Preventie coronavirus: sport en lichaamsbeweging
De wereldwijde verspreiding van COVID-19 heeft ieders dagelijks leven enorm verstoord. Preventie van het coronavirus heeft ook de manier waarop mensen sporten veranderd.
Officiële voetbalteams hebben veel verschillende soorten maatregelen genomen, afhankelijk van de vereniging waar ze bij horen. Sommige landen begonnen met het annuleren van wedstrijden, en andere teams hebben wedstrijden gespeeld zonder toeschouwers. In enkele andere gevallen werden zelfs voetballers met koorts in quarantaine geplaatst.
Naarmate de situatie verslechterde, begonnen steeds meer teams en organisaties meer restrictieve en ingrijpende maatregelen te nemen. Een aantal belangrijke wereldwijde evenementen is ook afgelast of uitgesteld.
Zo moest de Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten halverwege de tour worden geschorst omdat sommige fietsers symptomen hadden en positief werden getest op het coronavirus.
Ook is er onduidelijkheid over een van de grootste sportevenementen ter wereld: de Olympische Spelen. Ze zouden dit jaar in Tokyo zijn, en ze zouden beginnen op 24 juli. Inmiddels is bekend geworden dat de Spelen nu op 23 juli 2021 zullen beginnen.
Preventie coronavirus: wat is het coronavirus?
Voordat we het hebben over de preventie van het coronavirus in termen van sport en lichaamsbeweging, is het belangrijk dat het eerst even duidelijk is waar we het precies over hebben. De ziekte is een virus dat sinds december 2019 exponentieel over de hele wereld is verspreid.
Deze specifieke soort van het coronavirus heet COVID-19 en begon zijn reis in Wuhan, China. Experts denken dat het op die plek is gemuteerd van een virus dat alleen dieren kon aantasten tot een ziekte die mensen nu ook op elkaar kunnen overbrengen.
Eerdere soorten coronavirussen hebben bij de mens ook al grote epidemieën veroorzaakt:
- SARS: dit is een ernstig syndroom dat de ademhaling aantast. Het brak in 2002 uit, en ook dit virus begon in China. De ziekte trof 8.000 mensen en het sterftecijfer was meer dan tien procent.
- MERS-CoV: deze soort coronavirus verscheen in 2012 en begon het eerst in Saoedi-Arabië. Het virus is dodelijk en besmet nu nog steeds mensen, maar tot nu toe zijn er slechts 2.400 gevallen bevestigd.
- COVID-19: dit is de uitbraak waarmee we momenteel te maken hebben en die is begonnen in China. Het sterftecijfer ligt tussen de drie en vier procent, hoewel de cijfers elke dag weer veranderen. Tot nu toe zijn er meer dan 81.000 gevallen in China, meer dan bijna 100.000 in Italië, meer dan 40.000 in Iran en meer dan 85.000 in Spanje. Wereldwijd zijn er meer dan 600.000 mensen besmet en zijn er 7.114 mensen aan het virus overleden.
Quarantaine en beperkt contact bij het sporten: preventie van het coronavirus
De maatregelen wat betreft sociale afstand die mensen over de hele wereld nemen, hebben één doel voor ogen: de curve van de besmettingen afvlakken. Op die manier willen we proberen te voorkomen dat een groot aantal mensen besmet raakt. Zo kunnen we ervoor zorgen dat de gezondheidszorg het allemaal aan blijft kunnen.
Quarantaines, de anderhalve meter afstand houden van elkaar, reisbeperkingen en andere maatregelen zijn ook van toepassing op de wereld van de sport. Al deze regelingen creëren een tijdelijk venster waardoor het zorgsysteem aan alle vraag kan voldoen.
Als we het hebben over evenementen is het logisch dat we grote openbare bijeenkomsten annuleren. Dit is een voor de hand liggende maatregel die verband houdt met de quarantaine.
Deze regel hoort ook te gelden voor kleinere sportevenementen. Denk dus niet alleen aan bijvoorbeeld professionele voetbalwedstrijden. Als een land terechtkomt in het stadium van lokale transmissie, dan moeten de autoriteiten ook de sportscholen en zwembaden sluiten.
Sporters die ouder zijn dan 60 jaar lopen meer risico, net als degenen met chronische ziekten. Deze mensen moeten de maatregelen wat betreft sociale afstand extra serieus nemen, zelfs in landen waar de sport- en bewegingscentra nog niet gesloten zijn.
Preventiemethoden in de wereld van sport en beweging
Dezelfde preventiemethoden met betrekking tot het coronavirus die mensen in het algemeen toepassen, gelden natuurlijk ook bij het sporten. Ze verminderen het aantal besmettingen en vertragen op die manier de verspreiding van het virus.
Experts bevelen de volgende algemene maatregelen aan:
- Was je handen met zeep of met alcoholische handgel in het geval dat er geen water beschikbaar is.
- Bedek je mond en neus bij het hoesten met de binnenkant van je elleboog of met een papieren zakdoek.
- Desinfecteer het oppervlak van de voorwerpen die je veel gebruikt, zoals je mobiele telefoon. Doet dit zo vaak als je kunt.
- Raak je gezicht, ogen of mond niet met je handen aan, tenzij je net je handen hebt gewassen.
- Bel je dokter (maar haast niet meteen naar het ziekenhuis) als je symptomen hebt zoals koorts, hoesten of kortademigheid.
Sport maakt deel uit van ons leven
Het is belangrijk om te begrijpen dat preventie van het coronavirus in de wereld van sport en lichaamsbeweging het feit benadrukt dat lichaamsbeweging deel uitmaakt van wie wij zijn als mens. Miljoenen mensen doen aan sport, en het zijn mensen die het virus verspreiden.
Daarom is het de verantwoordelijkheid van zowel officiële sportverenigingen als van individuele sporters om te proberen de verspreiding van COVID-19 te helpen stoppen. We moeten hierbij allemaal samenwerken!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Izquierdo, Laura Díez. INFORME TÉCNICO Nuevo coronavirus 2019-nCoV. Diss. Instituto de Salud Carlos III, 2020.
- World Health Organization. “Novel Coronavirus (2019-nCoV) technical guidance.” (2020).
- Mayo Montero, MªE, et al. “Prevención y control de la infección ante sujetos sospechosos de infección por el nuevo coronavirus MERS-CoV en Unidades militares.” Sanidad Militar 71.3 (2015): 196-200.
- Ramos, Celso. “Covid-19: la nueva enfermedad causada por un coronavirus.” salud pública de méxico 62.2, Mar-Abr (2020): 225-227.
- Bonilla-Aldana, D. K., Villamil-Gómez, W. E., Rabaan, A. A., & Rodriguez-Morales, A. J. (2020). Una nueva zoonosis viral de preocupación global: COVID-19, enfermedad por coronavirus 2019. Iatreia, 1(1).
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.