Logo image
Logo image

Vier redenen om een fiets te gebruiken in de stad

4 minuten
Veel boulevards en hoofdwegen slibben dicht door auto's en bussen. Het verkeer neemt almaar toe en het wordt steeds ondraaglijker. Geen wonder dus dat mensen nu vaker de fiets willen pakken. Wij geven alvast vier redenen om een fiets te gebruiken in de stad.
Vier redenen om een fiets te gebruiken in de stad
Laatste update: 24 november, 2019

Het wordt steeds moeilijker om je voort te bewegen in de stad. Als we de auto nemen, kunnen we amper nog op ons werk komen. Daarom moeten we alternatieven zoeken en bespreken we in dit artikel alvast vier redenen om een fiets te gebruiken in de stad.

Als een trend gunstig voor onze gezondheid is, dan willen we dat natuurlijk verder onderzoeken. Fietsen in de stad heeft bovendien ook een positief effect op:

  • onze economie
  • de maatschappij
  • het milieu
  • onze geest

Laten we daarom snel gaan kijken naar waarom we eigenlijk vaker de fiets zouden moeten pakken.

Redenen om een fiets te gebruiken in de stad

Some figure

Het model of de kleur, het maakt allemaal niet zo uit, en ook niet of je de fiets huurt of bezit. Fietsen in de stad biedt gewoon vele voordelen. Dit vervoersmiddel is:

  • schoon
  • betaalbaar
  • snel

Daarom zou het ook de oplossing kunnen zijn voor de vele typische problemen waar je in de grote stad mee te maken krijgt.

De fietsen vormt het antwoord op verschillende problemen. Je kan zo bijvoorbeeld aan je conditie werken zonder te betalen voor een sportschool en je mijdt bovendien de files. Als je nog steeds niet besloten hebt om een fiets te gebruiken in de stad, dan geven wij je nu vier redenen.

1. Gezond

Lange werkuren betekent weinig vrije tijd en je houdt niet veel energie meer over. Daarom heb je vaak geen zin meer in fysieke activiteiten. Je zit te veel achter je bureau en door die zittende leefstijl gaat je gezondheid zienderogen achteruit.

De lijst met klachten is eindeloos:

Hoe kan je al deze gevolgen vermijden die voortkomen uit de meer dan acht uur die je op het kantoor doorbrengt? Door op de fiets te springen! Inderdaad, door te gaan fietsen in de stad doe je aan sport in plaats van vastzitten in het werkverkeer.

Als je ver weg woont of je hebt nog nooit gefietst, kan je altijd ook het openbaar vervoer nemen of je auto een paar blokken verderop parkeren. Huur vervolgens een fiets en maak de afstand dan geleidelijk aan groter totdat je de hele rit per fiets kan afleggen, zowel heen als terug!

2. Niet milieuvervuilend

De hoeveelheid smog in de lucht is één van de grootste problemen in de stad. De smog komt onder meer door de talloze voertuigen die door de straten rijden.

Stel je echter eens voor dat alleen al een klein percentage van de bevolking zou beslissen om met de fiets naar het werk te gaan? Dit zou de vervuiling natuurlijk aanzienlijk verminderen.

In sommige fietsvriendelijke steden als Amsterdam hebben ze de CO2-uitstoot in de atmosfeer al met ongeveer 25 procent weten te verlagen. Let wel, dit is dankzij één gedragsverandering van de bewoners.

Het resultaat was minder sterfgevallen en gezondheidsproblemen die een verband houden met luchtweginfecties, zoals astma of allergieën.

3. Sneller

Some figure

Als je in de stad met de fiets gaat, kom je overal waar je maar wilt wezen en nog sneller ook! Je bent dan immers niet afhankelijk van het verkeer en files. Een plek om je fiets te parkeren is zo gevonden en met een vouwfiets gaat het nog makkelijker.

Daarbij hoef je ook niet steeds te stoppen (of je moet zelf even willen uitrusten). In ieder geval is het niet zoals met het openbaar vervoer waarbij je om de paar straten weer stilstaat.

Je bent honderd procent onafhankelijk en je kan je eigen route volgen. Hierdoor voorkom je dat je je verveelt. Bovendien ben je in een recordtijd op de plek van bestemming. Vooral als je wat harder trapt of een goede conditie hebt.

Negeer echter niet de veiligheidsregels en verkeersborden, dus:

  • Respecteer de aangewezen fietspaden in sommige buurten.
  • Houd rekening met wandelaars.
  • Wees alert op auto’s en andere voertuigen.
  • Draag een helm.

4. Goedkoper

Heb je al eens berekend hoeveel je per maand of jaar uitgeeft aan reizen naar je werk? Als je bijvoorbeeld een auto gebruikt, dan besteed je hieraan misschien wel 2.000 euro per jaar. Tel maar op:

  • parkeerplekken
  • brandstof
  • wegenbelasting en eventueel tolwegen
  • onderhoudskosten voor je auto

Afhankelijk van waar je woont, kan de prijs voor het openbaar vervoer ook behoorlijk hoog zijn. Stel je nou toch eens voor wat je allemaal kan doen met dat geld als je voortaan alleen nog de fiets neemt!

Je kan ten eerste een welverdiende vakantie nemen na zoveel beweging. Ook heb je geen abonnement meer nodig op de sportschool. Daarbij kan je bijvoorbeeld ook:

  • nieuwe kleren kopen.
  • reparaties in het huis betalen.
  • meubels aanschaffen.

Of nog mooier, misschien zelfs wel sparen voor een eigen huis. Het zijn in elk geval allemaal nieuwe wegen die je in kan slaan. Waar fiets jij heen?

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.