Logo image
Logo image

Drie veelgemaakte zonnebrandfouten bij buiten sporten

3 minuten
In de zomer is het van cruciaal belang om je huid te beschermen tegen de zonnestralen. Kijk eens naar deze veelvoorkomende zonnebrandfouten die mensen maken bij het deelnemen aan buitenactiviteiten.
Drie veelgemaakte zonnebrandfouten bij buiten sporten
Laatste update: 10 december, 2020

Als de zomer eraan komt en het aantal uren daglicht neemt toe, dan stijgt ook de kans op verbranden in de zon. Zonnebrand is nog waarschijnlijker als je buitensporten beoefent. Het vermijden van de veelgemaakte zonnebrandfouten is uiterst belangrijk: bescherm je huid voldoende om haar gezond te houden.

Zonnestralen

De zon zendt straling uit in de vorm van elektromagnetische stralen die de aarde bereiken. Als mens kunnen we een spectrum onderscheiden dat we zichtbaar licht noemen, maar er zijn ook andere golven die we niet kunnen zien. Deze onzichtbare golven zijn infraroodstralen: we noemen ze ‘infrarood’ omdat ze zich onder de kleur rood bevinden.

Maar er zijn nog andere, veel krachtigere stralen die je weefsels kunnen aantasten en die negatieve gevolgen kunnen hebben. Deze golven zijn de ultraviolette stralen.

In het spectrum van de ultraviolette golven zijn er drie soorten stralen:

  • UVA
  • UVB
  • UVC

Je hoeft je geen zorgen te maken over UVC-stralen omdat ze door de ozonlaag worden tegengehouden. Daarentegen bereiken UVB-stralen wel je opperhuid. UVA stralen kunnen zelfs doorgaan naar je lederhuid, wat een diepere laag van je huid is.

UVB-stralen worden meestal in verband gebracht met zonnebrand en huidkanker. Maar ze zijn ook het makkelijkst om jezelf tegen te verdedigen.

Veelgemaakte zonnebrandfouten

Als je buiten aan sport doet of buiten traint, dan ervaar je al deze vormen van straling. In het bijzonder zijn op het noordelijk halfrond de zonnestralen in juli en augustus bijzonder gevaarlijk.

Some figure

In het licht van het reële gevaar moet je in die maanden extra zorg dragen voor je huid om zo gezond mogelijk te blijven en ziekten als melanoom te voorkomen. Bekijk hieronder onze lijst met veelgemaakte zonnebrandfouten met zonnebrandcrèmes:

1. Jezelf niet voldoende beschermen

We overschatten vaak de hoeveelheid bescherming die een zonnebrandcrème ons biedt. Sommige mensen kiezen zelfs een zonnebrandcrème met een lagere SPF-factor of slaan het helemaal over om een kleurtje te krijgen.

Het aanbrengen van een lage factor zonnebrandcrème of het volledig overslaan ervan is een vergissing, omdat de epidermiscellen hierdoor echt veel schade kunnen oplopen. Je moet er altijd voor zorgen dat je huid goed beschermd is, zelfs als dat betekent dat het langer duurt om je ideale bruine kleur te bereiken.

Een soortgelijke veelgemaakte fout is het niet insmeren van je meest gevoelige gebieden met zonnebrandcrème, zoals je gezicht of je nek. Er zijn speciale crèmes voor deze zones op de markt: deze zones zijn kwetsbaarder voor zonverbranding omdat ze meer direct zonlicht ontvangen dan de andere zones van je lichaam.

Op een vergelijkbare manier is het niet beschermen van bepaalde gebieden zoals je schouders of rond de halslijn van je kleding, omdat het onder je kleding zit, een andere fout. Zorg er bovendien voor dat je je huid na het sporten goed hydrateert.

2. Niet de juiste bescherming gebruiken

De meeste mensen gebruiken een eenvoudige zonnebrandcrème, met een lage SPF, om zich te beschermen tegen de zon. Hoewel deze conventionele zonnebrandcrèmes misschien werken voor een lichte wandeling of een activiteit waarbij je niet veel zweet, je mag niet vergeten dat door zweet de absorptie van de lotion door je huid minder wordt.

Dus, als je gaat zweten – wat waarschijnlijk het geval zal zijn in de zomer – moet je op zoek naar een zonnebrandcrème die is ontworpen om te blijven zitten, zelfs als je zweet.

Some figure

3. Geen zonnebrandcrème opdoen voor het zwemmen

In de zomer krijgen veel mensen hun beweging door buiten te gaan zwemmen. Degenen die van plan zijn om te genieten van een vrije dag in het zwembad beschermen zichzelf wel met zonnebrandcrème. Mensen die specifiek gaan om te zwemmen vergeten juist vaak om hun huid te beschermen.

Maar de zonnestralen kunnen je huid beschadigen, zelfs als je onder water bent. Daarom moet je speciale waterproof zonnebrandcrème gebruiken om je huid veilig te houden.

In ieder geval is preventie de beste manier om je huid te verzorgen. Jezelf beschermen tegen de zon is een cruciale gewoonte die je moet ontwikkelen om ernstige gezondheidsproblemen te voorkomen, zeker in de zomer. Het zal niet te veel tijd of geld kosten en je doet jezelf er een groot plezier mee!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Apalla Z, Nashan D, Weller RB, Castellsagué X. Skin Cancer: Epidemiology, Disease Burden, Pathophysiology, Diagnosis and Therapeutic Approaches. Dermatol Ther (Heidelb) [Internet]. 2017 Jan [cited 2019 Jul 10];7(Suppl 1):5–19. Available from: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28150105
  • Saladi RN, Persaud AN. The causes of skin cancer: A comprehensive review. Drugs of Today [Internet]. 2005 Jan [cited 2019 Jul 10];41(1):37. Available from: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15753968
  • Jinna S, Adams BB. Ultraviolet Radiation and the Athlete: Risk, Sun Safety, and Barriers to Implementation of Protective Strategies. Sport Med [Internet]. 2013 Jul 9 [cited 2019 Jul 10];43(7):531–7. Available from: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23568372
  • Harrison SC, Bergfeld WF. Ultraviolet light and skin cancer in athletes. Sports Health [Internet]. 2009 Jul [cited 2019 Jul 10];1(4):335–40. Available from: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23015891

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.