Voordelen van samen met je partner trainen

Samen met je partner trainen is heel gezond. Laten we daarom eens kijken wat de voordelen zijn.
Voordelen van samen met je partner trainen

Laatste update: 13 december, 2019

In dit artikel gaan we de voordelen van samen met je partner trainen bespreken. Gebrek aan lichaamsbeweging is één van de belangrijkste risicofactoren van de huidige levensstijl van veel mensen.

Echter, in veel gevallen hebben mensen gewoonweg niet de tijd vanwege persoonlijke-, professionele- of gezinsverplichtingen. Er zijn manieren om met dit soort situaties om te gaan. Misschien moet je overwegen om samen met je partner te gaan trainen en zo te profiteren van alle voordelen!

Samen met je partner trainen kan je sessie in de sportschool net die extra dosis motivatie geven die het nodig heeft. Naast het feit dat het een perfecte manier is om wat quality time met je partner te beleven, kun je ook een nieuwe passie delen.

Zoals je je waarschijnlijk wel kunt voorstellen is één van de beste dingen van het samen met je partner trainen dat je een trainingsmaatje hebt.

Is het de eerste keer dat jullie samen beginnen aan een vorm van lichaamsbeweging? In dat geval is het een geweldige kans om samen te leren en te groeien. Bovendien, vergeet niet dat het lichamelijk actief zijn je risico op het ontwikkelen van gezondheidsproblemen vermindert, zoals bijvoorbeeld van:

  • Depressie
  • Hypertensie
  • Diabetes
  • Obesitas

Op dezelfde manier verhoogt de lichamelijke activiteit je:

  • Spieruithoudingsvermogen
  • Flexibiliteit
  • Kracht
  • Evenwicht

Voor al deze redenen hierboven vertellen we je hieronder alles over de voordelen van het samen met je partner trainen.

De voordelen van samen met je partner trainen

1. Aandacht voor elkaar

In de eerste plaats is het samen trainen altijd een uitstekende manier om wat aandacht aan je partner te geven. Door jullie beide professionele verantwoordelijkheden doordeweeks zijn jullie elkaar waarschijnlijk een beetje uit het oog verloren.

Als je traint met de persoon van wie je houdt, dan maak je niet alleen je geest maar ook je lichaam sterker. Daarnaast zul je ook wat quality time met elkaar kunnen doorbrengen. Ieder zal trouwens ook bijdragen aan de vooruitgang van de ander.

Samen met je partner squats doen

Wanneer je tijd vrijmaakt om samen te trainen, dan kun je genieten van elkaars gezelschap terwijl je tegelijkertijd allebei je geest leegmaakt.

Alsof dat nog niet genoeg is, dan kun je ook nog werken aan je communicatie in een stressvrije omgeving. Kortom, door samen te trainen kun je een speciale band met je partner opbouwen wat je bij geen enkele andere activiteit zult lukken.

2. Vermindert conflicten binnen de relatie: samen met je partner trainen

Na de training scheidt het lichaam serotonine af, een hormoon dat de spieren en het lichaam ontspant. Het resultaat hiervan is dat je van sporten een goed gevoel krijgt. Lichaamsbeweging helpt stress te verlichten en de concentratie te verbeteren.

De eenvoudige handeling van het samen met je partner trainen zorgt ervoor dat je meer naar elkaar luistert en biedt ruimte om je emoties beter tot uitdrukking te kunnen brengen.

Het is duidelijk dat lichaamsbeweging een krachtige verbinding tussen jullie kan creëren, omdat jullie elkaar aanmoedigen en tegelijkertijd gemeenschappelijke doelen nastreven.

3. In balans zijn

Het trainen met z’n tweeën is ook een goede manier om van elkaar te leren. In die zin laat je je je partner zijn of haar kennis met je delen en genieten jullie beiden van een nieuwe trainingservaring.

Als je met je partner traint, doorbreek je in feite de eentonigheid van je dagelijkse trainingsroutine. Dit kan ook een goede gelegenheid zijn om nieuwe trainingsstijlen of trainingsprogramma’s uit te proberen. Bijvoorbeeld door samen aan groepslessen in de sportschool mee te doen.

4. Versterkt de emotionele band

Als je samen aan het sporten bent, creëer je een context waarin het mogelijk is om je bewegingen te coördineren. Je kunt bijvoorbeeld in hetzelfde ritme als je partner gewichtheffen. Op dezelfde manier synchroniseer je je ritmes tijdens het hardlopen of het van de ene kant naar de andere gooien van een medicijnbal.

In ieder geval zal het samen trainen je de mogelijkheid geven om een band te vormen. Iets wat zowel je gezondheid als je relatie ten goede zal komen. Bovendien is het erg leuk!

5. Motivatie

Het lijdt geen twijfel dat steun krijgen van de ander voor je trainingsprogramma een ander fundamenteel aspect is wanneer je met je partner aan het trainen bent. Je kunt altijd op hem of haar rekenen om je te helpen de kracht te vinden om gemotiveerder te worden als je gewoon geen zin hebt om die dag te gaan trainen.

In hetzelfde ritme gewichtheffen

Misschien voel je je al zelfverzekerd om een bepaalde oefening te doen. Het betrekken van je partner bij je training kan echter een fantastische manier zijn om je energieproductie omhoog te krijgen. Je partner zal altijd eerlijk tegen je zijn, zonder je gevoelens te kwetsen.

Voor de meerderheid van de mensen zal een goed trainingsmaatje hebben zorgen dat ze meer betrokken zijn bij hun fitnessdoelen. Op dezelfde manier zal het ook je vertrouwen in je vermogen om deze doelen te bereiken vergroten.

Tot slot willen we je eraan herinneren dat je elke vorm van lichamelijke activiteit met je partner kunt doen, of het nu gaat om cardio- of om krachttraining.

Zoals altijd is het erg belangrijk om sportblessures te voorkomen door een goede warming-up te doen voor je aan een fysieke activiteit deelneemt en door goed te stretchen na elke trainingssessie. Waarom zou je dit deel van je leven niet met je partner delen?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


    • Atkinson, B. J. (2013). Mindfulness training and the cultivation of secure, satisfying couple relationships. Couple and Family Psychology: Research and Practice, 2(2), 73–94. https://doi.org/10.1037/cfp0000002
    • Winett, R. A., & Carpinelli, R. N. (2001). Potential health-related benefits of resistance training. Preventive Medicine. Academic Press Inc. https://doi.org/10.1006/pmed.2001.0909


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.