De beste buitensporten en hun voordelen

Het doen van buitensporten is een geweldige manier om van de omgeving te genieten, zonlicht te pakken en te ontspannen. Lees verder voor suggesties voor een aantal van de beste buitensporten.
De beste buitensporten en hun voordelen

Laatste update: 25 november, 2019

Als het weer goed is en de zon schijnt, zijn we allemaal in de goede stemming om naar buiten te gaan en te genieten van onze buitensporten en activiteiten. Hoewel de sportschool goed is voor je lichaam, heeft trainen in de frisse buitenlucht ook veel voordelen.

We gaan je vertellen over enkele buitensporten die je misschien leuk vindt, en waar je bovendien veel voordelen uit kunt halen.

Enkele voordelen van buitensporten

Als een fit persoon weet je dat sporten geweldig is voor je fysieke en mentale gezondheid. Echter, wanneer je buiten sport, kun je genieten van een nog beter gevoel van welzijn. We bespreken hieronder uitgebreid de volgende voordelen van buitensporten:

  • zelfvertrouwen
  • endorfines
  • fysieke voordelen

Meer zelfvertrouwen

Het beoefenen van buitensporten kan ons zelfvertrouwen aanzienlijk verhogen. Dit komt doordat de energie van de zon en de frisse buitenlucht een positieve impact heeft op onze mentale gezondheid.

Buitensporten verbeteren je stemming

Het gevoel van vrijheid dat een open omgeving oproept kan niet vergeleken worden met de sportschool. Vooral niet als de omgeving waarin je sport betekent dat je contact maakt met de natuur.

Endorfines die vrijkomen

Als we sporten komen er endorfines vrij. Dit komt door het plezier dat we hebben als we sporten. Zelfs als onze trainingen inspanning vereisen (en misschien zelfs pijn), krijgen we er een heel plezierig gevoel door. Vervolgens wordt dit nog eens versterkt als dit hormoon vrijkomt.

Buiten sporten zorgt ervoor dat we ons gelukkiger voelen en geeft ons een betere mindset. Door dit alles verbetert ons humeur. Als je kunt sporten met vrienden of geliefden, helpt dat om je zelfs nog gelukkiger te voelen. Ook ervaren we er ‘shots van plezier’ die onze lichamen op de lange termijn veel goed doen.

De fysieke voordelen

Herinner je dat sporten ooit buiten in de natuur is begonnen! Pas in het recente verleden zijn we begonnen met het gebruiken van apparaten en hulpmiddelen. Ondanks alles dat een apparaat ons kan bieden, zal dit nooit te vergelijken zijn met de voordelen van dicht bij de natuur sporten.

Dus als je bijvoorbeeld van hardlopen houdt, dan zal buiten hardlopen zorgen dat je spieren en gewrichten hun maximale potentie kunnen halen bij het sporten. Ondertussen zal de impact op deze spieren ook nog eens kleiner zijn. Deze impact is vaak veel groter als je op een loopband hardloopt.

De beste buitensporten

Er zijn een aantal buitensporten die we wat uitgebreider gaan bespreken. Daarna geven we je een lijstje met nog wat andere opties waar je aan kunt denken als je een buitensport wilt beoefenen.

We bespreken:

Fietsen

Fietsen geeft je vrijheid en mooie omgevingen

Fietsen is een activiteit die we al beoefenen sinds we kinderen waren, zonder dat zelfs maar te merken dat we aan het sporten zijn.

Het is een geweldige oefening voor je spieren. Bovendien zorgt buiten fietsen ervoor dat we werken aan onze weerstand, doordat we op verschillende terreinen fietsen. Ondertussen genieten we ook nog eens van de natuur en de frisse lucht.

Daarnaast kunnen we ook lekker sociaal bezig zijn met onze vrienden, als we dit als een groepssport doen. Je kan een route uitstippelen die je langs interessante gebieden voert. Uiteraard kan je je fiets ook als transportmiddel gebruiken.

Hardlopen

Dit is de populairste en meest bekende variant onder de buitensporten, en dat heeft een goede reden! Je kan overal hardlopen. Denk aan:

Het maakt dus niet uit waar je woont, ieder gebied is ideaal voor deze sport. Bovendien heb je geen grote financiële investeringen nodig om te beginnen. Comfortabele kleren en goede schoenen zijn genoeg. Ga lekker een rondje hardlopen en geniet van de frisse lucht!

Skaten

Voor deze sport moet je wel even een financiële investering doen, omdat je goede skates nodig hebt. Daarnaast heb je een gebied nodig met een goede ondergrond waarop je makkelijk kunt glijden en oefenen. Dit is echter niet zo moeilijk als je zou denken, omdat er op steeds meer plaatsen goede fietspaden en zelfs speciale plekken om te skaten zijn. Perfect dus om deze sport te beoefenen.

Zwemmen

Als je in de buurt van een meer of het strand woont, vergeet dan overdekte zwembaden. Geniet van de natuur, verse buitenlucht en eventueel de grote voordelen van het zoute zeewater voor je huid en circulatie.

Andere buitensporten

Afhankelijk van waar je precies woont, hoef je alleen maar een beetje creatief te zijn. Je woonplaats geeft je geweldige mogelijkheden om buiten te kunnen sporten, dus pak die! Hier hebben we nog wat ideeën:

  • Tennis
  • Volleybal
  • Basketbal
  • (Straat)voetbal
  • Golf
Buitensporten kan in iedere stad

Als laatste is het belangrijk om je te bedenken dat in bepaalde steden tegenwoordig ook buitenapparaten hebben (bijvoorbeeld in parken). Deze lijken erg op de apparaten in de sportschool en zijn zeer nuttig om je spieren sterker te maken en calorieën te verbranden.

Welke buitensporten je ook kiest, ze zullen allemaal je gezondheid verbeteren. Heb je al besloten welke jij gaat kiezen?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.