De zeven meest veeleisende sporten die er zijn

Deze veeleisende sporten zijn niet voor beginners. Ze vereisen intense training en fysieke capaciteiten zoals weerstand, behendigheid en snelheid.
De zeven meest veeleisende sporten die er zijn

Laatste update: 04 maart, 2020

Sommige sporten zijn gewoon niet aan te raden voor mensen die pas begonnen zijn met sporten. Ze zijn namelijk fysiek veel zwaarder zijn dan andere disciplines. In het artikel van vandaag vertellen we je meer over een aantal van de meest veeleisende sporten die er zijn.

Wat zijn de meest veeleisende sporten die er zijn?

‘Veeleisende sporten’ wil zeggen sporten die in de eerste plaats speciale vaardigheden en intense training vereisen. In de tweede plaats met geavanceerde niveaus van:

  • Kracht
  • Snelheid
  • Uithoudingsvermogen
  • Behendigheid

1. Boksen: één van de meest veeleisende sporten

Veel mensen beschouwen boksen als een sport die goed is voor het hele lichaam, maar het is ook één van de meest veeleisende. Een bokstraining kan breder zijn dan andere sessies bij andere disciplines: bij boksen werken sporters niet alleen aan hun stoten en blokken, maar ook aan hun uithoudingsvermogen.

In het bijzonder moeten boksers zich door wedstrijden van maximaal 12 rondes van 3 minuten met korte rustpauzes heen werken. Boksen vereist veel vaardigheid en kracht om de tegenstander te raken en je door de ring te bewegen.

2. Hockey

Al met al, of het nu gaat om ijshockey, veldhockey of rolschaatshockey, er zijn verschillende redenen waarom hockey op onze lijst van meest veeleisende sporten staat. Om te beginnen:

  • Een hockeyveld is op zich al vrij groot
  • Het fysieke contact met de tegenstanders is constant
  • De wedstrijden duren minstens een uur (afhankelijk van het type hockey)

Bij hockey moeten spelers zich snel over het veld of ijs bewegen, scherpschutters zijn om doelpunten te maken en flexibel zijn om doelpunten van de tegenstander te voorkomen.

Hockey is een veeleisende sport

3. Rugby en American football

Deze twee sporten zijn vergelijkbaar in hun kenmerken en in het feit dat ze zeer veeleisend zijn. In de eerste plaats is er bij beide sporten veel contact en impact tussen de spelers. Bovendien zijn de velden vrij groot: een rugbyveld is 100 meter lang, terwijl een American footballveld 110 meter lang is.

Nog iets anders, de spelers moeten op topsnelheid rennen om hun rivalen in het stof te laten bijten en punten te scoren. En ook zeer belangrijk: de spelers moeten zeer lenig en wendbaar zijn om hun weg naar de ‘end zone’ te vinden.

4. Vechtsporten, alternatieve en veeleisende sporten waarbij je tot het uiterste gaat

Al met al beseffen we misschien niet altijd hoe veeleisend deze sporten eigenlijk kunnen zijn. Sessies of trainingen worden namelijk altijd op een rustige manier afgesloten, echter, vechtsporten geven zowel het lichaam als de geest een harde training.

Planken doormidden slaan of schoppen, trappen, blokkeren, de tegenstander knock-out slaan, de juiste houding aannemen en het evenwicht bewaren… al deze acties vereisen:

  • Kracht
  • Concentratie
  • Uithoudingsvermogen
  • Wendbaarheid
  • Flexibiliteit

En natuurlijk moet je daarnaast ook in topvorm zijn!

5. Tennis

Je kunt je voorstellen hoe intens tennis is door alleen al naar een professionele tenniswedstrijd te kijken. Of je kunt het zelf een half uurtje uitproberen en zien hoe uitgeput je daarna bent.

Tennis is een zeer complete en veeleisende sport: spelers moeten namelijk van de ene kant naar de andere kant van de baan rennen – en naar het net toe. Daarnaast moeten ze de bal met voldoende kracht slaan en snel zijn met hun handen en voeten. Het hele lichaam moet in het bijzonder voor elk punt hard werken!

Tennis is een van de meest veeleisende sporten

6. Turnen

Op dezelfde manier dat we de vechtsporten onderschatten, zien we turnen misschien niet als een veeleisende sport. Maar de draaien, sprongen, acrobatiek en routines vereisen allemaal een enorme hoeveelheid voorbereiding en inzet.

Hoewel niet alle turners en turnsters een perfecte performer moeten zijn zoals Nadia Comaneci bijvoorbeeld, ze pushen allemaal hun lichaam in de richting van perfecte bewegingen en onberispelijke routines. Al met al, om een turn(st)er te zijn, heb je veel nodig en daarnaast:

  • Kracht
  • Ritme
  • Flexibiliteit
  • Behendigheid

7. Voetbal: nog een veeleisende sport

De laatste veeleisende sport op onze lijst is ook de meest populaire sport ter wereld. Hoewel de spelers misschien niet continu 90 minuten aan het lopen zijn, zijn de trainingssessies en wedstrijden voor deze teamsport van 11 mensen- zowel op professioneel als op amateurniveau – vermoeiend.

Voetbal op een voetbalveld

Het op en neer rennen van een veld van 100 meter, het directe contact met de tegenpartij, het maken van doelpunten en zelfs het jezelf op de grond werpen om er één tegen te houden. Ze eisen allemaal hun tol van het lichaam.

Andere veeleisende sporten die de moeite van het vermelden waard zijn, zijn bijvoorbeeld:

  • Basketbal
  • Worstelen
  • Alpineskiën
  • Motorcross

De laatste bijvoorbeeld vereist veel training om de hoge snelheden aan te kunnen en kracht om de bochten op de piste goed te kunnen nemen. Heb jij al eens één van deze sporten uitgeprobeerd? 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Sara García Isodoro; Francisco Miguel Tobal; Pilar Martín Escudero; Víctor Omar Castellanos Sánchez. (2015). Las artes marciales, su origen y actualidad: una visión enfocada en el judo , karate y wushu. Orientando; Temas de Asia Oriental , Sociedad y Economía.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.