Het coachen van veelbelovende jeugdvoetballers

De sleutel tot het worden van een elite jeugdvoetbalcoach ligt in het goed trainen van de aspirant-spelers. In ons artikel van vandaag willen we uitleggen hoe je hen kunt helpen om verder te komen.
Het coachen van veelbelovende jeugdvoetballers

Laatste update: 06 maart, 2020

Als het om veelbelovende jeugdvoetballers gaat die op weg zijn om professionals te worden, is het van cruciaal belang dat ze een opleiding krijgen die past bij hun huidige leeftijd. De juiste training kan het potentieel van zowel een individu als een groep maximaliseren.

Het is ook belangrijk dat ze de basisprincipes van het voetbal leren begrijpen en dat ze de juiste tactieken kunnen toepassen. Eerst en vooral gaan deze grondbeginselen van het voetbal hand in hand met hun ontwikkeling op het gebied van:

  • Cognitiviteit
  • Emoties
  • Motoriek

Daarnaast maken positieve benaderingen met betrekking tot het oplossen van problemen, zowel als individu als als groep, de basis uit van het deel uitmaken van een team. Het verankert hen in het bijzonder qua waarden en passend gedrag.

Elke training moet alle ernst, vreugde en motivatie bevatten die een sessie nodig heeft om een omgeving te creëren waar optimaal genieten van de sport de eerste prioriteit kan zijn.

Methodologie voor de veelbelovende jeugdvoetballers

In de praktijk moeten coaches zoveel mogelijk elementen en zoveel mogelijk infrastructuur toepassen. De trainingen moeten leuk zijn en het gebruik van de bal moet er onderdeel van uitmaken. In de eerste plaats is het de bedoeling dat de aandacht van de spelers gestimuleerd wordt.

Ondertussen moeten de coaches ook geleidelijk aan werken aan individuele vaardigheden zoals:

Daarnaast moeten ze aandacht schenken aan groepsvaardigheden zoals:

  • Tactiek
  • Balcontrole
  • Het dekken van een tegenstander

Al met al, om een elite-jeugdteam te trainen voor succes, moeten de coaches voortdurend de groeps- en individuele vaardigheden en eigenschappen evalueren. Voorbeelden hiervan kunnen onder andere zijn:

  • Positiespel
  • Teamwork
  • Rechts- of linksbenig zijn
  • Taken op het veld
  • Aandachtsspanne

Trainen van ambitieuze- en veelbelovende jeugdvoetballers

Veelbelovende jeugdvoetballers die trainen

Er zijn verschillende soorten trainingsopzetten bij het elite-jeugdvoetbal. Ze variëren in intensiteit en doelstellingen of oefeningen:

  • Warming-up: dynamische spellen die kinderen helpen zich te concentreren en in het juiste ritme te komen om de training te volgen. Coaches moeten voldoende instructies geven en op een bepaalde manier het reactievermogen van hun spelers trainen. Ze moeten in de warming-up verschillende leerelementen tegelijkertijd opnemen. De warming-up eindigt altijd met een stretch-sessie en duurt ongeveer 10 tot 15 minuten.
  • Aanvang: korte oefeningen voor twee personen of voor een groep die de motorische bewegingen activeren die de spelers nodig hebben voor de training. Groepsoefeningen voor teambuilding zijn ook een optie en tijdsbestek hiervoor is 10 tot 20 minuten.
  • Midden: set van oefeningen op de plaats, elk van 5 tot 8 minuten, die geleidelijk aan toenemen in moeilijkheidsgraad.
  • Hoog: oefeningen die meer van het veld bestrijken. Deze oefeningen hebben tot doel de spelers te helpen om samen te werken en te bewegen, waarbij de strategie van de coach wordt gevolgd. Ze zijn ook bedoeld om de vaardigheden te versterken die de spelers nodig hebben voor elke positie op het veld. De totale tijd hiervan is 20 tot 30 minuten.
  • Eind: De spelers gaan verder met het oefenen van vaardigheden zoals strafschoppen, regelmatige schoten op het doel en het opvolgen van instructies. Het laatste deel van de training duurt vijf minuten en wordt afgesloten met stretch-oefeningen.

Gepersonaliseerde training

Elk kind heeft speciale aanwijzingen nodig over de positie waarop het normaal gesproken speelt. Naarmate de spelers meer en meer wedstrijden spelen, evalueren hun coaches de vaardigheden waar ze aan moeten werken. Ze ontwerpen vervolgens gepersonaliseerde trainingen voor hun spelers.

Tijdens elke training worden één of twee spelers geselecteerd om een ander trainingsprogramma te volgen. De gepersonaliseerde behandeling bouwt een relatie met hun coach op en zorgt ervoor dat ze zich belangrijk voelen.

Ontwikkeling

Tussen de zes en acht jaar oud hebben kinderen gemiddeld een vergelijkbaar niveau van potentieel – met uitzondering van uitzonderlijke gevallen natuurlijk. Coaches kunnen hun potentieel in vaardigheden verbeteren door tijdens de training voor zo min mogelijk afleiding te zorgen.

De trainingen moeten daarom dynamisch, vooruitstrevend en niet te lang zijn. Bovendien moeten de oefeningen de aandacht van de spelers trekken. Het feit dat kinderen het spel begrijpen, betekent echter niet dat ze allemaal de juiste motoriek hebben om een goede voetballer te worden.

Progressieve training is daarvoor de oplossing. Na verloop van tijd worden de verantwoordelijkheden zo verdeeld dat kinderen leren hoe ze acties correct kunnen uitoefenen. Op hun beurt zullen ze meer vertrouwen hebben wanneer ze die acties tijdens een echte wedstrijd moeten uitvoeren.

Progressieve oefeningen

Het oefenen van een kopbal is bijvoorbeeld een voorbeeld van een progressieve oefening waarbij spelers werken aan hun sprong en lichaamspositionering. Met een lichtere bal, zoals een volleybal, oefenen ze de hoofdbewegingen. De oefening helpt de spelers namelijk met meer vertrouwen en precisie de juiste bewegingen te maken.

Als de spelers in de eerste fase goede vooruitgang laten zien, gaan ze verder met een echte voetbal. Door te oefenen met een voetbal passen ze zich aan de omstandigheden van het echte spel aan.

Een coach coacht zijn jeugdspelers

Hoe gaan coaches met emoties in het veld om?

Emotie is een cruciaal aspect van voetbal: hoe coaches met een overwinning of nederlaag omgaan moet altijd een voorbeeld voor de kinderen zijn. Nog iets dat we niet kunnen en niet mogen vergeten is dat vreugde en opwinding voor de kinderen een stimulans om te spelen moet zijn.

In de eerste plaats moeten voetbalteams samen frustraties en successen beleven. De dynamiek van het spel moet dienen om de spelers te leren hoe ze met tegenslagen om moeten gaan net als met de prijzen die ze na verloop van tijd zullen winnen.

Elke speler moet zich tevreden voelen als speler van zijn of haar team. Tot slot zullen geduld en positieve versterking allebei fundamentele wijzen worden waarop alle spelers behandeld worden.

Elite jeugdvoetbal, een sociaal hulpmiddel

In het besef dat voetbal een sport is die kan bijdragen aan de ontwikkeling van een positief karakter, moeten coaches regels opleggen die een gevoel van saamhorigheid en broederlijkheid stimuleren. In het bijzonder moeten voor de juiste groepsdynamiek de volgende gedragsnormen tijdens de trainingen aanwezig zijn:

  • Stiptheid
  • Compromissen
  • Hard werken
  • Positieve relatie met teamgenoten
  • Respect voor de tegenstander
  • Respect voor het tenue en voorkomen
  • Eenheid

Situaties tussen kinderen en ouders managen

Binnen de eerste weken na aanvang van de opleiding moeten coaches contact opnemen met de ouders van de veelbelovende jeugdvoetballers om te communiceren over hoe ze te werk gaan en hoe conflicten op te lossen.

De ouders moeten namelijk ook een rol spelen in de opleiding van hun kind. Ze moeten hen vooral ondersteunen en helpen bij het creëren van een gezonde omgeving voor iedereen.

Even terzijde: pesten mag nooit een taboe zijn, dit geldt ook voor het vernederen van anderen. Coaches moeten kinderen die geneigd zijn om te pesten leren om hun invloed voor hun team op een positieve en verenigende manier te gebruiken. Ook moeten coaches die kinderen die het meest waarschijnlijk slachtoffer zijn leren om zich los te maken van die rol.

Je zou nu kunnen gaan denken dat een coach van veelbelovende jeugdvoetballers een makkelijke baan is. Maar werken met kinderen betekent actief deel uitmaken van hun ontwikkeling en elke dag met hen werken om hun vaardigheden te verbeteren.

Coaches moeten zich zeker niet alleen op het gebied van de sport richten. Vaker wel dan niet moeten coaches tactieken en technieken terzijde schuiven en prioriteit geven aan emotionele aspecten. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Cè, E., Longo, S., Paleari, E., Riboli, A., Limonta, E., Rampichini, S., … Esposito, F. (2018). Evidence of balance training-induced improvement in soccer-specific skills in U11 soccer players. Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports, 28(11), 2443-2456. https://doi.org/10.1111/sms.13240
  • García-Angulo, A., García-Angulo, F. J., Torres-Luque, G., & Ortega-Toro, E. (2019). Applying the new teaching methodologies in youth football players: Toward a healthier sport. Frontiers in Physiology, 10(FEB). https://doi.org/10.3389/fphys.2019.00121
  • Gjesdal, S., Haug, E. M., & Ommundsen, Y. (2019). A Conditional Process Analysis of the Coach-Created Mastery Climate, Task Goal Orientation and Competence Satisfaction in Youth Soccer: The Moderating Role of Controlling Coach Behavior. Journal of Applied Sport Psychology, 31(2), 203-217. https://doi.org/10.1080/10413200.2017.1413690
  • John, C., Rahlf, A. L., Hamacher, D., & Zech, A. (2019). Influence of biological maturity on static and dynamic postural control among male youth soccer players. Gait & Posture, 68, 18-22. https://doi.org/10.1016/j.gaitpost.2018.10.036
  • Michailidis, Y., Metaxas, T. I., Stefanidis, P., & Christoulas, K. (2019). Fitness effects of one-year soccer training of 8-10 and 10-12-year-old school children. Journal of Sports Medicine and Physical Fitness, 59(5), 725-732. https://doi.org/10.23736/S0022-4707.18.08612-7
  • Trecroci, A., Cavaggioni, L., Lastella, M., Broggi, M., Perri, E., Iaia, F. M., & Alberti, G. (2018). Effects of traditional balance and slackline training on physical performance and perceived enjoyment in young soccer players. Research in Sports Medicine, 26(4), 450-461. https://doi.org/10.1080/15438627.2018.1492392

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.