Hoe je je work-out minder saai kunt maken

Je work-outs minder saai maken is de sleutel om je als atleet tijdens je training voluit in te zetten. Maar weet je wel hoe je je training wat extra pit moet geven? Je hoeft alleen maar de eenvoudige tips die we je in dit artikel geven op te volgen.
Hoe je je work-out minder saai kunt maken

Laatste update: 05 februari, 2020

Het minder saai maken van je work-outs is de sleutel voor jou als atleet om tijdens je training tot het uiterste te gaan. Maar genieten van je training is soms uiterst gecompliceerd. Daarom willen we je in dit artikel een aantal manieren aanleren om je trainingen minder saai te maken.

Er zijn een aantal belangrijke aspecten waar je aan moet denken als het gaat om aan je trainingen wat spanning en plezier toe te voegen. Je hoeft je hier echter niet al te veel zorgen over te maken. In de meeste gevallen zijn de veranderingen die je moet doorvoeren minimaal.

Enkele voorbeelden van wat je nodig hebt om de routine te doorbreken en je motivatie terug te krijgen zijn:

  • Naar een ander gedeelte van je sportschool gaan
  • Samen met een andere groep mensen trainen
  • Een groepsles volgen
  • Van sportschool veranderen

Helaas kan een saaie trainingsroutine je fitnessdoelen ondermijnen en het veel moeilijker maken om op schema te blijven. Gelukkig zijn er veel manieren om lichaamsbeweging interessant en gezond te maken en te houden. Maak je klaar om je work-outs op te leuken!

Je motivatie op peil houden zal er bijvoorbeeld ook voor zorgen dat je:

  • Positieve resultaten krijgt
  • Je doelen sneller bereikt
  • Je trainingstempo niet vertraagt

Hoe je je work-out minder saai maakt

1. Verander van omgeving

De eerste tip om work-outs minder saai te maken is om de plaats waar je traint te veranderen. Als je vaak elke dag van de week in de sportschool traint, dan raden wij je aan om je training eens aan te vullen met twee keer per week een training in de buitenlucht.

Een verandering van omgeving zal je trainingsroutine verrijken en van de omgeving zul je minder gauw een benauwd gevoel krijgen. Op die manier maakt het een einde aan welke eentonigheid dan ook. Tevens kun je er andere soorten trainingsvormen mee doen terwijl je het beste van je omgeving meekrijgt.

Buiten hardlopen is minder saai

2.  Noteer en verbeter je eigen persoonlijk record

Een van de beste manieren om je motivatie op peil te houden is het streven naar voortdurende persoonlijke verbetering. Om de work-outs minder saai te maken is het bijvoorbeeld raadzaam om een trainingsdagboek bij te houden. Zo kun je je dagelijkse vooruitgang bijhouden.

Dit geldt zowel voor je persoonlijke tijd bij cardio-oefeningen als voor de toegepaste gewichtsbelasting of het aantal sets en herhalingen dat je bij elke oefening doet. Stel vervolgens bij het trainen nieuwe doelen vast en beloon jezelf vervolgens voor het halen ervan.

3. Neem een personal trainer in de arm

De overgrote meerderheid van de sportscholen heeft personal trainers in dienst om bij het juiste gebruik van apparaten en gewichten te assisteren. Daarnaast is het hun taak om sporters te helpen op de juiste weg te komen voor wat betreft hun trainingsroutines.

Met andere woorden, het inhuren van een personal trainer is voor veel sporters een goede manier om correct te leren trainen. Het is ook een geweldige manier om ervoor te zorgen dat je gezond blijft en sterker wordt. Met behulp van een personal trainer bereik je niet alleen betere resultaten, maar je work-outs gaan ook van saai naar uitdagend en interessant.

4. Naar een nieuwe groepsles gaan

Groepslessen en andere groepsactiviteiten in je sportschool zullen je helpen om nieuwe mensen te ontmoeten. Tegelijkertijd is het een goede manier om nieuwe trainingssoorten te leren kennen. Dit is ook één van de gemakkelijkste en beste manieren om trainingen minder saai te maken.

In die zin raden wij je aan een kijkje te nemen naar de groepsactiviteiten die je sportschool aanbiedt. Probeer eens mee te doen aan de activiteiten die je het meest aanspreken. Het meedoen aan een groepsactiviteit is een goede motivatie om door te zetten, dit komt omdat je mensen hebt waarmee je je training kunt delen.

5. Een trainingspartner nemen

Tot slot moet je weten dat je je vrienden of je partner er ook bij kunt betrekken en hen deel kunt laten uitmaken van je training. Soms is het hebben van iemand om mee te trainen al genoeg om je houding te veranderen. Bovendien, jij en je partner of team kunnen op hetzelfde moment samen fit worden, is dat niet geweldig?

Samen trainen is leuk en gezond

Veel mensen geloven dat het naar de sportschool gaan met mensen waar je vertrouwd mee bent je motivatie kan verhogen en de intensiteit van de sessies kan verhogen. Maar je moet er dan wel voor zorgen dat jullie je tijd daadwerkelijk besteden aan het trainen en niet aan het bijpraten!

Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen is het heel eenvoudig om je work-outs minder saai te maken: je hoeft alleen maar een paar tips te volgen. We zijn ervan overtuigd dat het advies dat we je geven je training zal verbeteren en je zal helpen om de beste versie van jezelf te worden. Waar wacht je nog op om wat extra pit in je training te pompen?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


    • Caudwell, K. M., & Keatley, D. A. (2016). The effect of men’s body attitudes and motivation for gym attendance. Journal of Strength and Conditioning Research, 30(9), 2550–2556. https://doi.org/10.1519/JSC.0000000000001344
    • Khaghani Far, I., Ferron, M., Ibarra, F., Baez, M., Tranquillini, S., Casati, F., & Doppio, N. (2015). The interplay of physical and social wellbeing in older adults: investigating the relationship between physical training and social interactions with virtual social environments. PeerJ Computer Science, 1, e30. https://doi.org/10.7717/peerj-cs.30
    • Sibley, B. A., & Bergman, S. M. (2018). What keeps athletes in the gym? Goals, psychological needs, and motivation of CrossFitTM participants. International Journal of Sport and Exercise Psychology, 16(5), 555–574. https://doi.org/10.1080/1612197X.2017.1280835

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.