4 oefeningen voor mannen ouder dan 40 om leniger te worden

Als je ouder bent dan 40 jaar en je wilt leniger worden, lees dan verder om meer te weten te komen over een aantal oefeningen die hier ideaal voor zijn. Waar wacht je nog op? Aan de slag!
4 oefeningen voor mannen ouder dan 40 om leniger te worden

Laatste update: 04 november, 2019

De lenigheid van een man loopt meestal terug als gevolg van lichamelijke inactiviteit of het verstrijken van de tijd. Dit kan echter worden verholpen door bepaalde gewoonten aan te nemen en een paar oefeningen te doen. Daarom hebben we besloten om in dit artikel een aantal oefeningen te geven die mannen ouder dan 40 jaar kunnen helpen om leniger te worden.

Naarmate mannen ouder worden vermindert de efficiëntie waarmee het hart bloed door het lichaam pompt. De manier waarop de spieren zuurstof gebruiken wordt ook minder efficiënt.

Lenigheidsoefeningen kunnen een positieve bijdrage leveren aan het verbeteren van deze aspecten. Ze zijn gericht op het onderste deel van het lichaam om meer kracht en uithoudingsvermogen te ontwikkelen.

Ben je een man ouder dan 40 jaar die avonden voor de tv zitten wil omruilen voor lichaamsbeweging in een poging om af te vallen of in vorm te komen? Dan moet je er rekening mee houden dat door bepaalde veranderingen de kans op blessures groter is, zoals:

  • Flexibiliteit
  • Spierkracht
  • Botdichtheid
  • Hersteltijd

Daarom is het belangrijk om de juiste oefening te kiezen. Het is zelfs het beste om bepaalde oefeningen helemaal over te slaan. Nadat je de nodige voorzorgsmaatregelen hebt genomen, hoef je je echter niet al te veel zorgen te maken. Hier volgt een lijst met de beste oefeningen voor mannen ouder dan 40 jaar om leniger te worden:

Oefeningen voor mannen ouder dan 40 jaar om leniger te worden

Twee sprongen vooruit, een sprong terug

De eerste oefening op de lijst bestaat uit het maken van twee sprongen voorwaarts en één sprong achterwaarts. Deze oefening bevordert de:

Zo voer je deze oefening uit, eerst moet je rechtop staan met beide voeten op schouderbreedte uit elkaar. Je knieën zijn licht gebogen, naar voren gericht.

Vervolgens til je je hielen op en spring je vooruit, als je eenmaal geland bent spring je nog eens vooruit en dan spring je weer achteruit.

Lunges

Lunges zijn waarschijnlijk één van de meest nuttige oefeningen voor mannen ouder dan 40 jaar die leniger willen worden. Het klopt dat lunges niet makkelijk zijn, maar wat je ervoor terugkrijgt is de inspanning meer dan waard.

Lunges voor de leningheid

Deze oefening maakt gebruik van meerdere spieren en kan gecombineerd worden met andere oefeningen op onze lijst. Om de oefening uit te voeren moet je met je voeten op schouderbreedte uit elkaar gaan staan. Vanuit die positie zet je met één voet een stap vooruit tot je andere knie dicht bij de grond komt. Houd de rest van je lichaam rechtop.

De knie van het gebogen been moet tot een hoek van 90 graden buigen. Duw je lichaam vanuit deze positie met de voet van dat been omhoog en keer terug naar de uitgangspositie. Je kunt de oefening dan herhalen met de andere kant.

Touwtjespringen om leniger te worden

Touwtjespringen

De derde oefening op onze lijst voor mannen ouder dan 40 jaar om leniger te worden is het touwtjespringen. Voor het springen is coördinatie nodig en het laatste wordt ook gestimuleerd. Het kan één van de beste manieren zijn om:

  • Je lenigheid te verbeteren
  • Calorieën te verbranden
  • Voor je hart te zorgen

Ondanks het uitoefenen van directe druk op de knieën, enkels en heupen, eist het touwtjespringen (indien correct uitgevoerd) minder van het lichaam dan hardlopen. Dit vermindert het risico op blessures. Wij raden je aan geleidelijk aan te beginnen totdat je de techniek onder de knie hebt.

De superman doen

De superman

Om de superman uit te voeren moet je op je buik gaan liggen met je gezicht naar de grond gericht. Vervolgens strek je tegelijkertijd één arm naar voren en het tegenovergestelde been naar achteren.

Tot slot willen we je eraan herinneren dat alle oefeningen met mate moeten worden uitgevoerd. In die zin moet je er eerst voor zorgen dat je de lenigheid en het bewegingsbereik hebt om de oefeningen met de juiste techniek te kunnen uitvoeren om blessures te voorkomen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


    • Vallejo, N. G., Ferrer, R. V., Jimena, I. C., & Fernández, J. A. D. P. (1985). Valoración de la condición física funcional, mediante el Senior Fitness Test, de un grupo de personas mayores que realizan un programa de actividad física. Apunts. Educación Física y Deportes2(76), 22–26. Retrieved from http://www.raco.cat/index.php/ApuntsEFD/article/view/301435/391013
    • Garatachea Vallejo, N., Val Ferrer, R., Calvo Jimena, I., & De Paz Fernández, J. A. (2004). Valoración de la condición física funcional, mediante el Senior Fitness Test,de un grupo de personas mayores que realizan un programa de actividad física. Apunts, 22–26.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.