Logo image
Logo image

Wikiloc: de beste app met wandelroutes

4 minuten
Als je je aangetrokken voelt tot buitensporten en je bent een regelmatige beoefenaar van dit soort discipline, dan is Wikiloc de app voor jou. Kijk eens naar de geweldige functies die deze app je biedt!
Wikiloc: de beste app met wandelroutes
Laatste update: 13 februari, 2020

Als buitensporten jouw passie zijn, dan is Wikiloc de app voor jou. In deze app vind je namelijk tal van wandelroutes van over de gehele wereld. Het beste van alles is dat het een praktische en volledig gratis versie heeft.

Daarnaast is het grote kenmerk van Wikiloc dat het een app is die door de gebruikers ervan zelf is gemaakt. Iedereen kan namelijk niet alleen de beschikbare routes verkennen, maar daarnaast ook nieuwe routes creëren.

Al met al helpen mensen op deze manier met een database opbouwen waar andere wandelaars en atleten van over de hele wereld van kunnen profiteren. Dankzij de populariteit van de applicatie wordt deze database nog elke dag groter.

Hoe werkt Wikiloc?

Het eerste dat je moet doen is de app op je mobiele telefoon downloaden. Wikiloc is helemaal gratis en neemt niet veel ruimte in beslag, dus je hoeft je geen zorgen te maken over het op je telefoon innemen van veel geheugen. Eenmaal gedownload heb je toegang tot de app en kun je alle inhoud ervan bekijken en gebruiken.

Hoofdscherm

Wanneer je de applicatie opent, kom je automatisch direct op het hoofdscherm. Bovenaan staat een routezoeker: als je namelijk de namen van de plaatsen die je wilt zoeken niet weet gebeurt er niets.

Een beetje verderop vind je de filters. Deze filters helpen je bijvoorbeeld bij het kiezen van de sportieve activiteit die je wilt beoefenen, met de verschillen in:

Wikiloc heeft een grote database – ongeveer 12 miljoen routes – dus deze filters zijn een grote hulp.

Bovenaan, naast de filters, is er de kaart. Dit is de meest intuïtieve manier om routes te zoeken. Je hoeft alleen maar in te zoomen op het gebied waar je een sport wilt beoefenen en op de zoekknop te drukken. Op deze manier vind je alle routes die door dat bepaalde gebied lopen.

Some figure

Image: Facebook Wikiloc.

Kies een route

Als je deze stappen eenmaal hebt doorlopen, dan kies je vervolgens de route die het beste past bij wat je zoekt. Door erop te klikken krijg je toegang tot de volgende informatie:

  • Kaart van de route en de doorgangspunten: ze laten je het punt zien waar de route begint en eindigt. Daarnaast zullen er tussentijdse signaleringen zijn op punten die wellicht complexer zijn. Dit zijn meestal kruispunten of aparte wegen.
  • Profiel van de route: het profiel bestaat uit een grafiek die de afstand, de moeilijkheidsgraad, het niveauverschil en het geschatte tijdstip van voltooiing aangeeft.
  • Foto’s: gebruikers kunnen hun foto’s van de route uploaden, zodat andere gebruikers vooraf de omgeving een beetje leren kennen. Bovendien kunnen deze dienen om je te begeleiden en je te helpen als je tijdens de route verdwaald bent.
  • Route-informatie: bevat uitleg over je bij het beginpunt kunt komen, interessante informatie of curiosa over de flora en fauna.
  • Commentaar en evaluaties: als je de route eenmaal hebt gedaan, dan kun je er vervolgens je mening over geven. Deze informatie is waardevol en verbetert de uitleg van de route of kan dienen om sommige aspecten te verduidelijken.

Welke sportieve activiteiten zitten er in deze applicatie?

Wikiloc biedt een bijna oneindige database van routes. Hoewel het een app is die vooral door wandelaars wordt gebruikt, zijn de mogelijkheden nog veel breder. De belangrijkste sportieve activiteiten die bij Wikiloc geregistreerde routes hebben zijn onder andere:

  • Trekking
  • Bergbeklimmen
  • Fietsen
  • Alpinisme
  • Wintersport
  • Skiën
  • Paardrijden
Some figure

Wikiloc premium, de betaalde versie

Zoals we al eerder hebben gezegd, Wikiloc is een gratis app. We kunnen van vrijwel de gehele inhoud genieten zonder er een cent voor te hoeven betalen. Deze app heeft echter ook een betaalde versie, met meer functies en waarbij je bij verschillende routes uitgebreidere veiligheidsinformatie ontvangt.

Als je de jaarlijkse vergoeding betaalt (ongeveer 10 euro), dan kun je van de volgende diensten gebruik maken:

  • Route-lijsten: je kunt de routes in verschillende lijsten indelen. Deze functie is zeer nuttig omdat je de routes kunt groeperen op zones of sportmodaliteit. Zo zal het veel gemakkelijker zijn om ze op te roepen en een volgorde te volgen bij het uitvoeren ervan.
  • Meteorologie: controleer tijdens je route op een eenvoudige en snelle manier het weer. De mogelijkheid om deze informatie in te zien zonder de app te hoeven verlaten is heel erg gemakkelijk.
  • Zoek routes op datum en gebruiker: de premium versie biedt de mogelijkheid om de zoekfilters uit te breiden. Naast alle gebruikelijke parameters weet je ook op welke datum de route is aangemaakt. Dit is zeer interessante informatie, vooral bij wisselende terreinen in verschillende seizoenen. Je kunt ook zoeken op de naam van de persoon die de route heeft ingevoerd, zodat je je ‘favoriete mede-gebruikers’ kunt volgen.
  • Geen reclame meer: omdat het niet veel voorkomt wordt reclame op Wikiloc niet als vervelend ervaren. Desondanks is het fijn dat het verdwijnt als je eenmaal voor een abonnement hebt gekozen.

Ideaal voor outdoor-activiteiten

Tot slot, een ander voordeel dat we moeten noemen is de navigatie in de open lucht. Met deze optie kun je op een veilige manier je eigen gids zijn, omdat je er een kompas en een GPS mee hebt. Dit zijn voor vele outdoor-activiteiten zeer gewaardeerde hulpmiddelen!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Wikiloc. Un mundo por explorar. https://es.wikiloc.com/wikiloc/about-us.do
  • Loyola, J. L. A., Dord, J. M. F., Gil, J. M., & Turmo, A. (1993). Manual de senderismo. Edit. La Librería, España.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.