Logo image
Logo image

10 voordelen van Zumba voor lichaam en geest

4 minuten
Zumba zet dans, fysieke training en plezier om in een andere manier van trainen. Bekijk wat de voordelen van Zumba en hoe het je fysieke toestand net zo sterk beïnvloedt als je psychische toestand.
10 voordelen van Zumba voor lichaam en geest
Laatste update: 29 maart, 2021

Deze fitnessdiscipline is in de mode geraakt door de zeer subtiele manier waarop deze zich aanpast aan de relevante fysieke eisen. Deze superleuke en gemakkelijk te volgen trainingsroutine kan ook thuis worden gedaan als je geen tijd hebt om weg te gaan. Het behoeft echter geen betoog dat je de voordelen van Zumba alleen ervaart als je consequent traint.

Wat is Zumba?

Het is een erg vermakelijke en energieke discipline die aerobe oefeningen en choreografie combineert met verschillende ritmes. Ontwikkeld in Colombia door Alberto Pérez ergens in de jaren ’90, is deze sport voor mensen van alle leeftijden en mannen en vrouwen.

Het belangrijkste doel van het beoefenen van deze routine is om je lichaam te vormen, je spieren te versterken, je fysieke energie te verhogen en vet te verbanden.

 Voordelen van Zumba voor je lichaam

Het dansen levert enorme positieve fysieke resultaten op. Het werkt bijvoorbeeld als een natuurlijk antidepressivum en verbetert tegelijkertijd je lichamelijk welzijn.

Het dansen vereist naast aerobe oefeningen een goede coördinatie, wat helpt bij het verdrijven van eventuele negatieve energie. Hieronder lichten we de meest opvallende voordelen toe die deze discipline je lichaam biedt.

Elimineren van lichaamsvet

Door deze nieuwe routine slechts ongeveer gedurende 35 minuten te beoefenen, verbrand je gemiddeld 800 calorieën per sessie. Wanneer je je hartslag verhoogt tot boven zijn normale capaciteit, verbrandt je namelijk tegelijkertijd calorieën.

Versterking van je cardiovasculaire systeem: een van de voordelen van Zumba

Wat voor soort dans je ook doet, het zal een cardiovasculaire oefening zijn. Dit geeft aan dat het een oefening betreft waarbij verschillende van je organen worden gebruikt. Dansen brengt namelijk je hart, longen en algemene bloedsomloop in beweging. Als je een gezond hartsysteem hebt, zal je je cholesterol, triglyceriden en glucose in je bloed verlagen.

Je spieren vormgeven

Some figure

Als je op het ritme van muziek traint met aerobe bewegingen, draag je bij aan de spanning, vorm en versterking van de spieren in je armen, benen, buik en billen. Ook verhoog je je fysieke weerstand, waardoor je je de hele dag energieker zult voelen.

Ontlading van stress

Door deze fysieke oefening te beoefenen, zal er endorfine vrijkomen. Dit zijn hormonen die geluk bevorderen, waardoor je je dus ontspannen en in een goed humeur zult voelen. Daarnaast betekent dit ook dat je stressniveaus afnemen en je eigenwaarde toeneemt. De trouwere volgers van Zumba zeggen dat het ook helpt bij het verbeteren van het seksleven.

Voordelen van Zumba: zeg maar vaarwel tegen verveling

Als je op zoek bent naar een onconventionele training, of als de machines in de sportschool je niet bevallen, dan is Zumba echt iets voor jou. Dit type training combineert verschillende muziekgenres, zoals salsa, merengue, cumbia, flamenco, bachata, calypso, hiphop, reggaeton en nog veel meer.

Een van de doelen van deze discipline is om jezelf in te zetten terwijl je plezier hebt, zodat je de routine voltooit en je doel bereikt. Deze manier van lichaamsbeweging verandert de criteria voor sport totaal. Je wordt aangemoedigd om de vruchten ervan te plukken door middel van een dynamische dans.

Enorme resultaten in een korte tijd

De sleutel ligt in de continuïteit. Door drie keer in de week Zumba te beoefenen, help je overmatig gewicht en obesitas te voorkomen. Het meest interessante aspect is dat je binnen korte tijd resultaten zult zien. Dit zal je inspireren om te blijven te trainen.

Vermindering van melkzuur

Er zijn verschillende soorten oefeningen die ervoor zorgen dat je spieren gaan branden, maar met deze sport voorkom je dit probleem. Door deze routine uit te voeren wordt de productie van melkzuur verminderd, waardoor de ophoping ervan in je spieren ook wordt verminderd.

Verbetering van je sociale leven

Some figure

Door dit trainingsprogramma te volgen, kun je meer mensen ontmoeten of nieuwe vriendschappen sluiten. In sportscholen maken de instructeurs choreografieën en geven lessen aan groepen van tien personen of meer. Dit zorgt dus voor de mogelijkheid om te socializen met mensen die niet in je huidige sociale kring zitten.

Een van de voordelen van Zumba is dat het een sport voor iedereen is

Hoewel deze training veel beweging vereist, betekent dit niet dat je een expert moet zijn om het te beoefenen. Dit programma biedt trainingen voor mensen van verschillende leeftijden, capaciteiten of fysieke behoeften. Het is ideaal voor mannen, vrouwen, kinderen, ouderen, diabetici en vele anderen!

Ongeacht je leeftijd, het is belangrijk dat als je Zumba gaat doen, je van elke sessie geniet, zodat je gemotiveerd blijft. Je zult niet alleen genieten in het gezelschap van anderen, maar je zult ook je gezondheid en fysieke bekwaamheid verbeteren.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.