Logo image
Logo image

Dakar Rally: de categorieën en hun verschillen

3 minuten
Lees alles over alle categorieën in de legendarische Dakar Rally en wat de verschillen tussen de categorieën zijn.
Dakar Rally: de categorieën en hun verschillen
Laatste update: 10 juli, 2019

De Dakar Rally geeft ons elk jaar spectaculaire en gevaarlijke beelden en dat al jaar na jaar. Deze rally, die aanhangers heeft in alle uithoeken van de wereld, is namelijk een uitdaging. Vandaag gaan we ons verdiepen in de categorieën die deel uitmaken van de Dakar Rally. Hoe zijn ze verdeeld? Hoeveel zijn er? Aan welke eisen moet worden voldaan?

Dakar Rally categorieën: hoeveel zijn er?

De Dakar Rally bestaat uit vijf categorieën:

  • Motoren
  • Auto’s
  • Vrachtwagens
  • Quads
  • UTV’s

Binnen elk categorie wordt een scheiding aangebracht, afhankelijk van of het om een professioneel of een privé-team gaat en of het voertuig standaard of aangepast is. Zodra deze eerste differentiatie is gemaakt gaan we ook in op elke categorie en leren we elk van hen grondig kennen.

Motoren

Deze categorie is in de Dakar het drukst bezet, omdat de deelname in deze categorie aanzienlijk goedkoper is dan bij de rest. Bovendien is volgens deskundigen de echte Dakar Rally de rally op twee wielen. Evenmin mogen we niet vergeten dat het de gevaarlijkste manier is om de Dakar te doen, aangezien de coureurs een aantal dingen mist dat hen beschermt:

  • Een voertuig
  • Een copiloot
  • Enige andere soort hulp
Some figure
De limiet voor het aantal motoren dat kan deelnemen is vastgesteld op 250. In de laatste editie hebben 168 deelnemers deelgenomen, die 30 procent van het totale aantal deelnemers vertegenwoordigden.

Binnen deze categorie zijn er twee soorten motoren: super productie en marathon. De eerste is specifiek voor de wedstrijd geproduceerd en de tweede is een serie enduro-types, dat wil zeggen: ze zijn te koop voor het publiek. Beide moeten een motorinhoud van maximaal 450 cc hebben.

Historisch gezien zijn de meest opvallende coureurs in deze categorie: de Fransman Cyril Depres, winnaar van vijf edities en de Spanjaard Marc Coma. Marc is de huidige sportdirecteur van de Dakar Rally.

Auto’s

In de categorie auto’s, die is onderverdeeld in drie subcategorieën, vinden we coureurs zoals bijvoorbeeld:

  • Nani Roma
  • Stéphane Peterhansel
  • Sébastien Loeb

Subcategorieën auto’s

  • T1: voertuigen die speciaal zijn aangepast voor de Dakar Rally. Het zijn immers auto’s van gigantische merken met grote budgetten. Dit kan een vierwielaangedreven of een tweewielaangedreven voertuig zijn.
  • T2: serievoertuigen, dat wil zeggen, voertuigen te koop voor het grote publiek. Op zijn beurt wordt het opgesplitst in diesel- of benzineauto’s van het type T2.
  • T3: lichtgewicht prototypes. Binnen deze categorie is er een verschil tussen degenen met een vermogen van meer dan 1.050 cc en als het motortype nafta is.

Vrachtwagens

Onbekend en al even spectaculair bestaat de categorie vrachtwagens sinds 1999. Dit soort voertuigen concurreerde echter eerder binnen de groep van auto’s onder de benaming van zware voertuigen.

Some figure
In het bijzonder moeten deze giganten een vermogen tussen de 700 en 1.000 pk hebben en hun snelheid is beperkt tot 140 kilometer per uur. Ook is hun gewicht tot een minimum van 8.500 kilo toegestaan.

In deze categorie zijn de Kamaz (het Russische merk van vrachtwagens) de koningen. Jaar na jaar zijn zij de belangrijkste favorieten gebleven. Daarnaast doen ook andere merken zoals IVECO of MAN mee.

Quads

Deze categorie, ook wel vierwielers genoemd, kende de afgelopen jaren een groter aantal deelnemers.  Met 40 in de laatste editie van de rally.

Some figure
Binnen de quads wordt een differentiatie vastgesteld afhankelijk van het feit of ze twee of vier motorwielen hebben, met een grens van 750 cc voor de eerste en 900 cc voor de tweede.

Bovendien heeft deze categorie het bijzondere kenmerk dat zowel het chassis als de motor uit standaardonderdelen moeten bestaan, d.w.z. onderdelen die door het grote publiek kunnen worden aangeschaft. Tot de meest opvallende coureurs in deze categorie behoren:

  • De broers Patronelli
  • Ignacio Casale
  • Rafal Sönik

UTV’s of buggy’s

Deze categorie is slechts drie jaar oud en we kunnen het definiëren als een tussenvorm tussen auto’s en quads. Dit komt omdat de grootte en de kracht ervan tussen de twee in liggen. Het zijn bijvoorbeeld relatief goedkope voertuigen met eenvoudige mechanica en een vermogen van minder dan 1.050 pk.

Some figure
Al met al debuteerden in de eerst editie tien coureurs in deze modaliteit, waarvan Torres, een Braziliaan, de winnaar was.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.