Logo image
Logo image

Veel voorkomende fouten tijdens een marathon

4 minuten
Als we een marathon willen lopen, dan moeten we voorbereid zijn. We dienen rekening te houden met enkele veel gemaakte fouten tijdens een marathon, hiervan te leren en deze dan zien te voorkomen. 
Veel voorkomende fouten tijdens een marathon
Laatste update: 16 april, 2019

Steeds meer mensen lopen lange afstanden en doen mee aan georganiseerde wedstrijden, zowel lokaal als nationaal en zelfs internationaal. Dit artikel is met name gericht op beginners, want hier bespreken we de veel voorkomende fouten tijdens een marathon.

Ben jij van plan om een marathon te lopen? Dan raden we je aan om de volgende richtlijnen te lezen. Zo kan je de typische fouten tijdens een marathon voorkomen.

Welke fouten tijdens een marathon moet ik niet maken?

Veel steden organiseren minstens één marathon per jaar en vele professionele hardlopers en amateurs doen mee aan dit soort sportevenementen. Misschien ben jij ook geïnteresseerd in hardlopen en wil je jezelf testen in een wedstrijd?

Als dat zo is en je bent een beginner, lees dan verder want we gaan je vertellen over de meest voorkomende fouten tijdens een marathon en hoe je ze kunt voorkomen.

1. Te veel vertrouwen en te weinig voorbereiding

Some figure

Een marathon lopen is een activiteit die een redelijk grote tot hele zware inspanning vergt. Veel hardlopers geloven evenwel dat ze perfect presteren en vertrouwen te veel op hun eigen kunnen. Vervolgens krijgen ze de rekening gepresenteerd!

Zelfs professionele hardlopers kunnen de nadelige gevolgen ondervinden van een blind vertrouwen in hun eigen capaciteiten. Als je denkt dat de marathon best makkelijk is, dan is het belangrijk om te beseffen wat er echt bij komt kijken.

Je kan nooit weten wanneer je het slachtoffer wordt van:

Tip

  • Onthoud daarom dit motto: “De marathon is pas afgelopen als je de finishlijn bent gepasseerd.”

2. Zo ver mogelijk vooraan starten

Some figure

Bij de meeste wedstrijden krijgen deelnemers een startpositie toegewezen die gebaseerd is op hun looptijden. Op deze manier hoeven de snelste lopers niet de langzaamste in te halen.

Overigens is als laatste starten helemaal niet iets waar je je voor moet schamen. Je zou zelfs weleens de verrassing van de dag kunnen worden!

Een veelvoorkomende fout bij een marathon is dat deelnemers tegelijk met de beste hardlopers willen starten. Iedereen heeft echter een eigen:

  • tijd
  • tempo
  • vermogen

Tip

  • Als dit de eerste keer is dat je een wedstrijd loopt, dan adviseren we je om in de achterste groepen te starten.

3. Denken dat je een hardloopkampioen bent

De marathon is een hele zware test die veel concentratie, inspanning en bovenal toewijding vereist. Net als jij zijn er meerdere mensen die alles geven om hun doel te bereiken. Verwacht daarom niet dat je meteen een expert bent, vooral niet als je geen ervaring hebt.

Je hebt wellicht hoge verwachtingen voor je eerste wedstrijd en misschien denk je zelfs wel dat je gaat winnen. Het is echter beter om met beide benen op de grond (of de weg) te blijven.

Tip

  • Stel duidelijke en makkelijk haalbare doelen, in ieder geval in het begin.

4. Te snel beginnen

Wist je dat de eerste vijf kilometer eigenlijk belangrijker zijn dan de laatste vijf? Dat is echt waar, want je moet ook je inspanningen spreiden als het om een grote afstand gaat. Dit geldt vooral bij een marathon en als het je eerste keer is.

Veel debuterende marathonlopers maken de vreselijke fout om op volle snelheid van start te gaan. Dit werkt juist averechts.

Als je al moe wordt in het begin, dan ben je zeker niet in staat om de wedstrijd uit te lopen. Je lichaam raakt te snel vermoeid en zal daarom niet meer naar je luisteren.

Tip

  • Denk vooraf goed na over hoe snel je de eerste 5 km wilt lopen en houd je hieraan.

5. Verkeerd gebruik van sportdrankjes

Some figure

Natuurlijk is hydratatie van groot belang, voor, tijdens en na de wedstrijd. Toch is te veel drinken ook niet goed. Een marathon neemt meerdere uren in beslag en in die tijd kan te veel drinken ervoor zorgen dat je vaak moet urineren. En niks is bijna zo erg als hardlopen met een volle blaas.

Daarnaast maken veel beginnende hardlopers ook verkeerd gebruik van sportgels. Deze bevatten veel:

  • eiwitten
  • zouten
  • andere voedingsstoffen

Waarom moet je hiervoor oppassen? De reden is dat ze onverdraaglijke buikklachten kunnen veroorzaken!

Tip

  • Drink genoeg zodat je geen dorst krijgt of uitgedroogd raakt en niet meer.

6. Uit de wedstrijd stappen of in het midden van de weg staan

Als je een blessure oploopt of je niet goed voelt, moet je uiteraard stoppen. Niettemin dien je wel alles te doen om de wedstrijd uit te lopen en je doel te bereiken. Dat is de mentale motivatie die je nodig hebt om in de toekomst weer aan een marathon te beginnen.

Tip

  • Wanneer je toch echt niet meer door kan gaan en je het ergste vreest, stop dan in elk geval niet in het midden van de weg! Respecteer de andere hardlopers en denk aan je eigen veiligheid.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.