De vijf minst veilige sporten

In de afgelopen jaren hebben verschillende statistieken ons een idee gegeven van de gevaren die het beoefenen van bepaalde sporten met zich meebrengt. Enkele van de factoren die de risico's het meest beïnvloeden zijn snelheid, hoogte en snelle bewegingen.
De vijf minst veilige sporten

Laatste update: 09 februari, 2020

De onuitputtelijke lijst van alle sporten die wij als mensen hebben bedacht bevat ook een aantal disciplines die dodelijk zouden kunnen zijn. Hoge snelheden, gevaarlijke bewegingen en grote hoogtes zijn over het algemeen de doorslaggevende factoren van de minst veilige sporten.

Er bestaan statistieken die het gevaar van elke discipline aanduiden. Het is natuurlijk waar dat bij sporten als voetbal en basketbal het risico op blessures bijna onvermijdelijk is, maar de volgende sportactiviteiten kunnen bij iedereen zomaar tot problemen leiden.

De vijf minst veilige sporten die je kunt beoefenen

1. Basejumpen zou wel eens de gevaarlijkste sport van allemaal kunnen zijn

Basejumpen met een parachute

Basejumpen is een soort parachutespringen waarbij je simpelweg vanaf een bepaald punt de diepte in springt. Men noemt de sport B.A.S.E. jumpen naar de verschillende plekken van waaraf de beoefenaars kunnen springen. Dat zijn de volgende:

  • Gebouw (‘building’ in het Engels)
  • Antennemast (‘antenna’)
  • Brug (‘span’)
  • En landterreinen zoals heuvels en kliffen (‘earth’)

De sprong wordt uitgevoerd met speciale kleding, die de springer helpt te blijven zweven op de wind, en een parachute. Een deel van het gevaar dat deze sport met zich meebrengt heeft te maken met de korte afstand tussen de lanceerpunten en de grond. Het gaat hier in het algemeen over een maximum van 60 of 70 meter, waarbij zich veel scenario’s kunnen voordoen.

De parachutisten hebben daardoor maar weinig tijd om te reageren en het verloop van hun val is afhankelijk van factoren die net zo veranderlijk zijn als een sneeuwstorm. Sinds het begin van deze discipline zijn naar schatting iets meer dan 200 mensen om het leven gekomen bij een sprong. Dat brengt de kans op een ongeluk in deze sport tot ongeveer 1 op 560.

2. Alpinisme heeft de levens geëist van veel beoefenaars

Gevaren van bergbeklimmen

Er is een heel lange lijst met overleden experts van de bergsport, en veel van deze gevallen zijn breed bekend. Men zegt dat van elke zes beklimmingen van Mount Everest er één dodelijk afloopt. Het probleem met alpinisme is niet alleen de grote hoogte, maar ook de hoge fysieke en mentale eisen die bij deze sport nodig zijn.

Bergbeklimmers zeggen dat ze het grootste risico niet tijdens het klimmen ervaren, maar juist bij het afdalen. Sterfgevallen door alpinisme komen om verschillende redenen voor, waaronder de volgende:

Bijna alle grote beoefenaars en innovators van deze sport hebben in de bergen het leven gelaten. Volgens het National Center for Health Statistics is de kans om te overlijden bij het beklimmen van een berg 1 op 1750. Voor degenen die in Nepal een berg beklimmen zou dit zelfs 1 op 167 zijn. Hoe hoger je immers in de Himalaya bent, des te meer deze kansen stijgen.

3. Heliskiën combineert sneeuw met hoogtesporten

Heliskiën combineert sneeuw met hoogtesporten

In de praktijk zijn sneeuwsporten niet zo gevaarlijk als vele andere sporten. Toch is er één sneeuwsport die de gemiddelden ver overstijgt: heliskiën. Het probleem met deze sport is dat het sneeuw met grote hoogte combineert.

Bij heliskiën is het de bedoeling om te proberen in de sneeuw te landen en met hoge snelheden over hellingen te manoeuvreren. Vanaf het begin lopen de atleten hier een groot risico om te vallen en slecht neer te komen. Bovendien gaat het manoeuvreren ook regelmatig mis vanwege de grote windsnelheden.

Zelfs als het landen goed is gegaan, is het volgende probleem het manoeuvreren tijdens het afdalen met hoge snelheid. Elke verkeerde beweging kan hierbij het traject beïnvloeden en een ongeval of spectaculaire val veroorzaken.

Een andere uitdaging bij heliskiën heeft te maken met het onregelmatige terrein. Het is zonder twijfel een van de minst veilige sporten die er zijn.

4. Snelheidssporten: Formule 1 en motorsport

Motorsport minst veilige sporten

In je auto naar het werk rijden brengt niet zo veel risico met zich mee, maar rijden met hoge snelheden in een besloten competitie kan erg gevaarlijk zijn. Mensen die dit doen in Formule 1-races hebben een kans van 1 op 100 om door een ongeluk om het leven te komen. Deze statistiek is nog ontmoedigender dan die van bergbeklimmers.

De motorsport heeft op zijn beurt een grotere marge, maar is daardoor zeker niet ongevaarlijk. Volgens de eerder genoemde Amerikaanse statistieken is de kans op sterfte tijdens motorwedstrijden 1 op 1000.

5. Minst veilige sporten: boksen en het hoge sterftecijfer

Boksen onder de minst veilige sporten

Ook al komt er bij boksen geen grote snelheid, hoogte of zuurstoftekort kijken, toch is het een zeer veeleisende discipline die tot een van de minst veilige sporten behoort. Pas in 1976 schreef een Spaanse columnist voor een zeer populaire krant dat tot aan dat jaar meer dan 500 boksers om het leven waren gekomen.

Er bestaat een zekere geheimhouding en onwetendheid over het totale aantal dodelijke slachtoffers dat deze sport heeft geclaimd. Volgens sommige berekeningen wordt geschat dat de kans om te komen te overlijden bij het boksen 1 op 2200 is. Hierin worden niet eens de levenslange hersentrauma’s meegenomen die veel boksers hebben opgelopen.

Natuurlijk zijn er ook nog andere, meer gewone disciplines waarbij ook verontrustende statistieken horen. Opvallend zijn bijvoorbeeld de letsels die beoefenaars van American football en worstelaars vaak oplopen.

Uiteindelijk blijft het echter een persoonlijke keuze welke sport iemand wilt gaan beoefenen, inclusief de risico’s die eraan verbonden zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.