbeteren. Ze zijn speciaal geselecteerd en vormgegeven voor elke oefening die je wilt uitvoeren.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.