Tips voor sporten in de zomer
Met de zomer voor de deur lijkt het bijna onmogelijk om niet stil te staan bij de hoge temperaturen en hoe die je sportprestaties kunnen beïnvloeden. Als je de juiste maatregelen neemt, zal de kwaliteit van je training niet hoeven te veranderen. Door enkele tips voor sporten in de zomer te volgen, kun je ervoor zorgen dat de hitte je trainingssessies niet verpesten.
Soms kan de komst van de zomer je trainingspatroon en de productiviteit van je trainingssessies belemmeren. Als dat inderdaad zo is, probeer dan tenminste plannen te maken waarbij je van het mooie weer kunt genieten.
Warm weer vormt echter ook een uitstekende gelegenheid om andere soorten sporten uit te proberen die in koudere tijden van het jaar minder geschikt zijn om te beoefenen. Denk bijvoorbeeld aan surfen of zwemmen.
De zomer is het perfecte moment om uit te gaan en plezier te hebben, maar het tijdstip waarop je besluit te trainen is ook belangrijk. Meestal is de ochtend de beste tijd om te sporten, vooral als het die dag erg warm gaat worden.
De beste tips voor sporten in de zomer
Nu kan een goed moment zijn om je excuses aan de kant te zetten en je er bewust van te worden hoe belangrijk het is om te blijven trainen, zelfs tijdens de zomermaanden. Als je besluit om dat inderdaad te gaan doen, dan moet je wel rekening houden met enkele tips voor sporten in de zomer, om zo geen last te krijgen van de hoge temperaturen.
Sommige van deze tips zullen misschien een beetje voor de hand liggend zijn, zoals altijd gehydrateerd blijven en je huid beschermen met zonnebrandcrème. Er zullen er echter ook een paar bij zitten die je aangenaam zullen verrassen.
1. Kies de juiste kleding
De eerste tip voor sporten in de zomer is het kiezen van de juiste kleding. Kies bij voorkeur voor kleding met de volgende eigenschappen:
- Zorg dat de kleding niet te zwaar is.
- Kies ook het liefst voor kleding die licht van kleur is.
- Zorg dat de kleding van absorberend materiaal is, om zo het verdampen van het zweet makkelijker te maken.
Investeer op momenten dat je kleding uit kunt kiezen in beschermende kleding tegen uv-straling. Deze zijn het beste voor tijdens de training buiten. Er bestaan veel soorten anti-uv kleding die zijn ontworpen om je huid te beschermen tegen de felle zon.
2. Blijf gehydrateerd
Goed gehydrateerd blijven is een van de belangrijkste aspecten als we het hebben over sporten in de zomer. Als je zweet, verliest je lichaam niet alleen water, maar ook elektrolyten en zout.
De delicate balans van water en elektrolyten is cruciaal voor het goed functioneren van het lichaam. Dat is de reden waarom je last kunt krijgen van verschillende problemen als je niet genoeg water drinkt. Denk bijvoorbeeld aan de volgende:
- uitdroging
- duizeligheid
- misselijkheid
Als je de signalen niet snel genoeg herkent dan kan uitdroging zelfs nierfalen en, in extreme gevallen, de dood veroorzaken. Aan de andere kant kun je ook last krijgen van hyponatriëmie. Dit gebeurt als je te veel water drinkt zonder ook je elektrolyten aan te vullen.
3. Gebruik genoeg zonnebrand, essentieel bij het sporten in de zomer
Bescherming tegen de zon is noodzakelijk, omdat je in de zomer kunt verbranden. Je kunt zelfs op bewolkte dagen zonneschade op je huid oplopen. Je moet zonnebrandcrème 15 minuten voor blootstelling aan de zon op je huid aanbrengen en het daarnaast om de twee uur en elke keer na het zwemmen of zweten opnieuw aanbrengen.
Wees extra voorzichtig als je in de buurt bent van water of zand, want deze oppervlakten reflecteren de uv-stralen en kunnen er daardoor sneller voor zorgen dat je verbrandt. Blijf in het ideale geval altijd in de schaduw tijdens het sporten en beperk je blootstelling aan de zon tijdens piekuren.
4. Doe altijd een goede warming-up
Zelfs in de zomer is het belangrijk om je spieren en gewrichten voorzichtig op te warmen voordat je gaat sporten. Daarnaast is het ook belangrijk dat je, nadat je buiten fysiek actief bent geweest, je lichaam weer de tijd geeft om af te koelen voordat je een aanzienlijk andere omgeving betreedt, zoals een gebouw met airconditioning.
Welke sport je ook wil doen, samen met de toename van het plezier dat je buiten beleeft komt ook altijd een verhoogd risico op letsel. Het is dus belangrijk om op de hoogte te zijn van de potentiële gevaren van sporten in de zomer. Neem dus ook altijd voorzorgsmaatregelen om geen risico’s te lopen.
Om af te sluiten hopen we dat je deze lijst met de beste tips voor sporten in de zomer interessant hebt gevonden. Ook hopen we dat de tips van pas komen zodat je voortaan in de zomer geen van je trainingen meer hoeft over te slaan.
Het belangrijkste is om in elk geval altijd naar je lichaam te luisteren. Voel je je duizelig, zwak of misselijk, stop dan direct met de training en schakel medische hulp in. Zo kun je de tekenen van ziekte of letsel gerelateerd aan de hitte opsporen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Anderson-Butcher, D., Iachini, A., Riley, A., Wade-Mdivanian, R., Davis, J., & Amorose, A. J. (2013). Exploring the impact of a summer sport-based youth development program. Evaluation and Program Planning, 37, 64–69. https://doi.org/10.1016/j.evalprogplan.2013.01.002
- E. Randy Eichner. (2002). SSE #86: El golpe de calor en el deporte: causas, prevención y tratamiento. Sports Science Exchange, 15(3), 1–3.
- Ubiratan, F., & Silveira, D. (2006). El efecto de la deshidratacion en el rendimiento anaeróbico. Revista de Ciencias Del Ejercicio y La Salud ®, 4, 13–21.
- Urdampilleta, A., & Gómez-Zorita, S. (2014). De la deshidratación a la hiperhidratación; bebidas isotónicas y diuréticas y ayudas hiperhidratantes en el deporte. Nutricion Hospitalaria. https://doi.org/10.3305/nh.2014.29.1.6775
- Wolman, R., Wyon, M. A., Koutedakis, Y., Nevill, A. M., Eastell, R., & Allen, N. (2013). Vitamin D status in professional ballet dancers: Winter vs. summer. Journal of Science and Medicine in Sport, 16(5), 388–391. https://doi.org/10.1016/j.jsams.2012.12.010
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.