Dick Fosbury en zijn hoogspringtechniek
Als we zien hoe atleten tijdens de Olympische Spelen hoogspringen, dan staan we verbaasd over de hoogspringtechniek die ze toepassen. Wil je weten wie dit heeft uitgevonden? Zijn naam is Dick Fosbury en hij was een atleet die in deze sport ongetwijfeld voor een revolutie heeft gezorgd. We vertellen je in het volgende artikel alles over hem.
Wat was de hoogspringtechniek van Dick Fosbury?
Voordat we het over de Fosbury Flop gaan hebben, is het de moeite waard om te weten dat atleten vroeger op een andere manier hun sprong uitoefenden. Bijvoorbeeld tijdens:
- Toernooien
- Het wereldkampioenschap atletiek
- De Olympische Spelen
Eerst en vooral bestonden er in 1968 drie verschillende technieken voor het hoogspringen:
1. De schaartechniek
Na een aanloop springt de atleet zijwaarts over de lat. Eerst met het ene been en dan met het andere.
2. De western roll
Ook bekend als de ‘California roll’, deze techniek omvatte een halve schaar en bij het bereiken van het hoogste punt een achterwaartse draai, dat is over de lat heen. In principe bestaat het uit het draaien in de lucht, om de lat heen…echt niet eenvoudig!
3. De straddle jump
Deze derde hoogspringtechniek ontstond in 1936. Het bestaat uit het op dezelfde manier springen als de western roll, maar dan met het gezicht naar de lat toe.
Dick Fosbury en zijn sprong de geschiedenis in
De technieken die tot dan toe werden gebruikt waren tamelijk ‘natuurlijke’ bewegingen van het menselijk lichaam. Als we over een hek of een ander obstakel zouden moeten springen, dan gebruiken we waarschijnlijk de ‘schaartechniek’. Dat betekent echter niet dat die methoden het meest effectief zijn in termen van de sport waar we het over hebben.
Zo dacht Dick Fosbury er ook over. Hij liet in 1968 op de Olympische Spelen van Mexico iedereen sprakeloos achter, een wedstrijd waar hij zich na het winnen van een kampioenschap in zijn woonplaats (Oregon, Verenigde Staten) voor inschreef.
In zijn manier van springen was er echt geen sprake van improvisatie: in werkelijkheid begon hij ermee te oefenen toen hij 16 jaar oud was, in 1963.
Image: GlbalSports Matters.
Waar bestaat de techniek uit? In principe ren je met een bocht naar de lat toe en als je eenmaal bij de lat bent spring je met je rug naar de lat toe en strek je je dichtstbijzijnde arm uit. Op die manier vermindert de ruimte tussen het zwaartepunt (het lichaam van de atleet) en het te overwinnen obstakel (de lat), zodat je aan hoogte wint.
Voor deze sprong moest de wedstrijd natuurlijk wel wat aangepast worden: zoals bijvoorbeeld het plaatsen van een mat aan de andere kant van de lat om blessures of ongelukkige klappen bij het neerkomen te voorkomen. Tot die tijd werd er namelijk alleen maar zand gebruikt, dit omdat de atleten op hun voeten landen.
Hoogspringtechniek: de dag dat Dick Fosbury goud won
De Mexicaanse Olympische Spelen van 1968 kende verder een aantal belangrijke opvallende mijlpalen. Om te beginnen waren het de eerste spelen die in Latijns-Amerika plaatsvonden. Het waren ook de spelen van de beroemde ‘black power salute’ en natuurlijk de Dick Fosbury-revolutie bij het hoogspringen.
De Amerikaanse atleet was pas 21 jaar oud toen hij in de Mexicaanse hoofdstad aankwam: niet alleen klaar om een medaille te winnen, maar ook om de atletiekwereld voor altijd te veranderen. In de finale zette hij 2,24 meter neer en nam de zeer begeerde gouden medaille mee naar huis.
Hoewel het Fosbury niet lukte het wereldrecord van 2,28 meter van de Rus Valeri Brumel met een rechte aanloop te verbeteren, is het zeker dat zijn bijdrage aan de sport onmiskenbaar is. Uit onderzoek blijkt namelijk dat atleten met deze manier van springen 40 centimeter hoger kunnen komen.
Image: The Associated Press.
Tegenwoordig passen alle hoogspringers de Fosbury Flop toe omdat de effectiviteit ervan volledig bewezen is…hoewel, atleten en deskundigen in het begin twijfelden aan deze techniek.
Ze maakten zelfs grapjes over Dick en vertelden hem dat hij ‘gek’ was toen hij aan het trainen was. Bij zijn triomfantelijke terugkeer werd hij door degenen die hem om zijn techniek uitlachten tot held verheven.
Hij veranderde voor altijd de manier waarop atleten springen
Dick Fosbury ging op jonge leeftijd met pensioen, nadat hij zich niet had gekwalificeerd voor de Olympische Spelen van 1972 in München. Zonder de meest bekwame springer van die tijd te zijn, won hij door zijn innovatie niet alleen een gouden medaille, maar hij veranderde ook voor altijd de manier waarop atleten in het hoogspringen springen.
Met de sprong van Dick Fosbury hebben atleten echt indrukwekkende resultaten kunnen behalen, zoals die bijvoorbeeld van:
- De Cubaan Javier Sotomayor met 2,45 meter
- De Bulgaarse Stefka Kostadinova met 2,08 meter
Kortom, dit is wat het betekent om je stempel te drukken op een sport!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Dapena, J. (1980). Mechanics of rotation in the Fosbury-flop. Medicine & Science in Sports & Exercise. https://doi.org/10.1249/00005768-198021000-00010
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.