Acht mythes bij het sporten

We hebben allemaal wel eens zo'n theorie gehoord die bij verder onderzoek niet logisch of gerechtvaardigd blijkt te zijn en daarom wellicht helemaal niet waar is.
Acht mythes bij het sporten

Laatste update: 14 maart, 2019

Beginnen met trainen in de sportschool is een uitstekende beslissing om gezond en fit te blijven. Het is echter mogelijk dat een nieuwkomer al snel de bekende mythes van het sporten te horen krijgt die hem of haar zouden kunnen ontmoedigen, frustreren of wantrouwen oproepen.

Om te voorkomen dat je in zo’n vicieuze cirkel terechtkomt en slechte beslissingen begint te maken met betrekking tot het trainen, zullen we hier de meest gehoorde en meest schadelijke mythes bespreken die bij het sporten circuleren.

De acht meest gehoorde mythes bij het sporten

Hoe meer gewicht, hoe beter

Hoe meer gewicht hoe beter

Men zegt dat het altijd beter is om met meer gewicht te trainen. Voor iemand die net begonnen is met trainen is dit echter een absurde mythe, omdat de spieren nog niet gewend zijn aan dit gewicht.

Als mythes als deze bij het sporten als waar worden beschouwd, zullen er alleen maar blessures worden veroorzaakt. Wat je eigenlijk moet doen is beetje bij beetje beginnen, met kleine gewichten om zo langzaamaan de spieren te versterken. Je vergroot de belasting steeds meer, totdat je op een correcte manier de zware gewichten kunt optillen.

Alles of niets

Dit is nog één van de meest gehoorde mythes bij het sporten. Sommige mensen denken namelijk dat het noodzakelijk is om te trainen tot je er bij neervalt als je snel resultaat wilt zien. Dit is een groot misverstand. Hoewel het goed is intensief te trainen, is het wel belangrijk dat het lichaam zich kan aanpassen aan de trainingsroutine.

Het is essentieel de tijd te nemen om te leren:

  • hoe je de oefeningen uit moet voeren.
  • welke oefeningen het best bij jouw specifieke behoeften passen.

Eén van de redenen hiervoor is om blessures te voorkomen. Het is echt beter om consequent te zijn dan om heel intensief te trainen. Geleidelijk aan zal het lichaam zelf wel om zwaardere oefeningen gaan vragen.

Hoe langer, hoe beter

Hoe langer hoe beter

Deze sportmythe houdt verband met de vorige. Het is een veelvoorkomende misvatting dat het nodig is om urenlang te trainen als je wilt dat de activiteit verschil maakt.

Om deze reden schrijven veel mensen zich niet in bij de sportschool, ze denken namelijk dat ze er veel tijd aan moeten besteden die ze niet hebben. De realiteit van dagelijks trainen is echter dat korte en intense sessies goede resultaten kunnen brengen. Zoals al gezegd is, is het jouw doorzettingsvermogen waar het om gaat.

Alleen tijdens het trainen verbrand je calorieën

Nog een veelvoorkomende fout is om te denken dat je alleen calorieën verbrandt tijdens de training. In werkelijkheid verbruikt het lichaam nadat de training voorbij is een grote hoeveelheid zuurstof om te herstellen, en blijft het daarom calorieën verbranden.

Een adequate en effectieve training helpt het lichaam actief te blijven, tot wel 24 uur later. Om die reden is het beter om je te concentreren op het technisch juist uitvoeren van de oefeningen dan om je zorgen te maken over het aantal calorieën dat je op dat moment aan het verbranden bent.

Zolang ik sport, mag ik eten wat ik wil

Correct dieet bij het sporten

De harde waarheid is dat om fit te zijn, lichaamsbeweging gepaard moet gaan met een gezond dieet. De voeding hoort het lichaam de nodige energie te bezorgen om je aan het sporten te houden, anders zal alle inspanning die je in de sportschool investeert geen vruchten afwerpen.

Nog een mythe gerelateerd aan voeding is dat je elke twee uur iets zou moeten eten om je metabolisme te versnellen. Alleen een voedingsdeskundige kan voor elk specifiek geval advies geven over het juiste dieet.

Suikerwater helpt tegen spierpijn

Een mythe die bij het sporten veel verspreid wordt is dat het drinken van suikerwater spierpijn voorkomt. Deze mythe heeft geen wetenschappelijke onderbouwing. Als je zwaar traint, is spierpijn onvermijdelijk. De pijn wordt veroorzaakt door kleine spierscheurtjes die na een intensieve training verschijnen en binnen 72 uur weer verdwijnen.

No pain, no gain

De meest gehoorde mythe bij het sporten is dat een goede work-out pijn veroorzaakt. Spierpijn is zoals gezegd onvermijdelijk. De pijn waar hier op wordt gedoeld verwijst echter naar iets anders en deze twee soorten pijnen moet je niet verwarren.

  • Spierpijn is de herkenbare en onvermijdelijke pijn die een dag na je training verschijnt en vanzelf weer weggaat.
  • Als je spieren echter hevig pijn doen, wijst dat op een blessure door te veel inspanning. Dit moet niet je doel zijn bij het trainen, want een beschadigde spier verhindert verdere training en vereist medische aandacht.

Rennen op een loopband is genoeg

Deze mythe laat een beginnende sporter geloven dat het genoeg kan zijn om bij het sporten alleen de loopband te gebruiken. Rennen brengt inderdaad vele voordelen voor het lichaam met zich mee, maar enkel zolang het gepaard gaat met andere soorten inspanning.

Je moet trainingen op de loopband aanvullen met andere trainingen zodat je alle verschillende beenspieren traint. Het doel is om kracht en weerstand in al deze gewrichten te creëren.

Tot slot is het belangrijk te onthouden dat goede resultaten pas in de loop van de tijd zichtbaar worden. Daarvoor moeten we consequent zijn en voor iedere twijfel het advies van een fitness-expert inwinnen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.