Het afscheid van Petr Cech: een legende van een keeper

De manier waarop Petr Cech bijna door de lucht vloog om een aantal ongelooflijke doelpunten te voorkomen zal voor altijd in ieders geheugen gegrift staan. Na meer dan twintig jaar in de schijnwerpers te hebben gestaan, maakte de Tsjechische doelman een einde aan zijn carrière.
Het afscheid van Petr Cech: een legende van een keeper

Laatste update: 12 maart, 2020

Mensen die houden van keepers maar ook voetbalfans in het algemeen, hebben altijd van de enorme vaardigheden van Petr Cech genoten. Deze legendarische speler uit de Tsjechische Republiek en de Premier League besloot niet zo lang geleden om zijn handschoenen aan de wilgen te hangen. We zullen in dit artikel zijn ongelooflijke sportcarrière bespreken.

Aan het einde van zijn carrière kon men Cech gemakkelijk herkennen aan de helm die hij elke keer droeg als hij op het veld stond. Hij droeg hem omdat hij in oktober 2006 door een kniestoot aan zijn hoofd een schedelbreuk had opgelopen. Dit ongeluk dwong hem namelijk een operatie te ondergaan en hield hem enkele maanden van het voetbalveld af.

Na dit incident was Petr Cech echter in staat om zichzelf terug te vechten naar de elite van de voetbalwereld. Hij wist verder tijdens zijn carrière zonder problemen grote successen te behalen. Voetbalfans zullen zich hem altijd herinneren vanwege zijn:

  • Bescheiden en zelfverzekerde stijl
  • Veroveringen van de bal
  • De spectaculaire reddingen

Petr Cech: carrière en belangrijkste titels

Al met al is hij op 36 jarige leeftijd met professioneel voetbal gestopt. Hij speelde 15 jaar lang in het ultieme voetbalteam van Engeland: een team dat door velen wordt beschouwd als één van de beste teams ter wereld. Petr nam ook deel aan en wist een aantal van de meeste belangrijke internationale toernooien te winnen.

Zijn eerste stappen als profvoetballer waren in de Sparta Praag, een eerste divisie van het Tsjechische voetbal. In 2001, toen hij pas 19 jaar oud was, brak hij als keeper in de profcompetitie van dat land, een record. Hij was de keeper met de meeste minuten zonder tegendoelpunt.

In de zomer van 2002 ging hij spelen voor Stade Rennes. Het team betaalde in totaal 5,5 miljoen euro om hem in te lijven. Zijn geweldige prestaties in een team dat heeft gevochten om hem te behouden resulteerde in 2004 in een transfer naar FC Chelsea.

Een doelman houdt een bal tegen

Image: GiveMeSport.

Chelsea, de ultieme glorie in Europa en Engeland

Sinds zijn komst werd Petr Cech de bestbetaalde keeper in de geschiedenis van de Londense club. Onder leiding van de Portugese coach Mourinho won hij zijn eerste titel in de Premier League van 2004/2005.

Hij slaagde erin om bij 21 gelegenheden zijn doel te verdedigen en liet gedurende de hele competitie slechts 15 doelpunten door. Met andere woorden, hij toonde fenomenale prestaties.

Zijn team wist het kampioenschap in het volgende jaar te consolideren. Opnieuw liet Petr Cech uitstekende prestaties zien. Hij liet slechts 22 doelpunten door in de 34 wedstrijden die hij speelde. Hij zou kampioen worden van de Premier League in 2009/2010 en nogmaals in 2014/2015.

Eerst en vooral won Cech de belangrijkste titel van zijn carrière in de Champions League 2011/2012. Hoewel Chelsea de coach halverwege het seizoen ontsloeg, bereikte het team de finale in München, tegen FC Bayern München.

De Tsjechische doelman beleefde aldaar zijn droomavond. Samen met de Ivoriaanse aanvaller, Didier Drogba, won hij nog een ster voor zijn club.

Naast een geweldige prestatie tijdens de wedstrijd, bekroonde hij de avond door twee strafschoppen in de beslissende strafschoppenserie te stoppen. Zo kreeg Chelsea zijn eerste titel in de Champions League en was Cech de vierde speler van zijn land die de titel won.

De overstap naar Arsenal

Na zoveel successen bij Chelsea zette Petr Cech zijn carrière voort bij een andere Londense club Arsenal, voor een transferbedrag van 10 miljoen pond.

Terwijl hij niet in staat was om een competitietitel te winnen, won hij wel twee Community Shields en een FA Cup. Hij brak ook een record in de Premier League – een keeper met 181 wedstrijden zonder tegendoelpunten.

Petr Cech in het doel

In zijn laatste seizoen, tijdens zijn afscheidswedstrijd als prof, kreeg Cech de kans om weer een internationale titel voor de ‘Gunners’ te winnen. Hij verloor echter met een opvallende 4-1 in de finale van de UEFA Europe League van Chelsea, zijn voormalige club, .

Petr Cech in zijn nationale team

Petr Cech droeg in de loop van 14 jaar tijdens 142 wedstrijden het Tsjechische nationale shirt. In deze periode speelde hij een Onder-20 Wereldkampioenschap (Argentinië 2001) waarin hij de kwartfinales bereikte en een ander Wereldkampioenschap in Duitsland 2006. In de poulefase van dat toernooi werd zijn team uitgeschakeld.

Hij had ook de mogelijkheid om aan vier Europese kampioenschappen mee te doen. Zijn beste prestatie in deze competitie viel samen met de beste historische plaatsing van zijn selectie in het toernooi.

In Portugal 2004 gaf Cech slechts vier doelpunten in vijf wedstrijden weg. Tsjechië bereikte een ongekende plaatsing voor de halve finale, waarin ze verloren tegen Griekenland, de uiteindelijke kampioen.

Door deze korte samenvatting van zijn carrière kunnen we zeker zeggen dat we getuige zijn geweest van één van de beste keepers in de geschiedenis van Chelsea en de Tsjechische selectie, de twee teams die het meest van hem hebben genoten.

We zijn er ook zeker van dat iedereen die van voetbal houdt zich minstens één keer heeft verbaasd over een reactie van Cech.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.