De effecten van alcoholconsumptie op je lichaam
Wie grote hoeveelheden alcohol drinkt, zal vele bijverschijnselen ondervinden. Wees daarom bewust van de effecten van alcoholconsumptie en let op hoeveel je drinkt en onder welke omstandigheden. Hoe meer alcohol je namelijk consumeert, des te erger de gevolgen.
Fases van alcoholconsumptie
Afhankelijk van hoeveel alcohol je drinkt, doorloopt je lichaam verschillende fases. Daarom gaan we deze nu stuk voor stuk nader bekijken en stellen vast wat de impact is.
- De eerste fase van alcoholconsumptie is een gevoel van opwinding, euforie en tevens verlies van elk schaamtegevoel.
- Dronkenschap vindt vervolgens plaats tijdens de tweede fase. Dit heeft vooral een effect op je zenuwstelsel en je verliest daarbij je coördinatievermogen en balansgevoel.
- Nu komt dan de hypnotische fase. Je ervaart hierbij verwarring, vermoeidheid, misselijkheid met braken en ook beginnende hoofdpijn.
- Verdoving. In deze fase praat je onsamenhangend, je verliest ook spierkracht en je kan bovendien je behoefte om te urineren niet meer controleren.
- Ten slotte de meest kritische fase. Vanaf dit moment kan je een hartaanval krijgen, in coma raken en zelfs doodgaan.
Effecten van alcoholconsumptie op je lichaam
Veel van de effecten van alcoholconsumptie op je lichaam treden niet meteen op. Daar gaat vaak een tijdje overheen. In die tijd moet er dan sprake zijn van regelmatig en overmatig alcoholgebruik. Een aantal van deze effecten zijn:
- Impact op je zenuwstelsel. Dit veroorzaakt ten eerste stemmingswisselingen, praten met dubbele tong, een trager reactievermogen en geen balansgevoel meer.
- Verandert het gedrag van neurotransmitters en wijzigt hun structuur en functies. Dit veroorzaakt vervolgens een reeks effecten. Het vermindert bijvoorbeeld je reactievermogen, je bewegingen worden langzamer en je verliest je coördinatievermogen.
- Je krijgt bijvoorbeeld ook tremoren en hallucinaties. Daarbij heb je geen zelfcontrole meer en je geheugen, concentratie en motorische functies raken zwaar aangetast.
- Een volgend probleem is minder vitamine B1. Dit kan resulteren in het syndroom van Wernicke-Korsakoff, een ziekte die je gevoelens, denkvermogen en ook geheugen verandert.
- Veroorzaakt ten slotte slaapstoornissen. Dit komt veel voor bij mensen die veel alcohol consumeren.
Effecten van alcoholmisbruik
Als je echt heel veel alcohol consumeert, dan kan je in een coma terechtkomen. Hierdoor kan je grote schade aan de hersenen en de rest van het lichaam oplopen. In sommige gevallen van overmatige alcoholconsumptie treedt bovendien bloedarmoede op, alsmede een verhoogde bloeddruk en een beschadigde hartspier.
Verder heeft het drinken van veel te veel alcohol ook de volgende effecten:
- Zwakkere hartspier, waardoor het vermogen om bloed te pompen vermindert.
- Maagstoornissen vanwege ethanol dat het maagslijmvlies erodeert en irriteert. Dit veroorzaakt met name brandend maagzuur.
- Het belemmert vervolgens de productie van witte en rode bloedcellen.
- Een gebrek aan rode bloedcellen (die zuurstof vervoeren) betekent ook dat megaloblastaire anemie kan optreden.
- Door een tekort aan witte bloedcellen faalt tevens het immuunsysteem. Het risico op bacteriële en virale infecties gaat hierdoor omhoog.
- Ten slotte kan het ook onvruchtbaarheid en erectiestoornissen veroorzaken.
Andere effecten van alcoholconsumptie
Alcoholconsumptie tijdens zwangerschap kan resulteren in het foetaal alcoholsyndroom. De symptomen hiervan zijn:
- Verminderde groei
- Veranderde gezichtskenmerken
- Abnormaliteiten aan hart, lever, nier en ogen
In het centrale zenuwstelsel van de foetus wordt de grootste schade aangericht door overmatig alcoholgebruik tijdens de zwangerschap. Hierdoor krijgt het kind wellicht een aanzienlijke verstandelijke beperking.
Ernstige ziektes door alcoholconsumptie
Wees in ieder geval ook bewust van de bijverschijnselen die hieronder staan:
- Je raakt bijvoorbeeld afhankelijk van alcohol, oftewel alcoholisme. Dit resulteert in een ongeremd gebruik van alcohol.
- Alcohol vergroot bovendien de productie van maagzuur, wat irritatie en ontstekingen aan de maagwand veroorzaakt. Maagzweren en inwendige bloedingen zijn het gevolg hiervan. En let wel: dit kan fataal zijn!
- Het veroorzaakt wellicht maag-, strottenhoofd-, slokdarm- en alvleesklierkanker.
- Tevens kan het acute pancreatitis veroorzaken. Dit is een ontsteking aan de alvleesklier en kan de dood tot gevolg hebben.
- Alcohol bevat daarnaast veel calorieën met heel weinig voedingswaarde. Het blokkeert de absorptie van sommige mineralen en het schakelt de eetlust uit. Dit laatste resulteert dan in ondervoeding.
De conclusie is dus dat alcoholconsumptie je lichaam op vele manieren kan aantasten. Overweeg dus hoe ernstig een overmatig en ongecontroleerd gebruik van alcohol kan zijn. Het kan je gezondheid blijvend beschadigen.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.