Logo image
Logo image

Wat doe je als je pijn ervaart bij het beoefenen van yoga?

4 minuten
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn er bij het beoefenen van yoga wel degelijk risico's op blessures, pijn en ontstekingen. Zonder de juiste routine kan een lichaam geblesseerd raken bij het uitvoeren van de verschillende houdingen. Om dit te voorkomen, kun je de stappen nemen die we in dit artikel voorstellen.
Wat doe je als je pijn ervaart bij het beoefenen van yoga?
Laatste update: 10 december, 2019

Er bestaat een veelvoorkomende misvatting over yoga en de beoefening ervan: mensen denken dat er geen risico’s op blessures zijn. Om met deze discipline te beginnen, moet je je altijd wenden tot een gecertificeerde instructeur. Als je op de een of andere manier pijn ervaart bij het beoefenen van yoga, dan moet je kijken wat hier de mogelijke oorzaken van zijn.

Iemand die verantwoordelijk is om yoga bij anderen te introduceren weet wanneer het nodig is om wel of niet om een medische verklaring te vragen voordat iemand lessen neemt. Bovendien zullen de lessen voor een student die nooit een asana (yogahouding) heeft aangenomen anders zijn als voor iemand die al enige tijd aan yoga doet.

Zijn er risico’s verbonden aan yoga?

Het antwoord op deze vraag is relatief. Voor iemand met gezonde gewrichten en een goede spiergezondheid is er geen enkele beperking voor het aannemen van de voor beginners geschikte houdingen.

Je kunt echter wel een blessure oplopen als je ze zonder toezicht uitvoert. Door de aard van deze discipline kunnen er blessures ontstaan: yoga is veel meer dan alleen fysieke activiteit. Om te weten wat je moet doen als je pijn ervaart bij yoga, is het nuttig om te kijken naar de ware essentie van yoga.

Some figure

Wat is yoga?

Het volgende zou zijn om te analyseren wat yoga werkelijk inhoudt. Om deze vraag te beantwoorden, moeten we enkele duizenden jaren terug in de tijd, naar de tradities van India en de vele religieuze aspecten. De eerste samensteller van de yogatraditie was Patanjali, auteur van de ‘Yogasoetra’s’, bedacht rond de 2e eeuw voor Christus.

Deze auteur vertegenwoordigt één van de wegen van deze filosofie. Het gaat hier om Ashtanga-yoga, dat deel uitmaakt van het koninklijke pad of ‘raja yoga’.

Volgens deze theorie wordt verlichting bereikt door zelfregulering van de energie van het lichaam. De yogi-meesters van het Ashtanga pad voerden dagelijks uitputtende asana-routines uit: elk met een echt diepe betekenis.

Volgens deze gedachten zou yoga gedefinieerd kunnen worden als een discipline die filosofische en religieuze aspecten omvat, waarvan het doel het overwinnen van het ego is. Met andere woorden, het doel van de asana-sequenties is om jezelf te overstijgen en een eenheid met het universum te vormen.

In de praktijk zijn de lichaamshoudingen slechts één van de acht voorgestelde stappen in de yogasoetra’s naar Samadhi, of ‘Verlichting’. Eigenlijk is voor asana’s een strikt ethisch gedrag nodig waarin geweldloosheid de maatstaf is voor alle dingen.

Net zo nodig als alle andere stappen is de praktijk van:

  • Ademhaling
  • Concentratie
  • Introspectie
  • Meditatie

Dit zijn allemaal aspecten die bij een effectieve yoga-beoefening hand in hand gaan. Op de weg van geweldloosheid is de zelfzorg van het lichaam een van de essentiële vertakkingen die we moeten volgen. Daarom moet een yogadocent vurig waken voor de lichamelijke gezondheid van zijn leerlingen.

Some figure

Wat moet je doen als yoga beoefenen pijn doet?

In de eerste plaats, als je pijn ervaart bij yoga moet je stoppen. Yoga hoort geen pijn te doen. Hoewel een bepaalde houding de spierkracht op de proef kan stellen of voor veel mensen het stretchen naar een nieuw niveau kan brengen, mag yoga nooit pijn doen.

Het is belangrijk om dit aspect te benadrukken, veel mensen geloven namelijk dat als het pijn doet, dat dit komt omdat ‘de houding zijn werk doet’. Dit klopt niet….als yoga doen pijn doet, dan moet je stoppen.

Ken je grenzen

In werkelijkheid zul je niet dichter bij verlichting komen door diepere push-ups te doen of je in rare bochten te wringen. Het welzijnspunt van yoga wordt bereikt wanneer de oefening vloeiend uitgevoerd kan worden en wanneer het lichaam zijn grenzen kent en hier van binnenuit van geniet.

De uitdaging bij yoga is niet om een ‘moeilijke’ houding te kunnen aannemen. Je moet echter weten hoe je bij elke beweging moet ademhalen. Daarom is er ook geen leeftijdsgrens voor het beoefenen van yoga.

Deze praktijk en de voordelen ervan kunnen worden aangepast aan mensen die erg beperkt zijn in hun bewegingen. Yoga kan namelijk ook zittend of liggend worden beoefend. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk dat een les gewijd wordt aan:

  • De gewrichten van de handen en de voeten
  • Aan zachte bewegingen van het hoofd

Kortom, je hoeft niet bang te zijn voor yoga. Het is niet nodig om atletisch, jong en lenig te zijn om te genieten van één van de mooiste erfenissen van de Hindoe-voorouders. Gewoon ademen en laten stromen: dat is de basis voor een gelukkige en pijnloze uitvoering.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Swami Jnaneshvara Bharati. Razones para practicar yoga. Extraído de: http://www.swamij.com/spanish/10Razones.pdf
  • Paidotribo. El yoga como medicina. Extraído de: http://www.paidotribo.com/pdfs/1023/1023.0.pdf

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.