Ken jij de voordelen van gember al?
Gember is een plant uit de familie Zingiberaceae, waarvan de onder de grond groeiende stengel een horizontale wortelstok is, die zeer gewaardeerd wordt om zijn pittige smaak. Hier bespreken we de voordelen van gember.
Vanuit voedingsoogpunt betreft het een wortel die bijzonder rijk is aan gezonde koolhydraten en vetten, en die daarnaast een uitstekende hoeveelheid aminozuren, vitaminen en mineralen levert.
Ook bevat gember een hoog gehalte aan:
- flavonoïden
- oxaalzuur
- curcumine
- andere verbindingen zoals shogaolen, gingerolen en verschillende etherische oliën
Het zijn vooral deze verbindingen die gember zijn fantastische eigenschappen en voordelen geven.
Zes voordelen van gember
De spijsvertering
De antibacteriële werking van gember is zeer nuttig bij de behandeling van veel verschillende darmproblemen.
- Het stimuleert de alvleesklier en verhoogt hierdoor de productie van enzymen die de spijsvertering bevorderen.
- Daarnaast helpt gember ook tegen diarree en draagt het bij aan het vergroten van het aantal goede bacteriën in de darmflora.
- Ook in de strijd tegen besmettelijke micro-organismen die darmaandoeningen kunnen veroorzaken kan gember een bijdrage leveren.
Misselijkheid
Gember helpt de drang tot braken te verminderen of zelfs vrijwel compleet te elimineren.
- Dit kan van pas komen bij een lange reis, door bijvoorbeeld twee tot drie uur voor de reis een kop gemberthee te drinken.
- Het is ook een natuurlijk middel om misselijkheid tijdens de zwangerschap te verlichten, vooral in de eerst maanden.
Maagzweren
Gember is een uitstekend middel bij de preventie van maagzweren. Het kan namelijk de Helicobacter Pylori bacterie elimineren en de overmaat aan maagzuur neutraliseren.
Daarnaast wordt gember ook gebruikt om darmaandoeningen te behandelen. Bij het stimuleren van de alvleesklier verhoogt het namelijk de productie van enzymen die zowel de spijsvertering bevorderen als secundaire effecten van slechte opname voorkomen.
Hart-en vaatstelsel
Eén van de voordelen van gember is dat het de bloedcirculatie helpt te verbeteren. Dit maakt gember zeer bruikbaar bij de preventie van beroertes.
- Gember helpt bijvoorbeeld om bloedstolsels die zich in de slagaders kunnen vormen op te lossen.
- Bovendien is gember een uitstekend middel tegen cholesterol. Hierdoor is het ideaal om hoge vetgehaltes in het bloed te verlagen.
Bij verkoudheid of griep
Gember is zeer nuttig bij het verminderen van de meest karakteristieke griepsymptomen. Het draagt er bijvoorbeeld aan bij de gewrichtspijn die zoveel voorkomt bij griep en verkoudheid te verlichten. Daarnaast helpt het tegen verstopte neus en bij het verlagen van koorts. Dit gebeurt allemaal op volledig natuurlijke wijze.
Als ontstekingsremmer en pijnstiller
Gember werkt als een natuurlijke ontstekingsremmer. Het helpt dus aandoeningen van de luchtwegen, problemen bij de spijsvertering en artrose te behandelen, bestrijden en verlichten.
Gember heeft bovendien een zeer nuttig pijnstillend effect. Hierdoor kan gember pijn veroorzaakt door ontstekingen verlichten. Ook tegen pijn die bij vrouwen optreedt tijdens het premenstruele syndroom is gember zeer effectief.
Manieren om gember te consumeren
- Als thee: hierbij breng je een liter water aan de kook en voeg je wanneer het begint te borrelen een stuk verse gemberwortel toe. Vervolgens doe je het gas uit en laat je de thee met deksel vijf minuten trekken. Daarna zeef je het, kun je eventueel naar smaak een zoetstof toevoegen en is het klaar om te drinken.
- In capsules: dit is ook een gebruikelijke manier om gember te consumeren. Gembercapsules zijn vooral te vinden bij kruidenwinkels en voedingswinkels. Je persoonlijke dosis is afhankelijk van de dosering van de capsule, maar het is gebruikelijk om elke acht uur één of twee capsules in te nemen.
- In de vorm van olie: aangezien etherische gemberolie vaak zeer zuiver is, is het het beste om per dag vijf tot negen druppels in te nemen, verdeeld in drie doses.
- Bij het koken: in veel oosterse keukens wordt gember gebruikt vanwege zijn krachtige smaak. Zo kun je gember bijvoorbeeld gebruiken in de bereiding van sauzen en om salades of vlees op smaak te brengen.
Contra-indicaties bij gember
Zoals met elk ander product of medicinale plant heeft ook gember bepaalde contra-indicaties. Deze maken het in sommige situaties of bij sommige aandoeningen niet raadzaam het te consumeren.
- Zwangerschap en borstvoeding: hoewel gember aan de ene kant de misselijkheid tijdens de zwangerschap kan verlichten, kan het aan de andere kant ook maagzuur en slaperigheid veroorzaken. Daarnaast is de veiligheid van gember voor de baby tijdens de borstvoeding nooit bevestigd.
- Nier- of galstenen: aangezien gember zowel de nieren als de galblaas stimuleert is het niet aan te raden het te consumeren als je nier- of galstenen hebt, of een voorgeschiedenis ermee.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
Grzanna, R., Lindmark, L., & Frondoza, C. G. (2005). Ginger—An Herbal Medicinal Product with Broad Anti-Inflammatory Actions. Journal of Medicinal Food. https://doi.org/10.1089/jmf.2005.8.125
Al-Amin, Z. M., Thomson, M., Al-Qattan, K. K., Peltonen-Shalaby, R., & Ali, M. (2006). Anti-diabetic and hypolipidaemic properties of ginger ( Zingiber officinale) in streptozotocin-induced diabetic rats. British Journal of Nutrition. https://doi.org/10.1079/BJN20061849
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.