Voeding en functionele training: ken je dat?

Met de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van lichaamsbeweging komen er voortdurend nieuwe activiteiten en trends naar voren. Heb je weleens gehoord van functionele training? Is er een specifiek dieet voor degenen die het beoefenen?
Voeding en functionele training: ken je dat?

Laatste update: 30 april, 2020

Hoewel dit type training altijd al heeft bestaan, werd er tot voor kort niet veel belang aan gehecht. In het volgende artikel zullen we daarom laten zien hoe je twee geweldige tools kunt combineren om een gezond lichaam te krijgen: voeding en functionele training.

Functionele training bestaat uit het uitvoeren van oefeningen waarbij we de spieren trainen die we dagelijks gebruiken. Het doel hiervan is om een geleidelijke vooruitgang van kracht en uithoudingsvermogen te zoeken, met respect voor de natuurlijke beweging van het lichaam.

Geschiedenis van functioneel trainen

Functionele training begon ooit als een revalidatiemethode. In de jaren tachtig van de vorige eeuw redde Michael Boyle deze reeds bestaande kennis en combineerde deze met zijn ervaring als trainer en met de leer van de fysiotherapeut en wereldleider in de biomechanica, Stuart McGill.

Later publiceerde Boyle een boek dat hem zou consolideren als referentie voor dit type training: Functionele Training voor Sport (2004).

Voordelen

Functionele trainingen zijn ontworpen om blessures als gevolg van vallen en overbelasting van de spieren door middel van inspannende, repeterende handelingen te minimaliseren. Ze zijn bijvoorbeeld bedoeld voor mensen die zittend achter een computerscherm werken of een andere activiteit uitvoeren die een repetitief karakter heeft.

Er bestaat een veelheid aan hulpmiddelen die je kunnen helpen de kwaliteit van je dagelijkse bewegingen te verbeteren: dit is precies waar het bij deze nieuwe fitnesstrend om gaat.

Het gaat om het verbeteren van je fysieke conditie om de dagelijkse handelingen te vergemakkelijken, zoals het beklimmen van trappen of het dragen van boodschappentassen. Ook kan het zoals gezegd hebbend helpen als je herstellende van een blessure bent.

Voorbeelden van functionele oefeningen

Om een concreet geval aan te halen, timmerlieden moeten bijvoorbeeld speciale aandacht besteden aan hun:

  • Schouders
  • Ellebogen
  • Polsgewrichten

Aan de andere kant zou een boswachter zich meer moeten richten op aërobe weerstand. Voor hem of haar is het van belang om zijn of haar onderrug en benen te versterken.

Vrouw doet functionele oefening

Je zou kunnen zeggen dat je functionele training kunt aanpassen aan elke sport. Deze bestaat uit het trainen van verschillende delen van het lichaam, op zoek naar het nabootsen van de bewegingspatronen die voorkomen tijdens wedstrijden.

Het wordt bijvoorbeeld gebruikt bij de atletiektraining. Maar dit type training wordt meestal toegepast in sporten als:

  • Zwemmen
  • Voetbal
  • Tennis

Voeding en functionele training

Er is geen specifiek eetpatroon voor dit type training aan te wijzen, dit kan niet omdat het verschillende sporten omvat. Maar wat alle sportpraktijken met elkaar gemeen hebben, is dat hoe beter de gezondheidstoestand, hoe beter de prestaties.

Voeding en lichaamsbeweging zijn twee pijlers van ons welzijn en ze gaan bijna altijd hand in hand. Het is essentieel om het hele lichaam te trainen, waarbij kracht en uithoudingsvermogen gecombineerd moeten worden. Wat is het nut om 150 kilo te kunnen tillen als je niet ver of snel genoeg kunt rennen om de bus te halen?

Iets dergelijks gebeurt er met voedsel. Er is een wijdverbreide overtuiging dat als je maar beweegt, dat je ongebreideld ongezond voedsel kunt eten. De meeste mensen denken bijvoorbeeld ten onrechte dat je een pizza kunt eten en dan naar een spinningsessie kunt gaan om het ‘te verbranden’.

In feite oefenen verschillende voedingsmiddelen complexe effecten uit op ons lichaam: daarom is het verdedigen van het vorige concept reductionistisch. Bij sportvoeding is wat je voor het sporten eet net zo belangrijk als wat je tijdens en na het sporten eet.

Je voeding voor, tijdens en na het sporten

De belangrijkste doelstellingen van het eten tijdens de training zijn:

  • Voldoen aan de energie- en nutriëntenbehoefte om het trainingsprogramma vol te houden.
  • Het bereiken van een niveau van lichaamsmassa, vetmassa en spiermassa dat in overeenstemming is met een optimale gezondheidstoestand en uitstekende prestaties.
  • Verbetering van de aanpassing aan en het herstel van blessures.

De maaltijd voor een work-out is van vitaal belang omdat je lichaam de hoeveelheid koolhydraten in de lever moet optimaliseren. Het eten van een banaan voor de training is bijvoorbeeld een goede optie, en vergeet daarnaast niet om goed te hydrateren.

Een banaan eten na de training

Ga je meer dan een uur trainen, dan moet je tussendoor pauzes inlassen of koolhydraten eten en vervangende zouten aan je drankje toevoegen. Als het minder dan een uur duurt, zoals meestal het geval is bij functionele training, dan volstaat het om alleen water te drinken.

Als je eenmaal klaar bent met trainen, dan moet je het water en de energie die je hebt verbruikt vervangen. Drink tijdens de maaltijd voor een work-out geen koolzuurhoudende drank of iets met cafeïne erin, dit brengt je hydratatie in gevaar. Een stukje fruit is voldoende tot je volgende maaltijd aan de beurt is.

In ieder geval moet je altijd bepaalde zaken beoordelen, zoals onder andere:

  • De duur van de training
  • Je vorige voedingsstatus
  • De weersomstandigheden

Al met al is in de winter buiten trainen niet hetzelfde als in de zomer trainen.

Voeding en functionele training: conclusie

Het hoofddoel van functionele training is het verbeteren van je fysieke conditie met het oog op je dagelijkse activiteiten. Hoewel je in de supermarkt nooit een squat hoeft te doen (tenzij je iets uit het onderste schap moet pakken), kan het gebeuren dat je zware verpakkingen van de vloer in je kar moet tillen.

Sporten moet de psychische toestand van elke sporter verbeteren zonder het lichaam te blesseren. In die zin is voeding essentieel omdat het ons de nodige energie geeft om onze trainingen uit te voeren. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Dieguez J, Papí JD. Entrenamiento funcional en programas de fitness. Volumen I. Inde; 2006.
  • Chulvi-Medrano I, Cortell-Tormo JM, González CSD. Consideraciones generales sobre el entrenamiento funcional. 2015
  • Burke L. Nutrición En El Deporte: Un Enfoque Practico. Médica Panamericana; 2009.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.