Hoe kun je door te sporten trombose voorkomen?

Onder de meest gevreesde ziekten en cardiovasculaire problemen neemt trombose een belangrijke plaats in. Bij trombose wordt een stolsel gevormd dat aders en slagaders verstopt, wat de normale bloedstroom hindert. Hoe kun je zulke problemen voorkomen?
Hoe kun je door te sporten trombose voorkomen?

Laatste update: 13 maart, 2020

Trombose is een van de meestvoorkomende aandoeningen bij ouderen, maar komt ook steeds vaker voor bij jongere mensen. In dit artikel lees je hoe je door te sporten trombose kunt voorkomen.

Bij trombose worden de aders of slagaders geblokkeerd door een stolsel, ook wel een trombus genoemd. Dit belemmert een goede bloedcirculatie en veroorzaakt verschillende problemen. Het kan zelfs de dood tot gevolg hebben door een acuut infarct of een longembolie.

Sporten: het beste middel om trombose te voorkomen

Er zijn elke dag meer mensen die een dokter raadplegen vanwege deze ziekte. Er zijn inderdaad farmacologische producten voor de behandeling van trombose, maar daarnaast is lichamelijke activiteit essentieel.

Voordat je echter tot zulke situaties komt, is het altijd beter om te voorkomen. Helaas hebben moderne arbeidsomstandigheden de zittende levensstijl alleen maar bevorderd. Daarom is het voor iedereen belangrijk om die paar minuten tijd te vinden om te ontspannen en om voor zowel je lichaam als geest te zorgen.

Sporten en cardio-oefeningen doen bevordert de bloedsomloop. Ook krijgen bij inspanning je vaatwanden een constante toevoer aan zuurstof, waardoor het risico op stolsels vermindert. Een actief lichaam met spieren die continu actief zijn is altijd beter beschermd tegen trombose.

Daarnaast is het ook zo dat mensen die van sporten een gewoonte hebben gemaakt, over het algemeen ook minder roken. Roken is een andere fundamentele factor die de vorming van stolsels in je bloedvaten, en zo de mogelijkheid om trombose te krijgen, beïnvloedt. Stoppen met het gebruik van tabak is dus ook een sleutel om een gezonde levensstijl te handhaven.

De beste oefeningen om trombose te voorkomen

De beste oefeningen om trombose te voorkomen

Zowel degenen die trombose proberen te voorkomen als degenen die er al eens last van hebben gehad, moeten na hun behandeling met dit soort oefeningen beginnen. Het is een maatregel die het risico op een nieuw stolsel aanzienlijk vermindert.

Het is wel belangrijk om te weten dat je pas moet beginnen met sporten na de nodige rust die je arts je heeft voorgeschreven. De volgende sporten zijn het beste om trombose te voorkomen:

  • Wandelen of op een rustig tempo hardlopen
  • Zwemmen
  • Fietsen op de hometrainer
  • Traplopen
  • Yoga
  • Pilates
  • Gelokaliseerde oefeningen voor je benen en enkels

Voor mensen die een sedentair leven leiden is het ook goed om te weten dat je het best geleidelijk aan een sportroutine kunt beginnen. Dit houdt natuurlijk in dat er in de loop van de tijd steeds meer eisen worden gesteld aan je lichaam, en dat je steeds langere en zwaardere oefeningen gaat doen.

Het belangrijkste is om nooit gedurende lange tijd achter elkaar te zitten zonder te bewegen. Actief zijn zorgt ervoor dat je bloed goed blijft circuleren en dat al je organen goed blijven functioneren.

Andere tips

Naast wat we tot nu toe al hebben geschreven, is het ook handig om de volgende suggesties in gedachten te houden:

  • Elke keer nadat je aan lichaamsbeweging hebt gedaan, in wat voor vorm dan ook, moet je even op de grond (of een ander oppervlak) gaan liggen met je benen omhoog. Op die manier zorg je dat de bloedstroom naar je hart weer goed op orde is, en garandeer je dat er een trombus wordt gevormd die je slagaders kan verstoppen.
  • Rust is essentieel voor mensen met trombose. Het is raadzaam om bij het slapengaan je voeten op een kussen te leggen om zo de bloedsomloop te bevorderen.
  • Neem oefeningen in je routine op waarbij je je beenspieren goed gebruikt. Stolsels vormen zich vaak in de kuiten, dus het is belangrijk om juist dit gebied sterk en actief te houden.
  • Daarnaast is ook hydratatie een erg belangrijk punt. Water drinken voor, tijdens en na lichamelijke inspanning bevordert je welzijn en je fysieke prestaties. Het zijn allemaal keuzes die resulteren in een betere bloedsomloop en een gezondere bloedbaan.

Symptomen van trombose

Symptomen van trombose

Hoe kun je eigenlijk precies weten of je te maken hebt met een geval van trombose? Hieronder zullen we het hebben over een paar van de belangrijkste symptomen die zich voordoen bij deze aandoening:

  • Pijn in je benen: dit is met stip het belangrijkste symptoom van trombose. In sommige gevallen is het zelfs zichtbaar in het gebied van je kuiten of je dijen.
  • Oedeem en ontstekingen: dit wordt veroorzaakt door het vasthouden van vocht.
  • Specifieke gebieden die warmer aanvoelen dan andere delen van je lichaam.
  • Vermoeidheid en een zwaar gevoel.

Om te onthouden

Zoals we al aangaven zijn er verschillende mogelijke factoren die trombose kunnen veroorzaken. Hoewel het een behandelbaar probleem is, is het in de laatste jaren toch een van de belangrijkste doodsoorzaken in Europa geworden. Daarom is het belangrijk dat er aandacht voor is. Leef dus een actief leven, in plaats van te wachten tot de symptomen verschijnen.

Als je al eens last hebt gehad van een verstopte ader, dan is het tijd om te genezen en toekomstige stolsels te voorkomen. De beste remedie is om een low impact-sport te doen. Het is een goede optie om 30 minuten per dag te besteden aan de verzorging van je lichaam. Op deze manier kun je ook andere cardiovasculaire problemen voorkomen.

Naast het sporten en genoeg rusten is het ook belangrijk om een dieet te volgen dat rijk is aan voedingsstoffen en niet te hoog in natrium. Met deze gewoontes zul je al in zeer korte tijd verbetering in je algemene gezondheid op kunnen merken. In het bijzonder zul je voelen hoe je benen sneller en lichter zullen reageren.

Bij het beoefenen van sport vertoont je lichaam tekenen van voortdurende verbetering die ook de rest van je organen ten goede komt. Naast vele andere voordelen vermindert dit de kans op ontstekingen, zul je minder pijn ervaren en zal het hebben van veel energie weer standaard worden in je dagelijkse leven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.