6 fouten bij het trainen voor sterke benen

Als je niet meer kracht in je benen kunt krijgen, of zelfs als je daar helemaal niet in geïnteresseerd bent, dan moet je toch aan de slag gaan en je trainingsplan veranderen. Om dit te doen moet je rekening houden met de volgende principes.
6 fouten bij het trainen voor sterke benen

Laatste update: 05 december, 2019

In dit artikel vertellen we je welke fouten je onbewust maakt bij het trainen voor sterke benen. Deze fouten zorgen ervoor dat je de spieren minder goed ontwikkelt. Denk hieraan en pas de nodige aanpassingen toe in je training!

Sterke benen zijn een teken dat je een goede trainingsroutine aanhoudt en op zijn beurt betekent dit dat het het uitoefenen van verschillende sporten ten goede komt, zoals bijvoorbeeld bij:

Er zijn echter misschien een aantal details waar je geen erg in hebt en die je verkeerd doet. Daarom houdt dit vervolgens je vooruitgang bij het trainen voor sterke benen tegen.

Wat moet je vermijden als je aan het trainen bent voor sterke benen?

Veel factoren spelen een rol bij het krijgen van sterke benen. Factoren zoals onder andere:

Het maken van fouten met betrekking tot deze aspecten is niet alleen van invloed op de krachtontwikkeling van je benen, maar kan ook blessures veroorzaken. Daarom moet je de volgende fouten zoveel mogelijk vermijden:

1. Je benen niet frequent trainen

Zodra ze een bepaald krachtniveau in hun benen hebben bereikt of wanneer hun spieren al zijn gedefinieerd, stoppen veel atleten om met dezelfde inspanning hun benen te trainen. Als ze sterke beenspieren willen hebben maken ze hiermee juist een grote fout.

Je moet je benen net zo vaak trainen als de rest van je lichaam. Op deze manier zullen ze niet zwak zijn in vergelijking met de andere ledematen. Verder is het niet gezond om prioriteit aan andere gebieden te geven en je benen te negeren.

2. Slechts een type oefening doen

Als je je op slechts één soort oefening concentreert omdat deze goed zou zijn voor je beenspieren, betekent dit niet dat je er sterke benen van krijgt. Je moet de oefeningen die je doet afwisselen om alle spieren in je benen te versterken.

Afwisseling bij het trainen voor sterke benen

Cardio, machines, hardlopen of joggen zijn goede opties. Squats en al hun variaties zijn echter ook essentieel en effectief. Als je niet zo veel squats doet, dan is het tijd om dat te veranderen en ze op te nemen in de trainingsroutine van je benen.

3. Slecht eten

Slechte eetgewoonten weerhouden je ervan om sterke en gezonde benen te krijgen. Aan de ene kant is het belangrijk om een gezond voedingspatroon te handhaven, zodat lichaamsbeweging zijn volle effect kan hebben. Het trainen en verwachten van goede resultaten met een ondervoed lichaam is niet alleen onmogelijk, maar ook gevaarlijk voor je gezondheid.

Aan de andere kant zijn groenten en eiwitten goede bondgenoten om je spierweefsel te vergroten. Wij raden je aan om te zorgen dat je een goede hoeveelheid eiwitten binnenkrijgt, bij voorkeur natuurlijke eiwitten zoals:

  • Vlees
  • Vis
  • Groenten

4. Eenvoudige work-outs

Het doen van lichte trainingen die niet uitdagend zijn en niet veel inspanning vergen, zorgt ervoor dat je qua kracht vast komt te zitten op een plateau. Je moet routines doen die je volledige potentieel eisen en gebruiken, zodat je je spiervermogen geleidelijk aan kunt ontwikkelen.

Neem geen genoegen met slechts 50 squats: verhoog elke dag de moeilijkheidsgraad. Hierbij is het belangrijk dat de toename van de moeilijkheidsgraad geleidelijk en niet plotseling moet gebeuren. Als je namelijk meer eist dan wat je lichaam kan geven, is het gevaarlijk voor je:

  • Spieren
  • Banden
  • Gewrichten

5. De oefeningen onjuist uitvoeren

Een slechte uitvoering van de oefeningen die je doet is een veelvoorkomende maar ernstige fout. Op de verkeerde manier trainen vertraagt het proces van het versterken van je spieren. Je stimuleert ze namelijk niet zoals het hoort.

Daarnaast kan het verkeerd uitvoeren van de oefeningen riskant zijn voor je lichaam: je kunt jezelf blesseren of kramp krijgen. Je moet ervoor zorgen dat je bij elke oefening de juiste techniek uitvoert en de juiste spieren gebruikt.

Altijd de juiste techniek toepassen

6. Niet de noodzakelijke rust nemen

Rust is voor elke atleet van fundamenteel belang, aangezien in deze tijd de spieren herstellen van een dagje sporten. Niet genoeg rusten is schadelijk als je sterke benen wilt krijgen, omdat je je spieren niet de kans geeft om volledig te herstellen van de training. Je kunt als gevolg hiervan net zo goed niet trainen.

Er bestaat geen vaste rusttijd voor atleten, maar er is wel een gemiddelde slaapbehoefte van acht uur. Elk lichaam is echter anders. Daarom moet je je individuele rusttijd zelf ontdekken. Je moet zo lang rusten als je lichaam nodig heeft: dit wordt meestal bepaald door de energie die je de hele dag door hebt verbruikt.

Het krijgen en houden van sterke benen lijkt misschien gemakkelijk, maar de waarheid is dat het veel werk, inspanning en toewijding vergt. Vooruitgang zal niet van de ene op de andere dag plaatsvinden.

De sleutel is om geduldig en constant te zijn en de fouten te vermijden waarover we in dit artikel hebben gesproken. Voor de rest is het genoeg om hard te trainen, goed te eten en goed te rusten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Recetas, M., Fermentados, A., & Sencillas, R. (2015). Fermentación: Cómo hacer chucrut. Eva Muerde La Manzana.
  • Vega, E. (2012). Producción de Alimentos por Actividad Bacteriana – Fermentación. Universidad de Puerto Rico1, 12. https://doi.org/10.1108/17511340810893090
  • Montano, A., De Castro, A., & Rejano, L. (1992). Transformaciones bioquímicas durante la fermentación de productos vegetales. Grasas y Aceites43(6), 352–360. https://doi.org/10.3989/gya.1992.v43.i6.1132

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.