Waterrevalidatie voor blessures aan de kruisbanden
De twee banden die over je knie lopen spelen een grote rol bij het stabiliseren van het kniegewricht. Het scheuren van één van die banden betekent maandenlange therapie en inspanning om het normale, alledaagse leven te kunnen hervatten. Een van de meest effectieve methoden voor blessures aan de kruisbanden is waterrevalidatie.
De kniebanden
Ligamenten of kruisbanden zijn zachte weefsels die samenkomen om de botstructuren te stabiliseren. De knie heeft vier ligamenten die het dijbeen met het scheenbeen en het kuitbeen verbinden:
- Anterior cruciate ligament (voorste kruisband)
- Posterior cruciate ligament (achterste kruisband)
- Mediaal collateraal ligament (MCL)
- Lateraal collateraal ligament (LCL)
De eerste twee bevinden zich binnen het kniegewricht, terwijl de laatste twee zich buiten op het binnen- en buitenvlak bevinden. In ons artikel van vandaag richten we ons alleen op de eerste twee gewrichtsbanden.
De cruciate ligamenten
Als je een sport beoefent, dan heb je waarschijnlijk wel eens gehoord van een gescheurde kruisband. Het is één van de ergste blessures die professionele atleten kunnen oplopen, dit omdat het de stabiliteit van zo’n belangrijk gewricht aantast.
Terwijl deze banden kunnen uitrekken en terugkeren naar hun normale toestand, kan als deze banden over hun grenzen gaan of plotselinge bewegingen zonder ze op te warmen tot blessures leiden. De meeste gevallen van blessures aan de kruisbanden ontstaan wanneer een persoon zijn knie draait terwijl zijn voet nog op de grond staat.
Echter, ligamenten kunnen ook beschadigd raken wanneer een loper plotseling tot stilstand komt. Of in het bijzonder wanneer iemand een harde klap of schop krijgt.
De gewrichtsbanden zijn niet bestand tegen zulke overmatige kracht en scheuren af. Afhankelijk van de intensiteit van de blessure kunnen de resultaten variëren van eerstegraads tot derdegraads verstuikingen.
Eerstegraads verstuikingen bestaan uit distensie, terwijl tweedegraads verstuikingen een gedeeltelijke of volledige breuk van het ligament betekenen. Derdegraads verstuikingen ten slotte duiden op een volledige breuk, samen met botverplaatsing. Elke graad van verstuiking heeft bepaalde:
- Hersteltijd
- Herstelmogelijkheden
- Repercussies
Revalidatie voor blessures aan de kruisbanden
Revalidatie voor kruisbandblessures richt zich altijd eerst op het verminderen van pijn en zwelling, wat een proces is dat bekend staat als RICE:
- Rust: rusten van het gewricht en het vermijden van elke vorm van activiteit die het gebruik ervan met zich meebrengt.
- IJs: het toepassen van koude temperaturen om de zwelling te beperken.
- Compressie: het samendrukken van het gewricht om het gewricht te ondersteunen en op zijn plaats te houden.
- Elevatie: het optillen van het been tot boven het hart helpt de bloedsomloop, waardoor de zwelling in het getroffen gebied wordt verminderd.
Na RICE hangt de behandelingen af van de ernst van de blessure. In sommige gevallen kan bij de graden twee en drie zelfs een operatie nodig zijn.
Zodra de knie weer klaar is voor activiteit kunnen patiënten met verschillende revalidatieprogramma’s beginnen die verschillende soorten oefeningen omvatten. Naarmate ze sterker worden, pakken ze hogere intensiteiten aan om de knie zoveel mogelijk te recupereren.
Maar voor dat punt in de fysieke revalidatie bereikt wordt, lijken de eerste fasen van de revalidatie niet veel zin te hebben. Als je nog steeds niet op je been kunt staan, hoe kun je dan überhaupt het gewricht oefenen?
Waterrevalidatie voor blessures aan de kruisbanden
Oefeningen in het water doen zijn een geweldige oplossing. Naast het bieden van een plek waar de effecten van de zwaartekracht minder zijn, comprimeert water ook lichtjes de lichaamsdelen. Daarnaast kan het instellen van het water op bepaalde temperaturen ook helpen bij het helpen ontspannen van de patiënten.
Zo helpt water revalidatiepatiënten om sterker te worden zonder hun blessure te verergeren. Bovendien helpt waterrevalidatie bij het verminderen van de zwelling en de pijn.
In het water kunnen patiënten oefeningen doen die zich op specifieke spieren richten of anderen die meerdere tegelijk trainen. Oefeningen die je kunt doen in het water zijn:
- Fietsen
- Lopen
- Rennen
Waar je ook voor kiest, je kunt je knie weer bewegen, iets wat essentieel is voor het herstel. Bij revalidatie voor kruisbanden moeten patiënten bijvoorbeeld werken aan buigingen en extensies en weer normaal lopen. Ze moeten ook proprioceptie- of evenwichtsoefeningen uitvoeren.
Grote revalidatie
Om die doelen te kunnen bereiken: het buigen en strekken van de knie, het lopen en normaal hardlopen (na een paar weken), fietsen of het beklimmen van iets dat je evenwicht in het water uitdaagt, dienen als een grote revalidatie.
We willen ook benadrukken dat het beoefenen van deze activiteiten in het water alleen aan te bevelen is in de eerste fasen van het herstel. Wanneer je lichaam sterk genoeg is, zal het beoefenen ervan uit het water effectievere resultaten opleveren.
Vergeet niet dat we geen vissen zijn: ons normale dagelijkse leven speelt zich af op het land en wanneer je hiertoe in staat bent, moet je je lichaam helpen om zich hieraan aan te passen.
Ter afsluiting, eerst en vooral moet je je knie niet te lang niet belasten of gebruiken. Leer je knie in plaats daarvan weer om te bewegen. Kortom, waterrevalidatie is een prachtige manier om daarmee te beginnen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Effectiveness of Aquatic Exercise in Improving Lower Limb Strength in Musculoskeletal Conditions: A Systematic Review and Meta-Analysis. Heywood, Sophie et al. Archives of Physical Medicine and Rehabilitation, Volume 98, Issue 1, 173 – 186
- Tratamiento hidrocinesiterápico de la rotura parcial del ligamento cruzado anterior de la rodilla. A propósito de un caso. I.Díaz Pallarés, M.González Pisano. Fisioterapia, Volume 36, Issue 2.
- Huamaní Carrasco, E. (2016). Recuperación de la fuerza muscular del cuádriceps en pacientes posoperados de ligamento cruzado anterior, en un plazo de tres meses – Centro Médico Naval “Cirujano Mayor Santiago Távara”. Licenciatura. Universidad Nacional Mayor de San Marcos.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.