Logo image
Logo image

Kom alles te weten over de voordelen van rugby

4 minuten
Rugby is een sport die steeds populairder wordt. In het volgende artikel maken we van de gelegenheid gebruik om de voordelen van deze discipline eens nader te bekijken.
Kom alles te weten over de voordelen van rugby
Laatste update: 18 februari, 2020

Rugby is vooral populair in landen als Frankrijk, Zuid-Afrika, Engeland of Australië. Als fysieke activiteit is het niet alleen zwaar en zeer fysiek belastend maar ook extreem leuk. Bovendien brengt deze sport ongelooflijke voordelen met zich mee. Maak je klaar om alles over de voordelen van rugby te weten te komen.

Het is een teamsport met een duidelijk en eenvoudig doel: de bal over de doellijn van de tegenstander zien te krijgen. Voetbal is in veel landen één van de meest populaire sporten. Echter, in tegenstelling tot voetbal mag je bij rugby de bal met je voeten en je handen spelen.

Al met al maakt dit alles het erg leuk om het spel te beoefenen, waarbij 15 spelers (per team) tegenover elkaar staan om te proberen de meeste punten te scoren.

Iedereen, ongeacht zijn fysieke conditie, kan rugby spelen. Toch is de realiteit dat het een zeer veeleisende sport is, zowel fysiek als mentaal, dus om het te beoefenen moet je wel fit zijn.

Aan de andere kant is het een sport die door zowel professionals als amateurs kan worden beoefend. In beide gevallen zijn de voordelen voor de gezondheid onmiskenbaar.

Een van de meest opvallende aspecten is de kracht die in het spel wordt gebruikt tijdens de aanval, de verdediging, het naar voren gaan en de spelhervattingen.

Echter, om het risico op letsel te minimaliseren en jezelf te beschermen zijn er beschermingsartikelen verkrijgbaar. Neem bijvoorbeeld de helm die het hoofd en de oren beschermt of artikelen ter bescherming van:

  • De schouders
  • Het sleutelbeen
  • De tanden

De voordelen van rugby spelen

De voordelen van rugby zijn talrijk en gevarieerd, variërend van het verbeteren van de geestelijke gezondheid tot het verbeteren van de fysieke staat en het sociale leven. Hierna noemen we ze één voor één op.

1. Verbetert de cardiovasculaire gezondheid

Rugby levert onder andere de perfecte cardiovasculaire training op. Het stelt je in staat om op gewicht te blijven en zelfs af te vallen, fit te blijven en er goed uit te zien.

Rennen, rivalen ontwijken of de bal gooien: het zijn allemaal onderdelen van een fantastische training die je cardiovasculaire capaciteit vergroot. Dit betekent dat het hart en de longen efficiënter functioneren en er een verbetering in de algemene gezondheid optreedt.

Some figure

2. Verhoogde kracht en wendbaarheid

Een ander groot voordeel is het feit dat rugby een geweldige sport is om de kracht van het bovenlichaam te vergroten. Je hebt namelijk sterke armen nodig om je tegenstander tegen te houden en de bal te gooien.

Daarnaast krijg je er ook hele sterke beenspieren van. Om te kunnen rennen en dribbelen is het noodzakelijk om goed het onderste deel van het lichaam te trainen. Vergeet niet dat ook behendigheid in het rugby heel belangrijk is: de voeten en handen gaan alle kanten op om plotselinge veranderingen van richting en ritme op te vangen.

3. Minder stress en meer zelfvertrouwen

Net als bij andere sporten is rugby fantastisch voor het elimineren van opgebouwde stress. Het is een goede afleiding en het houdt je geest bezig waardoor frustraties effectief worden geëlimineerd.

Tegelijkertijd komen er bij het beoefenen van deze sport endorfines vrij, de beroemde welzijnshormonen die door lichaamsbeweging ontstaan. Endorfines spelen een grote rol in het elimineren van stress. Ook hebben studies aangetoond dat het beoefenen van deze teamsport spelers de mogelijkheid biedt om hun eigenwaarde te vergroten.

4. Kweekt discipline

Rugby is één van de sporten waarbij bepaalde dingen erg belangrijk zijn, zoals bijvoorbeeld:

Deze kwaliteiten zijn net zo belangrijk binnen als buiten het veld.

En, als sport kan rugby voor de atleet belangrijke mentale vaardigheden van zelfcontrole en discipline voor de toekomst ontwikkelen. Zelfs als ze uit amateurs bestaan ontwikkelen teams een hoge mate van discipline en een diep gevoel van verantwoordelijkheid.

Some figure

5. Teamgeest bij het spelen van rugby

Een andere reden waarom sporters ervoor kiezen om rugby te spelen is het sociale aspect en de vrienden die ze kunnen maken tijdens het beoefenen van deze sport. Eerst en vooral bevordert het als activiteit:

  • Moed
  • Teamwerk
  • Eenheid

Het beoefenen van een teamsport verbetert de manier waarop een sporter in het algemeen op het leven reageert aanzienlijk. Het is een geweldige manier voor een sporter om fijne communicatievaardigheden met zijn teamgenoten te ontwikkelen door de vele interacties tijdens de wedstrijd en de training.

Bovendien bevordert de strijd om een gemeenschappelijk doel de teamgeest onder de deelnemers. Zoals je kunt zien, zijn de voordelen van rugby spelen gevarieerd. Het is echter belangrijk om te onthouden dat je de spieren voor en na elke training of wedstrijd moet stretchen.

Draag ook altijd beschermende kleding om het risico op blessures te minimaliseren. Nu je weet welke krachten er voor nodig zijn, durf je deze discipline zelf uit te proberen?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Duthie, G. M. (2006). A framework for the physical development of elite rugby union players. International Journal of Sports Physiology and Performance. https://doi.org/10.1123/ijspp.1.1.2
  • Tavares, F., Smith, T. B., & Driller, M. (2017, August 1). Fatigue and Recovery in Rugby: A Review. Sports Medicine. Springer International Publishing. https://doi.org/10.1007/s40279-017-0679-1
  • Corcoran, G. (2016). Strenght Training for Rugby Union: The General Preparation Phase. Journal of Australian Strength and Conditioning Strength, 24((1)), 52–61.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.