Waarom is het belangrijk om te sporten tijdens isolatie?

Het is ieders verantwoordelijkheid om te voorkomen dat isolatie een negatief effect heeft op de gezondheid. Thuis trainen is een uitstekend hulpmiddel tijdens deze moeilijke situatie.
Waarom is het belangrijk om te sporten tijdens isolatie?

Laatste update: 21 mei, 2020

Er zijn veel redenen waarom iemand in isolatie kan zijn. Gezien de huidige wereldwijde situatie, is de uitbreiding van de COVID-19-pandemie (het coronavirus) het belangrijkste argument om nu binnen te blijven. Maar sporten tijdens isolatie zou niet moeten stoppen.

Het maakt niet uit of het isolement alleen preventief is of wordt opgelegd door overheidsinstanties, je moet het bewust opvolgen. Vermijd daarom elk contact met mensen die niet bij jou in huis wonen.

Wat is isolatie?

In het algemeen betekent isolement het wegblijven van de omgeving waar mensen normaal gesproken in opgaan. Het omvat het wegblijven bij andere personen, werk en allerlei gemeenschappelijke gewoonten die we hebben.

Sociaal isolement kan onvrijwillig zijn en negatieve gevolgen hebben voor ons lichaam op psychologisch en fysiek niveau. Wat COVID-19 betreft, is isolatie echter in opdracht van lokale overheden, vrijwillig of opgelegd.

Ongeacht het type isolatie (vrijwillig of onvrijwillig), de negatieve gevolgen kunnen ons op grote schaal beïnvloeden. In de volgende paragrafen analyseren we de relatie tussen geïsoleerd zijn en lichaamsbeweging.

Sporten tijdens isolatie

Preventieve isolatiemaatregelen kunnen de meeste mensen negatief beïnvloeden. Dit kan bijvoorbeeld komen omdat het een zittende levensstijl veroorzaakt.

De belangrijkste aanbeveling draait daarom om thuis te sporten. Op deze manier wordt het mogelijk om de schadelijke effecten van een zittende levensstijl te voorkomen.

Belangrijk om te sporten tijdens isolatie en niet te blijven zitten

Wat is een zittende levensstijl?

Ook bekend als fysieke inactiviteit (link in het Engels), is een zittende levensstijl een van de belangrijkste problemen van de 21e eeuw. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) doet ten minste 60% van de wereldbevolking niet zoveel aan fysieke activiteit als zou moeten.

Het idee hier is dat we voorkomen dat we door de quarantaine verkeerde gewoonten zoals een zittende levensstijl aan gaan nemen. Daarom is sporten tijdens isolatie een aan te raden maatregel.

Het belang van sporten tijdens isolatie

Het belangrijkste argument om te sporten tijdens isolatie is, zoals we hierboven al zeiden, het voorkomen van een zittende levensstijl. Wanneer we deze gewoonte aannemen, komen we namelijk in een fase van fysieke verzwakking. Ook treden er andere veranderingen op emotioneel niveau op.

Voedselinname

Naast fysieke inactiviteit kan een overmatige calorie-inname ook grote schade aanrichten in ons lichaam. Om deze reden zouden lichaamsbewegingroutines voor thuis een essentiële gewoonte moeten zijn tijdens isolatie.

De aanbeveling in dit geval is om te zoeken naar trainingsroutines van minimaal 30 minuten en deze gedurende de dag uit te voeren. Als je niet veel weet over dit onderwerp kun je misschien online of telefonisch overleggen met een fitnessprofessional.

Het is ook belangrijk om ultrabewerkte voedingsmiddelen of producten met een hogere caloriewaarde dan wat je nodig hebt te vermijden.

Emotionele onrust door isolatie

Het belang van sporten tijdens isolatie gaat niet alleen om fysiek uiterlijk of gewicht. Sociaal isolement treft vaak veel mensen, waardoor ze emotionele problemen krijgen.

Lichaam en geest moeten samenwerken om een goede balans te creëren wat betreft de gezondheid van het individu. Het echte doel is omgaan met de verwoestingen van isolatie. Dit is waar het belang van thuis sporten om de hoek komt kijken.

Wanneer inactiviteit zijn tol eist van de geest, komen stress en angst als eerste tevoorschijn. Dit komt namelijk door de hormonale veranderingen die optreden in situaties waarin we geen sociaal contact hebben.

Hormonale verstoringen

Het neuro-endocrien systeem is verantwoordelijk voor de afgifte van hormonen om reacties in het lichaam tegen te gaan die worden veroorzaakt door situaties van milde stress. Wanneer die situaties echter de gebruikelijke normen overschrijden, kunnen er hormonale veranderingen optreden.

Omdat isolatie een mogelijke trigger is voor overmatige stress als gevolg van paniek of angst, is het lichaam vatbaar voor deze aandoeningen. Een van de belangrijkste hormonen die ons lichaam zonder beperking produceert, is cortisol.

Onder normale omstandigheden is cortisol verantwoordelijk voor het uitvoeren van verschillende metabole taken die leiden tot homeostase in het lichaam.

Man zit achter computer

Wanneer we het ‘stresshormoon’ echter in abnormale hoeveelheden produceren, kan dit symptomen veroorzaken die merkbare effecten op ons lichaam hebben. Enkele voorbeelden:

  • hoofdpijn
  • vermoeidheid
  • hypertensie
  • spierpijn
  • krampen
  • gebrek aan eetlust

Conclusie: het is belangrijk om te sporten tijdens isolatie

Op basis van alle bovengenoemde informatie, zien we dus dat sociaal isolement verschillende aspecten van het lichaam op grote schaal beïnvloedt. Het kan zowel de fysieke als emotionele gezondheid in gevaar brengen. Daarom is sporten een geweldig alternatief om deze problemen te verzachten.

Het omgaan met en respecteren van de isolatie die COVID-19 (het coronavirus) met zich meebrengt is ieders verantwoordelijkheid. Ondanks dat we thuis in quarantaine zitten, mogen activiteit en lichaamsbeweging niet stoppen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ledermann Dehnhardt, W. (1996). El hombre y sus epidemias a través de la historia. Rev. Chil. Infectol.
  • Andradas Aragonés, E., Merino Merino, B., Campos Esteban, P., Justo Gil, S., Gil Luciano, A., Zuza Santacilia, I., Terol Claramonte, M., & Santaolaya Cesteros, M. (2015). Actividad física para la salud y reducción del sedentarismo. Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad.
  • Pineda, C. A. (2008). Metabolic syndrome: Definition, history, criterion. Colombia Medica.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.