De 7 principes van trainen die je moet weten

Om onze dagelijkse training 100 procent effectief te laten zijn is het noodzakelijk om enkele basisrichtlijnen of principes in gedachten te houden. Het eerste dat we moeten overwegen is het opstellen van een bewegingsplan in combinatie met een gezonde voeding.
De 7 principes van trainen die je moet weten

Laatste update: 19 november, 2019

Er wordt veel gepraat over wonderdiëten en gerichte training. Sociale netwerken en tijdschriften staan vol met informatie over deze onderwerpen. Het heeft echter geen zin om een of ander plan te volgen als je de principes van trainen niet begrijpt.

In de praktijk volgt de fysieke conditionering een logica die gekenmerkt wordt door menselijk spiergedrag. Er zijn verschillende manieren om dingen te doen, maar ze zullen alleen resultaat opleveren als je er zelf de controle over houdt. Na het leren van deze fundamenten kun je de juiste weg kiezen om het lichaam op te bouwen dat je wilt.

De 7 principes van trainen

1. Elk lichaam is anders

Lichaamstrainingen worden meestal op maat gemaakt. Al met al zijn trainers zich er terdege van bewust dat niet alle lichamen op dezelfde manier reageren en dat elk lichaam een andere stimulans nodig heeft. Daarom lijkt je routine misschien veeleisend en voor jou geschikt, maar het ligt in de praktijk echter niet zo eenvoudig.

In totaal zijn er drie lichaamstypen:

  • Endomorf
  • Mesomorf
  • Ectomorf

Het zal bijvoorbeeld nutteloos zijn om een oefening met veel herhalingen met weinig gewicht te doen als je een ectomorf bent.

Aan de andere kant moeten endomorfen hun lichaamsvet verminderen voordat ze hun spieren gaan ontwikkelen. In het bijzonder moeten alle trainingen zich richten op de individuele tekortkomingen van elke persoon.

2. Je moet continu trainen

De continuïteit in het trainen suggereert dat onze spieren zich vormen door regelmatige en herhaalde stimulatie. De conditionering blijft na verloop van tijd behouden, zelfs als de oefeningen noodzakelijkerwijs veranderen.

We zullen niets bereiken door een maand naar de sportschool te gaan en het vervolgens een maand of twee over te slaan. De evolutie van belangrijke veranderingen vereist namelijk toewijding: doorzettingsvermogen is de sleutel. Al met al zullen mensen die aan hun lichaam werken dat voor de rest van hun leven blijven doen.

 

Spiergeheugen en gewichtheffen

3. Het principe van progressie: waar gaat het over?

Alle trainingen geven progressief resultaat. Tegelijk moeten onze inspanningen toenemen naarmate onze training vordert. Als we onze spieren niet aan hogere eisen onderwerpen, blijven we gewoon stilstaan.

Het ‘beeldhouwen’ van ons lichaam is gebaseerd op een programma van inspanningen die eerst worden beheerst en vervolgens uitgebreid. Dit betekent dat de activiteiten elke dag uitdagender moeten worden. Daarom moet alles wat je in je trainingen doet in de loop van de tijd toenemen, zoals:

  • Belasting van het gewicht
  • Herhalingen
  • De duur van de fysieke weerstand

4. Elke vooruitgang registreren is een prioriteit

Zelfs als ze naar een hoger niveau gaan, internaliseren mensen hun vooruitgang niet als ze die niet in de gaten houden. Dit brengt ons bij het principe van periodisering. De gewoonte om je bewust te zijn van de gewichten die je heft en de doelen die je bereikt stelt je namelijk in staat om nieuwe doelen te stellen in termen van de activiteit die je uitvoert.

Door dagelijks bij te houden wat we in de sportschool doen, kunnen we onze huidige toestand beter begrijpen. Zo zien we of we vooruit gaan of dat we stagneren. Dit zal ons zeker helpen om onze specifieke doelstellingen te bepalen.

5. Routines veranderen altijd

Eerst en vooral is het spiergeheugen krachtig en onfeilbaar. Daarom is het vaak gemakkelijker om weer in vorm te komen nadat we een bepaalde tijd gestopt zijn met trainen. Dit heeft echter ook een keerzijde: de spieren wennen aan dezelfde oefeningen en stoppen met zich ontwikkelen.

Wanneer we dezelfde bewegingen, gewichten en routines blijven herhalen, hebben we de neiging om te stagneren. Tijdens het trainen hebben onze spieren variatie nodig, de verandering veroorzaakt namelijk spierstress. Daarom herinnert het principe van variatie ons eraan dat we onze activiteiten om de zoveel tijd moeten afwisselen.

6. Herstel is vitaal

Al met al is dit één van de belangrijkste trainingsprincipes. Het is misschien moeilijk te geloven, maar we bouwen niet alleen door inspanning spieren op. Na inspanning moeten de spieren rusten om hun reconstructie te stimuleren. Zonder deze rustperiode zullen er geen significante veranderingen plaatsvinden.

Als we doorgaan met trainen zonder tussendoor te rusten scheuren we eenvoudigweg het weefsel. Onder deze omstandigheden is het echter onmogelijk om een slanker en compacter figuur te vormen. Om dit te doen, moeten we namelijk vooral:

  • Slapen
  • Een paar dagen rusten
  • Ontspannen
Rustprincipes van trainen

7. Principes van trainen: specialisatie

Over het algemeen beginnen onze eerste trainingen met vrij eenvoudige routines. Door ze te doen raakt ons lichaam gewend om in de beginfase bepaalde cycli uit te voeren. Als gevolg hiervan begrijpen we dat de grotere spieren het hardst zullen werken.

Met het verstrijken van de tijd en door het beheersen van de oefeningen verandert deze realiteit. We zullen kijken naar gespecialiseerde trainingen waarin elke spier op een andere manier wordt getraind. Dat is een zekerheid in de sportschool: we gaan van globaal naar specifiek.

We hebben de principes van trainen doorgenomen die ons hele leven in fitness bepalen. Al het andere kan variëren, behalve onze aandacht voor deze logica. Nu je dit weet heb je namelijk een beter inzicht in hoe je fit kunt worden en blijven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.