Trainen tot het uiterste: de voor- en nadelen

Hoewel het klinkt als een eenvoudige methode, is trainen tot het uiterste altijd omringd geweest met supporters, critici en mensen die erover twisten. Laten we eens kijken naar waar deze training over gaat en waarom er zoveel discussie over is.
Trainen tot het uiterste: de voor- en nadelen

Laatste update: 05 april, 2019

Net als elke andere trainingsmethode heeft het trainen tot het uiterste een reeks van voor- en nadelen. Over het algemeen zijn de nadelen gerelateerd aan een verkeerde uitvoering. Het is dus heel belangrijk om de basis van dit type training te kennen. Daarnaast moet je precies weten hoe het moet worden uitgevoerd.

Wat is trainen tot het uiterste?

Vrouw doet een push-up

Trainen tot het uiterste bestaat uit het uitvoeren van oefeningen met meer gewicht dan we normaal zouden gebruiken. Het belangrijkste kenmerk van dit type training is dat het niet om een specifiek aantal herhalingen gaat, maar om hoeveel herhalingen een sporter maximaal aankan.

Het belangrijkste doel is om spiermassa te verkrijgen. Dit gebeurt omdat de vezels die de spieren vormen, breken, ook wel musculaire hypertrofie genoemd. Daarnaast gebeurt dit ook omdat het sacroplasma beter wordt in het opslaan van energie.

Kortom, mensen die voor dit type training kiezen, beweren dat als je de spieren niet traint tot het uiterste, deze niet zullen groeien. Het doel van het trainen tot het uiterste is de spieren naar hun limiet van weerstand te duwen. Met andere woorden: hoe meer je je spieren uitput tijdens een training, hoe meer ze zullen groeien.

Vervolgens analyseren we de positieve en negatieve effecten van trainen op deze manier. Uiteraard is het raadzaam altijd om hulp van een professional te vragen voordat je gaat trainen.

Daarnaast moet je rekening houden met aanvullende aspecten, zoals voldoende rust en gezonde voeding. Sommige mensen wordt geadviseerd om na het trainen een bepaalde hoeveelheid eiwit in te nemen. Een professionele arts moet dit besluit echter altijd ondersteunen.

Voordelen van trainen tot het uiterste

  • Het stimuleert de opbouw van de spieren. Uitgevoerd met de juiste frequentie en op de goede manier bevordert het tot het uiterste trainen het metabole proces. Vooral als je 80 procent van de maximale capaciteit gebruikt, omdat dan de opbouw van de spieren nog efficiënter is.
  • Het vergroot op een snelle manier de spierkracht. Sommige onderzoeken beweren dat trainen tot het uiterste de krachttoename in de eerste paar weken van de training versnelt. Uiteindelijk wordt de vooruitgang van spierkracht vergelijkbaar met andere soorten training.

Daarom raden de meeste professionals aan om te trainen tot het uiterste als je doel de spiermassa te vergroten is. Als het doel echter is weerstand, kracht of snelheid te verhogen, is dit misschien niet wat je zoekt. Een professional kan bekijken wat het beste bij je past.

Over het algemeen moet het trainen tot het uiterste met voorzichtigheid gebeuren. Te veel trainen zal negatieve gevolgen hebben voor je lichaam. Ook zal het niet werken als je het niet met een zekere regelmaat doet.

Nadelen van het trainen tot het uiterste

Man met blessure
  • Hoger risico op blessures. Sommige professionals zijn tegen het trainen tot het uiterste omdat ze beweren dat het een agressieve manier is om spieren te trainen. Ze zeggen dat deze buitensporige eisen kunnen leiden tot spierblessures.
  • Het kan je techniek in gevaar brengen. Door de spieren tot het uiterste te trainen, kun je een onjuiste of ongecoördineerde beweging maken die resulteert in letsel. Wees hier voorzichtig mee wanneer je traint tot het uiterste.
  • Hormonale deregulering. Dit soort routines dagelijks uitvoeren, zal leiden tot een hoog niveau van cortisol en een zeer lage testosteronspiegel op het moment dat je niet traint. Dit zou uiteindelijk kunnen leiden tot katabolisme, wat schadelijk is voor de spieropbouw.

Tips om in gedachte te houden

Om de eerste twee nadelen die we hebben genoemd te vermijden,  zijn de volgende tips raadzaam om te volgen.

Afwisselen

Wissel de weektraining af met andere soorten trainingsroutines. Plan je sessies goed. De volgorde zal natuurlijk afhangen van je eigen individuele schema en coach.

  • Werk bijvoorbeeld aan het opbouwen van kracht op dag 1.
  • Op dag 2 werk je aan het sterker maken van je spieren.
  • Vervolgens train je op dag 3 tot het uiterste.

Vraag hulp

Bovendien is het essentieel om deze oefeningen uit te voeren met de hulp van iemand anders. Als je spieren niet meer kunnen tillen is er iemand bij die het gewicht van je kan overnemen.

Warming-up en cooling-down

Tot slot hebben we nog een laatste aanbeveling te doen wat betreft het opwarmen en voorbereiden. Al deze oefeningen moeten worden gedaan na een goede warming-up. Daarnaast moet je de spieren die je wilt ontwikkelen eerst voorbereiden door rustig te trainen. Op die manier kunnen ze een groot gewicht en een hoge mate van uitputting aan.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.