Logo image
Logo image

Eiwitrijk dieet: slanker en meer spiermassa

4 minuten
Met voldoende anaërobe training en een nauwkeurige balans in het voedsel dat je eet, biedt een eiwitrijk dieet veel voordelen voor je fysieke inspanningen.
Eiwitrijk dieet: slanker en meer spiermassa
Laatste update: 19 november, 2019

Mensen die anaërobe oefeningen doen om hun spieren te definiëren, kennen het belang van een goede voeding. Als je een eiwitrijk dieet volgt, eet je een grote hoeveelheid eiwitten. Op deze manier bevorder je de spieraanwas en vermijd je het voedsel dat overgewicht kan veroorzaken. Ontdek hoe je een eiwitrijk dieet kunt volgen.

De voordelen van een eiwitrijk dieet om spiermassa te kweken

Aangezien spieren voornamelijk uit eiwitten bestaan, bevordert dit type dieet het effectieve herstel van:

  • Botten
  • Spieren
  • Huid 
  • Haar

 

Some figure
Een andere taak van het eiwit in je lichaam is om je organen en cellen te helpen communiceren. Dit zorgt er onder andere voor dat een eiwitrijk dieet gunstig is voor een goede hormonale ontwikkeling.

Aan de andere kant transporteert eiwit ook moleculen zoals zuurstof, wat door de eiwitverbinding hemoglobine naar de cellen getransporteerd wordt.

Je hebt misschien wel eens gehoord of gelezen over het belang van enzymen voor chemische reacties in je lichaam. Dit betekent dat bij de aanwezigheid van voldoende eiwitten de enzymen beter kunnen presteren.

Hoe de spiermassa toeneemt door een eiwitrijk dieet

Er zijn niet veel geheimen als het gaat om het vergroten van de spiermassa. Daarom moet je elke dag met een specifiek doel voor ogen trainen.

Mede in verband hiermee kan het per spiergroep aanpakken van de spieren ervoor zorgen dat de spiermassa in je hele lichaam gelijkmatig toeneemt. Het gebruiken van gewichten en apparatuur kunnen je echt helpen om je doel te bereiken.

Intensieve oefeningen

Wat betreft het soort oefeningen die nodig zijn om bij je spieren resultaten te zien, deze moeten intensief zijn.

  • Hieruit volgt dat je tenminste 3 sets van minstens 10 herhalingen moet doen.
  • In elk geval zijn voor elke oefening 5 sets van 10 herhalingen het dagelijkse maximum.

Voor en na het sporten: wat moet je doen?

Een hyper-eiwitrijk dieet is essentieel voor het doen van anaërobe oefeningen zonder dat je lichaam verzwakt. De gewoonte om voor en na het sporten eiwitrijk voedsel te eten helpt je weefsels tijdig te herstellen.

Elke spiergroep die je intensief traint, moet de gelegenheid krijgen om minstens twee dagen te rusten voordat je verder traint. Rust zorgt ervoor dat de spiermassa van je lichaam goed toeneemt zonder:

  • Scheurtjes
  • Verwondingen
  • Verzwakking

Techniek en lichaamsverzorging zijn daarbij essentieel voor goede resultaten.

Begin langzaamaan en zoek advies

Als je een beginner in de fitnesswereld bent, moet je de hulp van een deskundige trainer inroepen. Als je je lichaam overtraint of als de oefeningen niet correct worden uitgevoerd, zal het langer duren voordat je de spieren krijgt die je wilt hebben.

Stappen overslaan heeft ook geen zin. Een goede warming-up is van cruciaal belang voordat je begint met het doen van anaërobe oefeningen. Je kunt ervoor kiezen om bijvoorbeeld eerst op de crosstrainer of de loopband warm te worden.

Het volgen van deze stappen en het geduld om resultaten af te wachten zijn basisvoorwaarden voor het met een eiwitrijk dieet verkrijgen van spiermassa.

Zijn eiwitrijke diëten voor iedereen geschikt?

Zoals bij elk dieet moeten ook eiwitrijke diëten op verantwoorde wijze worden gevolgd. Degenen die de spiermassa willen verhogen en gewicht willen verliezen, kunnen het beste contact opnemen met een sportvoedingsdeskundige.

Denk er bovendien aan dat vet en suiker, inclusief fruit, geen onderdeel uitmaken van dit dieet. Het is dus een onvolwaardig voedingspatroon.

  • Dat maakt het voor mensen met diabetes iets ingewikkelder en zij moeten zeker met hun diëtist overleggen.
  • Daarnaast is dit dieet niet geschikt voor mensen met bijvoorbeeld nierproblemen. Overleg dus altijd eerst met je huisarts! 

De voedingsmiddelen die je bij een eiwitrijk dieet kunt eten, zijn voedingsmiddelen die veel eiwitten bevatten, zoals:

  • Vlees, alle soorten en varianten
  • Vis
  • Zuivelproducten
  • Eieren 

Ook bijna alle groenten zijn hierbij toegestaan. Als je deze componenten op de juiste manier in evenwicht brengt, is ook het risico van teveel gewichtsverlies praktisch nihil.

Eiwitrijk dieet met eieren in een kom
Hoe het eten van extra eiwit je kan helpen gewicht te verliezen

Aangezien dit een dieet is waar vet en suiker volledig zijn weggelaten, zal je lichaam een andere manier zoeken om de energievoorraden aan te vullen. Je lichaam gebruikt vervolgens vet uit die gebieden waar het is opgeslagen. Bovendien zie je dankzij deze reactie binnen enkele dagen je gewicht naar beneden gaan.

Kortom, eiwitrijke diëten kunnen je helpen om de spiermassa te verhogen. Wat er namelijk gebeurt is dat eiwit veel calorieën van je lichaam vraagt om als brandstof te kunnen worden gebruikt.

Conclusie

Concluderend is het dus de truc om hiervan te profiteren en je spiermassa te verhogen door middel van trainingen met een hoge intensiteit en intensieve anaërobe oefeningen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Nascimento da Silva, Z., Azevedo de Jesuz, V., De Salvo Castro, E., Soares da Costa, C. A., Teles Boaventura, G., & Blondet de Azeredo, V. (2014). Effect of the “protein diet” and bone tissue. Nutrición Hospitalaria. https://doi.org/10.3305/nh.2014.29.1.7000
  • Palomba, S., Giallauria, F., Falbo, a, Russo, T., Oppedisano, R., Tolino, a, … Orio, F. (2008). Structured exercise training programme versus hypocaloric hyperproteic diet in obese polycystic ovary syndrome patients with anovulatory infertility: a 24-week pilot study. Human Reproduction (Oxford, England). https://doi.org/10.1093/humrep/dem391
  • Rugeles, S., Villarraga-Angulo, L. G., Ariza-Gutiérrez, A., Chaverra-Kornerup, S., Lasalvia, P., & Rosselli, D. (2016). High-protein hypocaloric vs normocaloric enteral nutrition in critically ill patients: A randomized clinical trial. Journal of Critical Care. https://doi.org/10.1016/j.jcrc.2016.05.004
  • Larsen, T. M., Dalskov, S.-M., van Baak, M., Jebb, S. A., Papadaki, A., Pfeiffer, A. F. H., … Astrup, A. (2010). Diets with High or Low Protein Content and Glycemic Index for Weight-Loss Maintenance. New England Journal of Medicine. https://doi.org/10.1056/NEJMoa1007137

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.