Wat is het beste tijdstip voor een hardlooptraining?
Dit artikel gaat over het beste tijdstip van een hardlooptraining. Veel van de beginnende hardlopers vragen zich af welk tijdstip nu het beste is om een rondje te lopen.
Mensen gaan hardlopen omdat ze:
- willen afvallen
- hun lichamelijke conditie op peil willen houden
- hun uithoudingsvermogen willen verbeteren
Hardlooptraining in de ochtend
Voordelen
Je vertrekt op een lege, of bijna lege maag. Je metabolisme wordt daardoor iets versnelt. Het gevolg is dat de opgeslagen vetten in je lichaam sneller en meer verbranden.
Anderzijds heeft lopen in de ochtend een positief psychologisch effect.
- Het bevordert je wilskracht.
- Het versnelde metabolisme maakt dat je meer zin hebt om aan de dag te beginnen.
- Ook lijkt het alsof je je ideeën gemakkelijker op een rijtje krijgt en je dagelijkse karweitjes beter kunt plannen.
Nadelen
Artsen waarschuwen echter voor de risico’s die zijn verbonden aan een te intensieve hardlooptraining in de ochtenduren. Op een nuchtere maag moet je matig trainen. Aanbevolen wordt een loopje van een minuut of 20 tot 30. Een overdreven inspanning is nadelig voor het energieverbruik en kan leiden tot een te lage bloedsuikerspiegel.
Aan de andere kant is het zo dat een hardlooptraining na een stevig ontbijt gasvorming bevordert en de spijsvertering kan verstoren. Daarbij kan het eten een zwaar gevoel geven tijdens het lopen en zelfs leiden tot braakneigingen.
Hardlooptraining in de avond
Voordelen
Veel hardloopfanaten zeggen dat het beter is om in de avond te trainen. Dit lijkt ook te worden bevestigd door talrijke onderzoeksresultaten.
- Het prestatievermogen van de renner is in de avond hoger omdat gedurende de dag het metabolisme al is geactiveerd. Daardoor wordt het energieverbruik hoger en als gevolg daarvan wordt de tijdscore beter.
- Ook is het lichaam al gewend aan de omgevingstemperatuur. Het risico op een thermische shock en blessures wordt daardoor verminderd.
- Bovendien heb je minder tijd nodig voor de warming-up.
Er zitten ook psychologische voordelen aan een hardlooptraining in de avond.
- Aan de ene kant helpt het te ontspannen na een lange werkdag en het stressniveau te stabiliseren.
- Aan de andere kant helpt het bij het tegen moeheid en de nadelen van een zittend bestaan.
Nadelen
Ieder voordeel heeft zijn nadeel! Dat is ook zo bij hardlopen in de avond. Voor veel mensen is het moeilijk om in slaap te komen na de hevige inspanning van een hardlooptraining. Het metabolisme is zodanig geactiveerd dat het lichaam enkele uren nodig heeft om weer tot rust te komen.
Het beste is dat er een aantal uren zitten tussen de hardlooptraining en het naar bed gaan. Twee tot drie uur is voldoende. Ook zul je in het donker rekening moeten houden met het dragen van reflecterende kleding en een lichtje, zeker als je in een drukke buurt loopt.
Wat is dan het beste tijdstip om te hardlopen?
Over het algemeen vinden hardlopers niet dat het weer een bepalende factor is bij hardloopprestaties. Toch is het zo dat de temperatuur invloed heeft op je hardlooptraining.
In de winter is het koud in de vroege ochtenduren. Vroeg opstaan, het bed uitkomen, aankleden en de deur uitgaan vergt een extra portie doorzettingsvermogen. Over het algemeen is het gemakkelijker om in de middag of de tweede helft van de ochtend te lopen.
Als je in de kou gaat lopen moet je het lichaam flink opwarmen ter voorbereiding op de inspanning van:
- het hart
- de bloedvaten
- de spieren
Ook moeten we beschikken over de juiste kleding tegen de kou. Daarnaast is het ‘t beste om lopen op een nuchtere maag te voorkomen.
In de zomer keert het tij: gedurende de ochtend stijgen de temperaturen aanzienlijk. Dan is hardlopen in de vroege ochtenduren of in de avond juist wel aangenaam. De warming-up vraagt minder tijd en inspanning.
- Denk er wel om dat je een goede sunblocker gebruikt.
Kortom, er bestaat geen ideaal moment voor een hardlooptraining. Het beste tijdstip voor jou hangt af van:
- jouw metabolisme
- je levensstijl
- jouw persoonlijke voorkeuren
Het belangrijkste is om een gezonde routine te handhaven. Zo mogelijk kun je ook regelmatig lichamelijke oefeningen doen tijdens het lopen.
Voordat je met hardlopen begint, is het wel nodig om een arts te raadplegen en je lichamelijke conditie te checken. Denk er ook aan dat een evenwichtig voedingspatroon fundamenteel is om een goede gezondheid te behouden.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.