5 hulpmiddelen voor thuis trainen die je nodig hebt

Als je geen tijd hebt om naar de sportschool te gaan, dan is trainen in je eigen comfortabele woning een uitstekend idee. We geven je praktisch advies en vertellen over vijf hulpmiddelen voor thuis trainen die je nodig hebt. Hiermee maak je je work-out zo effectief mogelijk.
5  hulpmiddelen voor thuis trainen die je nodig hebt

Laatste update: 26 maart, 2019

Veel mensen willen wel trainen, maar ze houden er niet van om naar de sportschool te gaan of ze hebben gewoon geen tijd vanwege een drukke dagindeling en een hectisch leven. Geldt dit ook voor jou? Laat je dan niet ontmoedigen. Met elke dag een paar vrije minuten kan je al effectief trainen in je eigen huis. Er zijn echter wel vijf hulpmiddelen voor thuis trainen die je hoe dan ook nodig hebt.

Is het wel mogelijk om thuis te trainen?

Waar mensen zich vooral zorgen om maken als ze thuis willen gaan trainen, is een gebrek aan tijd. Als je constant lange en zware werkdagen maakt, dan kan je jezelf fysiek en emotioneel uitputten. In die situatie is het moeilijk voorstelbaar om dan ook nog eens tijd vrij te maken voor lichamelijke activiteiten.

Een andere reden waarom het voor sommigen ondoenlijk lijkt om te trainen, is misschien de kosten die ermee gepaard gaan. Of wellicht stel je jezelf de vraag welke work-out routine je thuis kunt doen zonder apparaten?”

Laat je evenwel niet uit het veld slaan! In korte tijd leer je hoe je thuis en zonder veel apparaten toch effectieve cardiovasculaire trainingen en krachttraining kan doen.

5 hulpmiddelen voor thuis trainen die je nodig hebt

Kostenbesparing is één van de grote motivaties of factoren die meespeelt bij mensen die thuis willen gaan trainen. Niettemin zijn enkele accessoires of apparaten wel degelijk erg handig. Hier zijn vijf hulpmiddelen voor thuis trainen die je zeker nodig hebt:

  1. Een stevige stang die op een comfortabele hoogte is bevestigd zodat je er met je gestrekte armen makkelijk bij kan. Dit is zeer geschikt om jezelf op te trekken.
  2. Met kleine dumbbells kan je krachttraining doen en enkele oefeningen om je spieren strakker te maken.
  3. Nog een geweldige optie is een fitnessbal of oefenbal voor lichte gymnastiekoefeningen.
  4. Als je een loopband of hometrainer hebt, kan je cardiovasculaire trainingen doen en zo je hart gezonder maken.
  5. Een kussen, bankje of stoel is ook altijd nuttig.

Er zijn verschillende interessante opties voor oefeningen die je thuis kan doen en je zal de meest geschikte zeker vinden. Houd er gewoon rekening mee hoeveel tijd je tot je beschikking hebt en welke hulpmiddelen er beschikbaar zijn.

Warming-up oefeningen voor je routine

Man strekt zijn rechterbeen

De bedoeling is dat je sterk begint. Daarom moet je ten eerste aandacht besteden aan je warming-up. Hiermee stoom je je lichaam klaar voor de geplande fysieke activiteiten.

  • Door een warming-up worden je gewrichten, pezen en spieren warm gemaakt en je hartslag gaat omhoog.
  • Het is goed om zeker vijf tot tien minuten aan deze routine te besteden.
  • Doe het echter niet te gehaast, want je lichaam heeft enige tijd nodig om te realiseren dat het actief is.

Vervolgens kan je beginnen met je thuis oefeningen door cardio- of krachttraining uit te voeren. Deze dienen wel enige inspanning te vergen en dit voer je dan geleidelijk op.

Cardio- en krachttraining

Begin met eens goed te kijken naar alle objecten in je kamer, garage of achtertuin en je beseft dat je al enkele hulpmiddelen tot je beschikking hebt om thuis te trainen.

Misschien heb je wel een sterke en stabiele stoel, een bank, een goede ondergrond of grasveld, een stang of een zwaar en evenwichtig object? Alles kan gebruikt worden zoals je hieronder kunt lezen.

Push-ups

vrouw doet push-up
Dit is één van de belangrijkste routines, omdat push-ups het bovenlichaam versterken. Dit betreft je:
  • armen
  • schouders
  • borst
  • rug

En de oefening voer je als volgt uit:

  • Je gaat op je buik op de vloer liggen.
  • Je bovenlichaam duw je omhoog met alleen de kracht in je armen.
  • Houd de palmen van je handen vast op de vloer en strek je armen.
  • Je houdt je lichaam alleen in de lucht met je handpalmen en tenen, die ook stevig op de grond moeten staan.

Burpees

Hoewel deze oefeningen enige coördinatie behoeven, zijn burpees zeer dynamisch. Doe het volgende:

  • Neem dezelfde beginhouding aan als bij de push-up.
  • Beweeg je benen naar voren en strek je armen omhoog terwijl je volledig rechtop staat.
  • Daarna ga je weer terug naar de gehurkte positie.
  • Vervolgens breng je je benen weer in de push-up houding en herhaal de oefening.

De brug

  • Ga op je rug liggen zonder je benen uit te strekken en zet je voeten stevig op de grond.
  • Zorg ervoor dat je taille ook de vloer raakt.
  • Breng vervolgens je heupen langzaam omhoog en weer naar beneden en herhaal dit steeds.

Deze oefening is ideaal voor je hamstrings.

Span je bewust in wanneer je thuis traint

Vergeet niet dat je een programma moet opstellen. Dit bevordert continuïteit en zo blijf je doorgaan met je work-out routine. Je zal wellicht enkele wijzigingen moeten aanbrengen in je leefstijlgewoontes en ook prioriteiten moeten stellen, maar het zal allemaal de moeite waard zijn.

Thuis trainen hoeft bovendien niet saai te zijn. Als je bepaalde elementen om te genieten en leren toevoegt, zal je beter gemotiveerd zijn. Je kan bijvoorbeeld het volgende in je routine verwerken:

  • video’s
  • muziek
  • dans

Je hebt vijf hulpmiddelen voor thuis trainen nodig, zoals eerder in dit artikel vermeld, maar de oefeningen zullen leiden tot een meer actieve leefstijl. Het verbetert ook je houding ten opzichte van dagelijkse situaties.

Je bent nu helemaal op jezelf aangewezen in je eigen ruimte, er zijn dus geen excuses meer voorhanden. Begin vandaag nog met thuis trainen!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.