Logo image
Logo image

Jezelf dun lopen: onze richtlijnen hoe dit te doen

4 minuten
Lopen is een van de gemakkelijkste manieren om aan lichaamsbeweging te doen. Wanneer we willen kunnen we het ook afwisselen, met een wandeling door de natuur, een bezoek aan het centrum van de stad en andere toeristische plaatsen of een stevige wandeling met ons huisdier. Elk excuus is goed genoeg om te sporten en af te vallen!
Jezelf dun lopen: onze richtlijnen hoe dit te doen
Laatste update: 31 maart, 2021

Afvallen is niet alleen een kwestie van diëten, en het is ook niet nodig om jezelf schade te berokkenen door overmatige inspanningen of opofferingen. Het is mogelijk om af te vallen op andere, gemakkelijkere manieren, die geweldige resultaten opleveren. Jezelf dun lopen is daar één van.

Power Walking of wandelen in een snel tempo is een aerobe activiteit waarmee we snel vet kunnen verbranden en als gevolg daarvan kunnen afvallen. Als het goed wordt gedaan, wordt het gewoon een ander recreatief moment om je te helpen ontspannen en stress te elimineren.

Jezelf dun lopen: hoe werkt het?

Net als bij elke andere lichamelijke beweging zorgt wandelen ervoor dat onze stofwisseling calorieën verbrandt. Het lichaam heeft energie nodig en dat haalt het uit koolhydraten. Op deze manier hopen de koolhydraten zich niet op als een vetreserve, wat bijdraagt aan die ronde vormen op ons lichaam die ons zo ergeren.

Jezelf dun lopen is de perfecte manier om je basismetabolisme te verhogen, wat zich vertaalt in de minimale hoeveelheid energie die het lichaam elke dag nodig heeft. Op deze manier verbranden de spieren het vet, wat vervolgens je totale gewicht verlaagt.

Waar moet je op letten als je jezelf dun wilt lopen?

Some figure

Enkele keuzes om te maken

Allereerst is het belangrijk om het juiste moment om te lopen te kiezen. Specialisten raden af om het te doen na het eten of op momenten van intense hitte.

Kies indien mogelijk voor een prettige route die ook gewoon als afleiding kan dienen. Goed gezelschap en opbeurende muziek zijn ook altijd effectief.

Je moet relatief snel lopen

Het aanhouden van een goed ritme is een sleutelfactor voor het lichaam om vet te verbranden. Wanneer we regelmatig met hoge cardiale activiteiten werken, gebruikt het lichaam de opgebouwde reserves en zet deze om in energie.

Iedereen zal een ritme vinden dat geschikt is voor zijn leeftijd en fysieke toestand. Het zou ideaal zijn om de snelheid te vinden waarmee je je op je gemak voelt, maar wel een die het lichaam traint. Volgens het American College of Sports Medicine ligt de optimale snelheid voor de gemiddelde volwassene tussen de 4,5 en 6,5 km per uur.

De activiteit zou echter geleidelijk moeten toenemen. Als je een relatief zittend leven leidt, moet je beginnen met korte afstanden en deze stukje bij beetje vergroten.

Loop minstens twee en een half uur per week

Op medisch, esthetisch en sportief vlak stellen specialisten een routine voor van minimaal twee en een half uur per week, opgesplitst in niet meer dan vier uur sessies. De duur van een sessie mag niet korter zijn dan 20 minuten.

Houd je polsslag in de gaten

Er zijn wetenschappers die vinden dat de intensiteit belangrijker is dan de snelheid. Je kunt de intensiteit van een training meten aan de hand van je hartfrequentie en dit kan worden gemeten aan de hand van je polsslag.

Een goede oefening is die waarbij je hartfrequentie wordt verhoogd tot tussen 60 en 80 procent van de maximale hartfrequentie. Maar hoe kunnen we dit berekenen?

Maak je geen zorgen, we hebben hier een basisberekening voor: je maximale hartfrequentie is het maximum (220) minus je leeftijd. Dit is het getal waarop je de 60-80 procent toepast. Alleen door met een goede intensiteit te lopen, verlies je gewicht.

Some figure

Techniek is belangrijk

Hoe meer spieren we bij de activiteit betrekken, hoe beter ons vetverbruik zal zijn. Daarom adviseren wij je tijdens de wandeling ook je armen te bewegen.

Je moet er ook naar streven om diep te ademen tijdens het trainen. Diep ademen verbetert namelijk de ademhalingscapaciteit waardoor de zuurstof die nodig is om de oefening te voltooien, het lichaam binnendringt.

De techniek om op een geschikte manier te lopen zou er ongeveer zo uitzien:

 • Je hoofd goed gepositioneerd.
 • Kin parallel aan de grond.
 • Schouders naar achteren en ontspannen.
 • Romp recht.
 • Armen gebogen in een hoek van 90 graden.

Andere voordelen van jezelf dun te lopen

Je zult niet alleen afvallen door het lopen, maar je draagt ook bij aan een gezonde en evenwichtige levensstijl. Naast afvallen en dunner worden, tonen verschillende onderzoeken aan dat het een algemene activering in het lichaam produceert die functioneel evenwicht bevordert. Daarnaast doet het het volgende:

 • Verbetering van de bloedcirculatie.
 • Het vermindert het risico op hartaandoeningen, omdat het het hartsysteem versterkt.
 • Lopen draagt bij aan het in evenwicht brengen van het cholesterolgehalte, waardoor de bijbehorende risico’s worden verkleind.
 • Verbetering van het onder controle houden van de bloeddruk.
 • Versterking van botten, pezen en gewrichten.
 • Verbetering van de ademhaling en longcapaciteit.
 • Er komen endorfines vrij die vervolgens je humeur verbeteren. Hierdoor voel je je gelukkiger.
 • Lopen is een geweldig antidepressivum en het helpt ook slapeloosheid te verminderen.

Een goede wandeling met een passend dieet zorgt ervoor dat je afvalt en bijdraagt aan een beter algemeen niveau van gezondheid.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.