Tips voor als je weer naar de sportschool wilt gaan
Na een vakantie is het niet gemakkelijk om je oude trainingsroutine weer op te pakken. In feite is het risico op blessures groter nadat je er een tijdje uit bent geweest en je spiermassa weer terugkrijgen valt niet mee. Vandaag geven we je daarom enkele tips die je nodig hebt voor als je weer naar de sportschool wilt gaan en te genieten van je maximale prestaties.
Als je eenmaal een trainingsgewoonte hebt wordt het een gewoonte. Je gaat gewoon naar de sportschool en je bent weer automatisch aanwezig, punt. Toch kan het als je een langere periode weg bent geweest, één maand, twee maanden of mogelijk een jaar, heel moeilijk zijn om weer de motivatie te vinden om opnieuw te beginnen.
Tips om weer naar de sportschool te gaan
De vraag is dan ook: hoe kun je terugkeren naar je oude routine? Als je jezelf deze vraag al vaker hebt gesteld, dan heb je misschien een dosis motivatie nodig om terug te keren naar regelmatige lichaamsbeweging.
In die zin raden wij je aan om onze lijst met tips te bekijken om je inactiviteit achter je te laten. Zo krijg je zin om weer naar de sportschool te gaan. Hieronder volgen de belangrijkste tips.
1. Begin met een lichte workout
De eerste van onze tips om terug te keren naar de sportschool en om rekening mee te houden is om te beginnen met een lichte workout. Heb je er moeite mee om je oude routine weer op te pakken en voel je je overweldigd? In dat geval kan het helpen om met eenvoudige oefeningen te beginnen.
Als je na een sessie gewichtheffen in de sportschool het gevoel hebt dat het te veel was, dan kun je het beste even een wandeling maken, met als doel om die spieren te bewegen en op te warmen. Zodra je je weer op je gemak voelt, heb je misschien het moment bereikt om terug te keren naar je gezonde gewoontes.
2. Weet je nog hoe goed het voelde
Soms richten we ons te veel op de inspanning in plaats van op het resultaat. Een work-out kan op het moment zelf moeilijk zijn, maar het zal je uiteindelijk altijd een goed gevoel geven.
Onthoud gewoon dat als je geen motivatie hebt, dat het beste altijd aan het einde van de sessie komt. Naast enkele pijnlijke spieren zul je nooit spijt krijgen van het trainen. Het gevoel van plezier als je eenmaal klaar bent is immers onbetaalbaar.
3. Bouw een routine op
In de derde plaats raden we aan om een gewoonte te creëren van je routine, zodat het een soort ritueel wordt. Als je op volledig willekeurige tijdstippen traint, zal het moeilijker zijn om te profiteren van het duwtje dat een trainingsroutine je kan geven.
Daarom is het beter om altijd tegelijkertijd een routine en een work-out te creëren. Op die manier wordt het iets automatisch voor je.
4. Doe oefeningen die je leuk vindt
Veel mensen maken de fout om naar de sportschool te gaan en de oefening te doen waar ze een vreselijke hekel aan hebben. En dan vragen ze zich af waarom het moeilijk is om zich aan hun routine te houden. Als je echt een hekel hebt aan hardlopen op de loopband, dan kun je bijvoorbeeld beter een andere cardio-oefening overwegen, zoals fietsen of zwemmen.
Alleen door de oefeningen te doen die je echt leuk vindt, wil je regelmatig weer naar de sportschool gaan om te trainen. Bovendien moet je proberen je activiteiten en oefeningen regelmatig te veranderen om geen interesse te verliezen.
Vergeet niet dat het om kwaliteit gaat en niet om kwantiteit. Maximaliseer je training terwijl je in de sportschool bent om het meeste uit elke trainingssessie te halen.
5. Neem een personal trainer in de arm
De laatste manier om de motivatie te krijgen die je nodig hebt is om met een ervaren personal trainer te trainen. Je kunt bijvoorbeeld een personal trainer of coach kiezen die door iemand is aanbevolen. Vergeet niet dat niet alle trainers dezelfde trainingsstijl hebben.
Als je een personal trainer had en je voelde je niet gemotiveerd, dan heb je mogelijk de verkeerde trainer gekozen. Het kan het juiste moment zijn om het met iemand anders te proberen. Een ander voordeel is dat als je bij een PT een trainingssessie reserveert, dat het minder waarschijnlijk is dat je één van de sessies overslaat.
Zoals je misschien hebt gezien, kan het ontmoedigend zijn als je een tijdje niet naar de sportschool bent gegaan. Echter, dankzij de suggesties die we je in dit artikel hebben gegeven zal het je zeker lukken. Natuurlijk moet je er rekening mee houden dat je je voor en na elke training goed moet stretchen. Kom op, laten we beginnen!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Capdevila, L., Niñerola, J., & Pintanel, M. (2004). Motivación y actividad física : el autoinforme de motivos para la práctica de ejercicio físico (AMPEF). Revista de Psicología Del Deporte, 13(1), 55–74. Retrieved from http://www.rpd-online.com/article/view/261/capdevila 131
- Molinero, O., Salguero Del Valle, A., & Márquez, S. (2011). Autodeterminación y adherencia al ejercicio: Estado de la cuestión. RICYDE: Revista Internacional de Ciencias Del Deporte, 7(25), 287–304. https://doi.org/10.5232/ricyde2011.02504
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.