Wat moet je doen bij een hersenschudding?

Een hersenschudding is een traumaletsel dat bij veel sporten vaak voorkomt. Zo snel mogelijk met de behandeling ervan beginnen is essentieel.
Wat moet je doen bij een hersenschudding?

Laatste update: 27 november, 2019

Een hersenschudding komt vrij vaak voor bij sporten zoals voetbal en worstelen. Als we vermoeden dat iemand tijdens het sporten een hersenschudding heeft opgelopen, dan moeten er alarmbellen gaan rinkelen en is snel handelen noodzakelijk. Al met al heeft niets doen namelijk nadelige gevolgen voor de sporter.

Het grootste probleem ermee is dat de symptomen in deze gevallen vrij algemeen zijn. Dus, als er een vermoeden is van een hersenschudding, dan moet er meerdere medische onderzoeken en gezondheidscontroles plaatsvinden. In sommige disciplines kan dit zelfs bepaalde juridische gevolgen hebben.

Wat is een hersenschudding?

Een hersenschudding is een situatie die als gevolg van een hoofdletsel een verandering van de hersenfunctie impliceert. Tijdelijk bewustzijnsverlies is één van de symptomen, hoewel dit niet altijd het geval hoeft te zijn. Daarom ook zijn medische controles essentieel.

Dit letsel is vaak het gevolg van een hoofdletsel. Deze aandoening kan echter ook veroorzaakt worden door harde klappen op het:

  • Gezicht
  • Nek
  • Voorhoofd

Een hersenschudding in de sport (of in enig ander scenario) kan zelfs optreden als de blessure zich in een ander deel van het lichaam heeft voorgedaan dat een impuls naar het hoofd toe genereert.

Deze omstandigheden staan bekend als milde hersenschuddingen. In de sport komen dit soort voorvallen vaak voor. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld, komen er ongeveer 300.000 hersenschuddingen per jaar voor. Het probleem is dat atleten deze vaak niet melden uit angst dat ze hun mogelijkheden om te spelen erdoor verliezen.

Veelvoorkomende symptomen van hersenschudding in de sport

Bij alle hersenschuddingen zie je vaak een lange lijst van symptomen terugkomen. Het eerste waar we op moeten letten is de eerste reactie van het lichaam op het letsel. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van

  • Bewustzijnsverlies
  • Flauwvallen
  • Tijdelijk zichtverlies
Symptomen bij een hersenschudding

Tijdelijk geheugenverlies is een ander veelvoorkomend symptoom bij patiënten die last hebben van een hersenschudding opgedaan tijdens het sporten. Daarnaast kunnen ze ook mentale veranderingen ervaren. Eerstehulpverleners moeten goed opletten op hun symptomen en de reactie van het lichaam.

Bijna al deze symptomen verdwijnen meestal tussen 48 en 72 uur na de gebeurtenis. In het ergste geval kunnen deze symptomen echter ook twee weken aanhouden. Het echte probleem hierbij is echter de mogelijke langetermijneffecten die de sporter zou kunnen ervaren.

Wat je het eerst moet doen

In het geval van een mogelijke hersenschudding tijdens het spel, moet de speler alle fysieke activiteiten stoppen. Soms zijn de symptomen niet echt duidelijk en gaat de sporter door met spelen en dat is niet goed. Dus, als er enige twijfel is, is het beter om de speler uit de wedstrijd te halen.

Ondertussen moet de speler onmiddellijk medische hulp krijgen. Een paramedicus kan de mogelijke ernst van de hersenschudding vaststellen. Later zullen er grondigere medische onderzoeken moeten volgen.

In de meeste sporten zorgen hersenschuddingen normaal gesproken niet voor blijvende problemen. Natuurlijk is dit afhankelijk van de vereiste lichamelijke activiteit en de leeftijd van de sporter.

Een neuroloog is een specialist die de bijbehorende diagnose stelt. Om vast te stellen hoe het letsel de heeft beïnvloed, kunnen artsen geautomatiseerde tomografieën en MRI’s uitvoeren.

Hersteltijd voor een hersenschudding

Wanneer deze gebeurtenis zich voordoet is de hersteltijd van groot belang. In deze tijd moet de atleet zo min mogelijk lichamelijke activiteiten uitvoeren. De fysieke inspanning moet aanzienlijk worden verminderd. In het algemeen zal de patiënt een doktersverklaring hebben om hem of haar voor deze activiteiten af te melden.

De minimale hersteltijd voor dit soort verwondingen is tussen de twee en vier weken. Bovendien doet het echte gevaar zich voor wanneer de sporter opnieuw een traumatische klap krijgt voordat hij volledig is hersteld. Dus, een atleet heeft na de eerste twee tot vier keer meer kans om een nieuwe hersenschudding te krijgen.

Hersteltijd na een blessure

Hoewel een hersenschudding niet betekent dat de speler de sport helemaal moet verlaten, is het gebruikelijk dat hij zijn sportdynamiek moet aanpassen. Na verloop van tijd kan er door vele kleine hersenschuddingen een hersenbeschadiging ontstaan. Meerdere hersenschuddingen kunnen daarom langdurige problemen veroorzaken.

Deze schade wordt chronische traumatische encefalopathie genoemd. Mensen die aan deze aandoening lijden kunnen soortgelijke symptomen hebben als dementiepatiënten. Bijvoorbeeld geheugenverlies en problemen met de perceptie van de werkelijkheid.

Daarom moeten we heel voorzichtig zijn bij het krijgen van klappen op het hoofd. Een hersenschudding is niet zomaar een blessure, deze moet zo snel mogelijk en effectief worden behandeld om verdere complicaties te voorkomen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.