Weerstand toepassen voor meer kracht en volume
Trainen met voldoende weerstand of weerstand toepassen is de enige manier om kracht en spiervolume te winnen. Het is waar dat het aantal sets en herhalingen invloedrijke factoren zijn. Het gewicht dat je tilt is echter één van de belangrijkste factoren die de prestaties garanderen.
Afhankelijk van het doel dat je wilt bereiken, moet je het gewicht dat je moet tillen en het aantal herhalingen variëren. In dit artikel gaan we je daarom alles vertellen wat je over weerstand toepassen moet weten.
Ten eerste, wanneer we ‘weerstand toepassen’ zeggen betekent dit dat je een gewicht moeten kiezen waarmee je de herhalingen kunt voltooien die passen bij en in overeenstemming zijn met je doelen.
Het is logisch dat als je meer kracht en spiervolume wilt dat trainen met een hoog aantal herhalingen en weinig weerstand niet de meest productieve optie is.
Aan de andere kant is trainen met een reeks van gematigde herhalingen de beste manier om spiermassa op te bouwen. Dit verhoogt namelijk onder andere de hormonale reacties, bespaart eiwit en zorgt voor de nodige spanningsverlaging wat op zijn beurt spierschade voorkomt.
Deze vorm van training werkt om spiermassa te krijgen en als gevolg daarvan om een toename van het volume te bereiken.
Om dit mogelijk te maken, moet je weten welke herhalingen je zullen helpen om de resultaten te maximaliseren waar je naar streeft. Vergeet niet dat de volgende aspecten de ontwikkeling van elke sporter zullen bepalen:
- Genetica
- Leeftijd
- Soort training
- Voeding
Wat is de juiste weerstand om meer kracht en volume te krijgen?
Wat dit onderwerp betreft, je moet weten dat atleten die meer kracht en volume willen met een specifieke weerstand moeten werken. Dit betekent dat je je spieren moet uitdagen door gewichten te tillen die de spieren maximaal belasten.
Om volume te krijgen, moet je zeker een gewicht kiezen dat je in staat stelt om tussen 6 tot 12 herhalingen te doen. Als je merkt dat je zonder problemen 12 herhalingen haalt moet je wat gewicht toevoegen. Dit zorgt ervoor dat je op een punt komt waarin je altijd de houding aanhoudt en controle over de beweging behoudt.
Zoals altijd herinneren wij je eraan dat het van vitaal belang is om de oefening met een goede techniek en houding uit te voeren voordat je het gewicht verder verhoogt. Dit stelt je in staat om verder te komen en om blessures te voorkomen.
Het creëren van spiermassa voor meer kracht en volume
Nu weet je dat je de juiste belasting moet kiezen om je doel om meer spiermassa te creëren te bereiken. Dit verklaart in feite het vermogen van het lichaam om zich door middel van krachttraining te ontwikkelen.
Zoals we al zeiden, als je meer spiermassa en wat kracht wilt, dan kun je een gewicht tillen waarmee je tussen de 6 en 12 herhalingen kunt volhouden. Dit betekent echter niet dat je je kracht traint zoals het echt hoort.
Als je meer kracht en volume wilt dan moet je ervoor zorgen dat je spieren geleidelijk meer spanningen ervaren. In de praktijk vertaalt dit zich in een geleidelijke verhoging van de belasting of intensiteit om elke vorm van stagnatie te voorkomen.
Bij het tillen van te lichte gewichten zal tijdens de contractiefase de benodigde kracht te klein zijn. In dat geval krijgt het lichaam geen signaal voor spierherstel en groei.
Het aantal herhalingen en de gewichtsbelasting zijn twee elementen die nauw met elkaar verbonden zijn als het om weerstand gaat. Als je doel is om alleen maar sterker te worden, dan moet je zoveel mogelijk gewicht tillen.
Wat de herhalingen betreft moet je al je inspanningen richten op het bereiken van 5 of 6 herhalingen per set. Dit zorgt voor de nodige stimulans voor je lichaam om te groeien en sterker te worden.
Vergeet niet om te rusten.
Zoals je zult begrijpen moeten de rustperioden tussen de sets voldoende zijn. De spieren hebben namelijk tijd nodig hebben om te herstellen om weer de beste inspanning te kunnen leveren. Rust is noodzakelijk en zeer belangrijk omdat er een opeenhoping van stress is die de spiercellen dwingt om te groeien.
Kortom, het verhogen van het trainingsvolume zal de groei van je spieren stimuleren. Daarnaast moet je met eten genoeg calorieën binnen krijgen om gewichtstoename te ondersteunen.
Vergeet niet om je inspanningen te combineren door middel van het stimuleren van een goede training en herstel. Hiermee ben je klaar om spieren op te bouwen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Suchomel, T. J., Nimphius, S., Bellon, C. R., & Stone, M. H. (2018, April 1). The Importance of Muscular Strength: Training Considerations. Sports Medicine. Springer International Publishing. https://doi.org/10.1007/s40279-018-0862-z
- Barnes, B. D. (2009). Bodyweight Strength Training. Technique, (January), 16–18.
- Harrison, J. S. (2010). Bodyweight training: A return to basics. Strength and Conditioning Journal, 32(2), 52–55. https://doi.org/10.1519/SSC.0b013e3181d5575c
- Fisher, J., Steele, J., Bruce-Low, S., & Smith, D. (2011). Evidence-Based Resistance Training Recommendations. Medicina Sportiva, 15(3), 147–162. https://doi.org/10.2478/v10036-011-0025-x
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.