Logo image
Logo image

Hardloopschoenen: soorten en wanneer je ze moet vervangen

4 minuten
Een hardloper is geen echte hardloper zonder goede loopschoenen, omdat deze voor stabiliteit en flexibiliteit zorgen. Als je het goede paar kiest, heeft dit een grote invloed op het voorkomen van blessures, ongemak of slechte prestaties, en natuurlijk helpt het je ook om meer kilometers af te leggen.
Hardloopschoenen: soorten en wanneer je ze moet vervangen
Laatste update: 18 februari, 2019

Er is een grote verscheidenheid aan hardloopschoenen te koop. Sommige merken bieden een goede prijs, andere zien er goed uit en zorgen voor comfort. Hardlopen heeft namelijk een enorme impact op je lichaam, met elke stap die je zet vang je tot drie keer je lichaamsgewicht op.

Daarom is het heel belangrijk dat je de goede hardloopschoenen kiest en rekening houdt met je behoeften.

Wat zijn hardloopschoenen?

Hardloopschoenen zijn schoeisel dat ontworpen is om mee te sporten, over het algemeen gemaakt van leer, mesh of synthetisch materiaal. Al met al varieert de naam van runners tot:

  • Sneakers
  • Tennisschoenen
  • Sportschoenen
  • Trainers

Om meer flexibiliteit te bieden is de zool van rubber gemaakt. Hoewel ze oorspronkelijk voor de hardloopsport zijn ontworpen, dragen veel mensen van alle leeftijden, van kinderen tot tieners tot volwassenen, deze schoenen dagelijks.

Soorten hardloopschoenen

Er is een grote verscheidenheid aan loopschoenen beschikbaar: van verschillende merken, geschikt voor mannen of vrouwen, verschillende voettypes en afhankelijk van waar je ze voor gaat gebruiken. Bijvoorbeeld:

  • Wedstrijdschoenen
  • Trainingsschoenen
  • Voor trail-, berg- of wandelpaden
  • Een mix van trainingsschoenen en wedstrijdschoenen
  • Track-loopschoenen met spikes, afhankelijk van het type loopwerk dat je doet

Onderdelen van hardloopschoenen: denk na voordat je ze koopt

Some figure
Als het tijd is om een loopschoen te kiezen, denk dan eerst aan de volgende kenmerken van de modellen die je leuk vindt:
  1. Het bovenwerk. Zoals de naam al aangeeft, is dit het bovenste deel van de schoen dat zich boven de zool bevindt. Het kan uit meerdere genaaide delen of slechts uit één geheel bestaan.
  2. De buitenzool. Dit is het deel dat door het contact met de grond als eerste slijt. Controleer of het zacht is en gemakkelijk buigt, zodat je voeten goed kunnen bewegen.
  3. Het gewicht. Kies altijd de lichtste loopschoenen. Ze moeten ongeveer 300 gram wegen. Zware loopschoenen kunnen je bijvoorbeeld ongemak en pijn bezorgen.
  4. Afstand van de hiel naar de punt. Dit is het verschil tussen de hoogte van de hiel en van de punt van de schoen. Omdat dit van invloed is op je looptechniek, adviseren wij je om dit verschil minder dan acht millimeter te laten zijn. Op deze manier vermijd je een groot verschil tussen je hiel en tenen.
  5. Comfort. Het comfort is tijdens het hardlopen heel belangrijk. Kijk of er wrijving tussen de schoen en je voet is, en probeer dit zoveel mogelijk te vermijden.
  6. Schokabsorptie of demping. Het is ook uiterst belangrijk dat je schoenen een goede schokabsorptie hebben, zodat je voeten goed ondersteund worden. Dit is ook belangrijk om een goede controle over je hielen te hebben. Het dempen helpt om de impact op je gewrichten te minimaliseren en geeft je een grotere weerstand.

Hardloopschoenen: rennen met demping of niet?

Sommige mensen kiezen bijvoorbeeld voor een uitgeklede loopschoen die weinig of geen demping heeft. Ze geven er de voorkeur aan omdat het hen helpt om natuurlijker te rennen en hen een beter idee geeft van de grond waarop ze rennen.

Concluderend, er zijn geen specifieke gegevens die suggereren welke beter is, een gedempte schoen, of juist een uitgekleed model.

Het juiste moment om je hardloopschoenen te vervangen

Om te bepalen wanneer het tijd is om je hardloopschoenen te vervangen, moet je rekening houden met je lichaamsgewicht, je voettype, waar en hoe je druk uitoefent als je loopt, en de manier waarop je ze onderhoudt. Onder andere moet je ook opletten of:

  • Er scheuren, of gaten in zitten of dat ze uitgerekt zijn.
  • Hoeveel kilometer je er mee hebt gelopen.
  • Of de zolen nog heel zijn.
  • Of je een vreemde pijn hebt aan onder andere je hiel of je voetbotjes.

Zeven suggesties om te overwegen

  1. Je loopschoenen moeten een maat groter zijn dan je normale maat, omdat voeten de neiging hebben om op te zwellen tijdens het hardlopen.
  2. Gebruik sokken zodat je voeten niet te veel zweten.
  3. Loop niet op versleten schoenen. Die helpen niet bij de mechanische balans van de voet, wat kan leiden tot ernstige blessures.
  4. Controleer ook de zool regelmatig, vooral als je een lange-afstandsloper bent. Houd er rekening mee dat ze in totaal ongeveer 600 tot 1.200 kilometer meegaan.
  5. Om de ‘levensduur’ van je schoenen te verlengen, koop je twee paar schoenen en draag je ze, afhankelijk van de sport die je beoefent, om en om.
  6. Draag nooit nieuwe schoenen tijdens een wedstrijd. Geef ze de tijd om zich tijdens je dagelijkse training aan de vorm van je voet aan te passen.
  7. Doe ook een voettype-test om te weten te komen welk type schoen je moet gebruiken.

Gezien het feit dat loopschoenen het belangrijkste item zijn voor een hardloper, moet je ze zorgvuldig kiezen. Maar als je niet zeker weet welke je moet kopen of als je twijfelt, praat dan met iemand die er verstand van heeft. Je kunt ook naar een gespecialiseerde winkel gaan en het personeel om advies vragen. 

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.